Streit-Zagonyi Borászat – Csökkentett ökológiai lábnyom Villányban

Streit-Zagonyi Borászat – Csökkentett ökológiai lábnyom Villányban

Már nem kell sokat várni, hogy teljes valójában megcsodálhassuk Villányban, az Oportó utcában jelenleg születőben lévő Streit-Zagonyi Borászat új, hipermodern pinceépületét. A borászati komplexum tetőteraszáról, egy finom pohár borral a kezünkben, tökéletes pompájában csodálhatjuk meg a Szársomlyót, Villány ikonikus hegyét.

Többen, akik már látták a formálódó épületet, harmadik típusú találkozásról beszélnek. Az épület áramvonalas modernitása, szinte űrhajó-szerű formája azonnal magára vonja a figyelmet. Ma már nem meglepő, hogy az építészek szinte játszi könnyedséggel hidalják át a funkcionalitás és dizájn között feszülő megoldandó feladatot. A mai kor legfontosabb energiahatékonyságú megoldásai a világ egyik legmodernebb energiahatékonyságú épületévé teszik a villányi borászat csodaszámba menő épületét.

Kistelegdi Istvánt, az épületkomplexum megálmodóját ebben az esetben a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, egy olyan koncepció kidolgozása, és aktív épület megalkotása motiválta, amely hosszú távon is többet ad, mint visz.

Itt a természet erői dolgoznak

A terület kiválasztását is elsősorban az határozta meg, hogy a helyi klimatikus viszonyokat figyelembe véve leginkább kihasználhatóak legyenek a természet energiái, a szél és napfény. Olyanról már biztosan sokan hallottak, hogy autókat, hajókat, repülőgépeket rendszeresen tesztelnek szélcsatornában. De egy leendő borászati épületet? Kistelegdi István építész hosszasan tesztelte a makettet egy speciális – a helyi körülményekre szabott – szélcsatornában, ahol a tájolás és az évszakok jelentette változások is a szimuláció részét képezték.

Az épület formája energiadizájn tervezési módszer segítségével született meg. Az alsó rész ferdített hajó formája a hőveszteség csökkentését segíti, míg a felső piramis az előnyös áramlástan miatt lett így kialakítva. A két beépített szellőzőkürt segítségével a természetes szellőzés is biztosított az épületben. Az épületburokban ún. kopoltyúk is helyet kaptak, amelyek az aktuális szélmozgásra reagálva biztosítanak optimális energiahatékonyságot. A technológiai tér és a hordós érlelőtér a talaj hőjét hasznosítja (geotermikus erőforrás), s a természetes szellőzéssel együtt ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a pincemunkákhoz, érleléshez.

Várhatóan már 2021 első negyedévében megcsodálható lesz Magyarország, de Európa egyik legmodernebb borászati komplexuma. Ezek után van olyan, aki nem kíváncsi a borokra is? Ha elkészült, a borászat szeretettel vár mindenkit, aki hisz az értékekben, az eleganciában és az élményekben.

x


Related Posts

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .