Somló Kincse, az örömborászat

Somló Kincse, az örömborászat

Az Andrási László nevéhez kapcsolódó Somló Kincse egy igazi örömborászat. Andrást elsősorban a bor néprajza érdekelte, de mindig is úgy érezte, hogy ez a tudás nem megalapozott, ha nincs gyakorlati háttere. Végül ez inspirálta a szőlőművelésre, amelybe 2004-ben vágott bele.

A Magyarország egyik legkülönlegesebb borvidékén gazdálkodást folytató kézműves borászat, 1,5 hektárról indulva, ma 3 hektárral rendelkezik a hegy keleti oldalán. Andrási László már a kezdetek óta saját örömére készíti a borokat, de idővel és a területek bővítésével már túlnőtt a családi borfogyasztásra elegendő mennyiségen. Így kénytelen volt a piac felé fordulni, ám a készítésének a filozófiája ma is változatlan: magának készíti a bort, a felesleget pedig eladja. A somlai főfajták mellett készít még bakatort, gohért, sárfehért, királyleánykát, kéknyelűt, budai zöldet, zöldszilvánit és alantermőt. 2020 óta már rezet és ként sem használ a szőlőművelés során. Kizárólag csak a színlét használják fel, mustot nem ülepítenek, de az adott szőlőfajtától és az évjárattól függően a héjon áztatást is szokták alkalmazni. Ahhoz, hogy megőrizzék a fajta stílusát, hordót nem használnak. A zajos erjedést követően kerül sor a fejtésre, majd az erjedés befejeződéséig tartályban marad a bor, és egészen a palackozásig a finomseprőn tartják.

A közelmúltban szerencsém volt a pincészet teljes borsorát megkóstolni, ezek közül most néhányról szeretnék említést tenni.

Somló Kincse Gohér 2019

Visszafogott illat némi kekszes élesztőséggel, fehér virágokkal, zöld almával és meszes ásványokkal díszítve. Ízben egyedi, nehezen hasonlítható karakter. Savkészlete nem kifejezetten kifinomult, lecsengése kesernyés. 5 pont

Somló Kincse Tramini 2019

Fajtajelleges illat, de nem tolakodó. Aromajegyeiben érett trópusi gyümölcsök, rózsavíz, túlérett gyümölcsök és parfümösség. Szájban a maradékcukor és a szép savak jó egyensúlyt mutatnak, savai kerekek, izgalmasak. Ízében érett citrusok, narancsolaj, érett trópusi gyümölcsök. Alkoholja magas de beépült a testbe. 7 pont

Somló Kincse Hárslevelű 2018

A szőlőfajta tipikus jegyei köszönnek vissza a pohárban, fűszerekkel, érett fehér gyümölcsökkel, virágporral, szegfűszeggel, fahéjjal, fehércsokival, botritiszes jegyekkel gazdagítva, amihez fehér virágok is társulnak. Vibráló, telt korty, szájkitöltő szerkezet, kissé emelkedett alkohollal. Szájban krémes és puha, de a savak szépen tisztára mossák a nyelvet.  7 pont

Somló Kincse 1868,  2019

A bornak nevet adó évben történt a borágazat egyik felmérése Entz Ferenc vezetésével. Ennek keretében jegyezték fel, hogy “A somlyai úri szőlőhegyek majdnem kivétel nélkül szigeti és sárfehérből állanak…”. Ezen fajtákból készült házasítással állítanak emléket a történelmi eseménynek. A házasítás 93%-át a szigeti, a fennmaradt részét pedig a sárfehér szőlőfajta teszi ki. Kissé parfümös illatában tömjénesség, narancshéj, citrus olajok, mézes képletek, amikhez érett őszibarack és vilmoskörte is társul. Telt korty, kerek savak, közepestől intenzívebb alkohol. Puha érintésű bor, magasabb extrakttal. Egészen izgalmas tétel, közepesnél hosszabb lecsengéssel, amiben egy izgalmas édes-savanyú vonal is megjelenik. 6,5 pont

Somló Kincse Apáink emléke 2018

A bor különlegessége, hogy a házasítás 13 Kárpát-medencei szőlőfajtából készült. Szinte követni is lehetetlen a fajtakavalkádot. A Somló Kincse honlapja szerint: alig több mint 600 liter készült belőle, főleg bakator alapra helyezve a hangsúlyt.

Rezes, világos aranyba hajló színárnyalat jellemzi a bort, érett illatában konzerv őszibarack, érett fehér húsú gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, fahéj és tejcsokoládé. A korty kerek és telt, krémes textúrával. Ízjegyeit fűszerek, érett gyümölcsök, virágpor gazdagítja. Buja és szájkitöltő bor, kerek savakkal. Lecsengése meglepően hosszú. 7 pont

Somló Kincse Juhfark 2018

Illatát őszibarack, sárga alma, ananászkonzerv, finom provance-i fűszerezettség és bazaltos ásványosság gazdagítja. Vibráló korty, melyet kerek savak egészítenek ki. A lecsengésben némi kesernyésség is megjelenik. 6,5 pont

Somló Kincse Furmint 2017

Illatában savanyúcukor, túlérett sárga alma, kivi, mangó, narancs jelenik meg. Kóstolva kifejezetten szép, gyümölcsös borral találkozunk, melyet határozott ásványosság és lendületes savak jellemeznek. 7 pont

Somló Kincse Kadarka 2019

Izgalmas, közepesen intenzív és tetszetős illatában meggybefőtt, friss cseresznye, némi vörös szilva, pici cékla és kellemes fűszerezettség jelenik meg. Gyönyörű egyensúly jellemzi a bort, amihez fantasztikus savak társulnak. Ízvilágát is a piros gyümölcsök és a finom fűszerek határozzák meg. Hosszú lecsengése sok fűszert és sós karaktert mutat. Kiváló bor. 8 pont

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: Somló Kincse Facebook oldal


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .