Tokaj után, Somló a másik nagy szerelmem, de szintén rajongok a kiaknázatlan Mátrai és Bükki borvidékért, és jó látni, hogy az alulról jövő szerveződéseknek köszönhetően egyre több magyar borvidéken megindult a fejlődés. Magyarországon és nemzetközi viszonylatban egyre több bor készül azonos stílusban, a somlói boroknak viszont van egy olyan karakterük és egyéniségük, amely megkülönbözteti őket a világ más boraitól. Így hát szerénység nélkül nyugodtan kijelenthetjük: kevés olyan izgalmas borvidék van a világban, mint a Somlói-borvidék!
Ha van rá lehetőségetek érdemes akár több napot is tölteni a borvidéken, és ha már ott vagytok, járjátok be Somló pincészeteit, nevezetességeit és gyönyörű tájait. Például az 1727-ben barokk stílusban átépített Szent Margit-kápolnát, de szintén jó program a XIV. századi vár romjainak a felfedezése, szintúgy, mint felkeresni a Szent Ilona, vagy a Szent Márton kápolnát. Egy kellemes nap viszont nem telhet el bor nélkül. A Somlói borvidéken jelenleg két nagybirtok van, a Kreinbacher és a Tornai Pincészet, de szerencsére ezek mellé egyre több kisebb pincészet zárkózik fel: Kolonics Károly, Somlói Apátsági Pincészet, Spiegelberg, Somlói Vándor Pince, Barnabás Pince, hogy csak néhányat említsek.
A több 70 éves múltra visszatekintő Tornai Pincészet a Somló-hegyen tevékenykedik, területeiken többek közt juhfarkkal, furminttal, hárslevelűvel és olaszrizlinggel foglalkoznak, boraik pedig reduktív, illetve hagyományos eljárással készülnek. A vinotéka és bormúzeum mellett a pincészet saját konyhával és vendégházzal is várja a vendégeket. Konyhájukat június óta Fekete Norbert séf irányítja, a kínálat inkább a magyaros vonalat képviseli. Kérésemre Fekete Norbert most a fogasfilé receptjét osztja meg veletek, borpárosításként pedig a pincészet Top Selection olaszrizlingjét ajánlom hozzá.
Hozzávalók (4 személyre)
-
0,6 kg fogasfilé
-
1 db zöld kaliforniai paprika
-
1 db piros kaliforniai paprika
-
0,15 kg lilahagyma
-
0,20 kg cukkini
-
0,25 kg sárgarépa
-
0,05 kg vaj
-
0,05 l étolaj
-
0,1 kg kristálycukor
-
0,3 l fehérbor
-
0,1 l fehér borecet
-
friss kapor
-
só, bors, ízlés szerint