Sok kérdés, kevés válasz

Sok kérdés, kevés válasz

A kíváncsiság mindig hajtja az embert, de sajnos most sem lettem sokkal okosabb. Azaz, amit már közel 2 éve írtam, azt most is fenntartom magamnak: ha pinot noir, akkor természetesen – minden szépségével, romantikájával és bájával együtt – Franciaország, és ezen belül Burgundia. Legkevésbé Magyarország és ennek sok oka van: más klónok, más éghajlat, más mentalitás, és nem utolsó sorban a szőlőfajta iránti csekély borászati szaktudás. Ne legyenek senkinek illúziói, a jó kadarkákból sem sokkal homogénebb, színesebb és gazdagabb a felhozatal. A teljes igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy elvétve Magyarországon is lehet szép kadarkákat és pinot-kat kóstolni.

A Borsmenta sajtókóstoló keretében szűkebb szakmai körben 13 pinot noir került a poharakba. A teszt vakon történt, 100 pontos rendszerben történt a bírálás, az évjárat és a szőlőfajta kivételével pedig semmi egyéb más információ nem állt rendelkezésünkre. A boroknál elsőként a saját (100-as, illetve 10-es pontrendszerben), zárójelben pedig a borok átlag pontszáma szerepel.

St. Andrea „Csakegyszóval” Pinot Noir 2017

Az alapanyag nagyrésze a Hangács-és a Paptág-dűlőkről származik. Sem illatában, sem pedig ízjegyeiben még nem állt össze teljesen, remélhetőleg némi palackérleléssel jobb teljesítményre is képes lesz.  Aromajegyeiben váltakoznak az érettebb gyümölcsök és a piros bogyósok, feketeszeder, szárított eper, meggy, koktélcseresznye, ribizli, melyhez társul kis zöldfűszer és földesség. A korty az illatához képest viszont kevesebbet mutat, savakra épít, a tannin szemcsés és szárít, az alkohol pedig picit melegít. 84/5 (82,444)  

Csetvei Frici Noir 2017

Visszafogott színintenzitás, tetszetős megjelenés, illatában a piros bogyós gyümölcsök dominálnak, kóstolva viszont kissé disszonáns. A korty vékony, savai markánsak, gyümölcsökben és fűszerekben kevesebbet mutat, inkább a ribizli és a meggy dominál. 82/4+ (80,444)

Villa Tolnay Pinot Noir Unfiltered 2017

Jelenleg a markáns hordós jegyek rányomják a borra a bélyeget. A pohárban kis káposztás felütéssel nyit, mely gyorsan kiszellőzik, de az édesfűszereken, szilván, és a marcipánon túl az illata nem mutat túl sok mindent. Kóstolva sem színesebb vagy változékonyabb a kép: a hordó és a tanniné a főszerep. Ha rajtam múlt volna, még nem jöttem volna ki vele ilyen gyorsan a piacra. 83/5- (82,2222)

Hernyák Pinot Noir 2016

Az Etyeken található pincészet a pinot noir-on kívül még sauvignon blanc-nal, chardonnay-vel, királyleánykával és zöldveltelinivel foglalkozik, 2015 óta organikus gazdálkodás keretén belül. Illatában ribiszke, vörös áfonya, zöldfűszerek, szájban könnyed, de a korty savhangsúlyos és kissé éretlen. Alig-alig találni a kortyban gyümölcsöket, inkább a zöldfűszeres vonalra épít, ami nem váll előnyére. 83/5- (81,555)

Bussay Pinot Noir 2016

Káposztás-csatornás illattal nyit, de kiszellőzve sem tud meggyőzni: a korához képest sokkal fáradtabb benyomást kelt a pohárban. Aromajegyeiben a poshadt gyümölcsök mellett málna, eper, édes fűszerek, árnyaltan pedig egy kis karamell, szájban inkább a túlérett piros bogyósok dominálnak és egy kis mazsola. 78/3 (80)

Haraszthy Pinot Noir 2016

Nagyon visszafogott illat és gyümölcsösség, szájban vékony és fanyar, ízjegyeiben piros bogyós gyümölcsök, feketeszeder és eperlevél. Megosztó bor volt a társaságban. A sav felépítése és minősége viszont nem éppen kellemes. 85/5+ (82)

Kovács Nimród „777” Pinot Noir 2016

A 777-es dijoni klónon alapuló pinot noir a Nyilasmár és a Nagyfai- dűlőkből érkezik, és 15 hónapon keresztül pihent 70%-ban magyar, illetve 30%-ban francia hordókban. Nehezen nyíló illatában bő szellőztetéssel megjelennek az érett erdei gyümölcsök, hordó fűszerek, feketecseresznye és csillagánizs. Kóstolva karakteres, de valahogy most mégsem tud megfogni. Visszaemlékezve, korábbi kóstolása alkalmával valahogy frissebb és lendületesebb volt. Most kicsit olyan, mint egy nagyra duzzasztott lufi, amely hamarosan szétpukkan. A pinot noir kecsessége, eleganciája hiányzik belőle, így ennek köszönhetően 82/4+ pont. (83)

Havas & Tímár Pinot Noir 2016

A Kis-Kocs-dűlő pinot noir termése, szüretelve 20 éves tőkékről, mely 12 hónapot pihent másodtöltésű és használt 225 literes hordókban. Ha nem keresem benne a fajtajellegét, akkor viszonylag korrekt bor került a poharakba. Illatában édes fűszerek, érett-és túlérett gyümölcsök, aszalványok, datolya, konyakban áztatott mazsola, tejcsoki. Kóstolva visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, az alkoholja viszont a kelleténél markánsabb és a végén melegít. Ételek mellé, például egy aszalt szilvás-csokoládés szarvaspörkölt mellé remekül passzolhat. Sokáig már ne tartogassuk. 85/5+  (82,444)

St. Andrea Kis-Eged Dűlő Pinot Noir Grand Superior 2016

Két palackot is felbontottunk, de a kortyban tapasztalt szénsavnak köszönhetően végül is úgy döntöttünk, hogy nem kerül pontozásra. Pedig az illata alapján ígéretesnek tűnt…

Anonym Pince „Életjel” Pinot Noir 2016

Tetszetős, izgalmas, jól kivitelezett, végre egy fajtajelleges bor. Sem illatában, sem ízjegyeiben nem a leggazdagabb bor, viszont az eleganciáját nagyon lehet dicsérni. Precíz, szép pinot noir, piros-és fekete bogyós gyümölcsökkel, kevés földdel, és feszes savakkal. 84/5 (83,222)

Etyeki Kúria Pinot Noir Válogatás 2015

Meg vagyok győződve, hogy gondos kezekben Etyeken tényleg jó pinot-k születnek, ennek ékes bizonyítéka az Etyeki Kúria 2015-ös válogatás pinot noir-ja. Igaz, az egy másik kérdés, hogy megér-e vagy sem ennyi pénzt (10500 Ft), de ezt döntsétek el ti. Alapanyaga a Nagy-Lató-hegyről érkezik, tartályban lett erjesztve, majd 10 hónapon keresztül érlelték francia új hordókban. Közepestől kicsivel intenzívebb illatában piros-és fekete bogyós gyümölcsök, cigánymeggy, lédús érett feketecseresznye, áfonya, kis füst, csokoládé és hordós fűszerek. Kóstolva tartalmas savak, szép fűszerezettség, a tannin szerkezete és a hordó viszont még nagyon fiatalnak hat. Adjunk neki még időt érlelésre a palackban. 84/5 (83,8)

Házler Pinot Noir 2013

Bevallom őszintén, én most találkoztam első alkalommal Házler borokkal. A Baranya megyében, Bakácán található pincészetet Házler Enikő és belga férje vezeti. A fehér fajták közül olaszrizlinggel, sauvignon blanc-nal, zöldveltelinivel foglalkoznak, a vörösök közül pedig pinot noir-ral és syrah-val. Kellemes bor, bár ez sem mutat semmilyen pinot jelleget. Aromajegyeiben fekete erdei gyümölcsök, cigánymeggy, édesfűszerek, karamell, fehércsokoládé, kávé, melyek a kortyban is visszaköszönnek. Az alkohol melegít, a tannin még nem csiszolódott bele a szerkezetébe. Ettől függetlenül kellemes meglepetés egy számomra ismeretlen borászattól. 84/5 (84)

Vylyan „Gombás” Pinot Noir 2009

Az est nagyágyúja, legalábbis névleg. A kóstolón többen is egyetértettünk, hogy ez a tétel egy szépen öregedő, nem pinot bor. Már kitöltéskor Villányra lehet tippelni. Délies, meleg karakter, avarral, szárított gombával, animalitással, piros fűszerpaprikával, szárított paradicsommal és kevés gyümölccsel. Kóstolva szintén kevés gyümölcs, elsősorban hecsedli, jelentős, kissé szárító tannin, és kilógó alkohol. Egy nem pinot kóstolónál, biztos van, aki magasabb pontszámmal illeti, de nekem ez így csak 82/4+ pont. (82,5)

(A tesztnek a Kóstolom Borbár adott otthont)


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Zamatos rozé

Zamatos rozé

Pinot noir: sokan rajonganak érte, mások pedig nem értik, miért ilyen nagy körülötte a felhajtás. A francia eredetű szőlőfajta igazi primadonna: szinte mindenre érzékeny, hajlamos valamennyi gombás betegségre és rothadásra is, s csak a legnagyobb odafigyelés és különleges bánásmód mellett ad kiváló borokat. A vékony […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .