Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. október 02.

Sült, ropogós édesburgonya

post

A rendszeres édesburgonya fogyasztása számos élettani hatással bír, többek között segíti az emésztést, a látást, az agyműködést, tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, így hozzájárul az immunrendszerünk megfelelő működéséhez. Szerencsére könnyen beszerezhető és széles skálán felhasználható a konyhában: főzhetjük, süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, de készíthetünk belőle levest, pürét vagy akár desszertet is. Ha eddig még nem kóstoltátok, akkor itt az ideje kipróbálni, például ezzel a könnyen elkészíthető recepttel.

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb méretű édesburgonya
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • szárított rozmaring
  • chili és só ízlés szerint

 

A mártogatáshoz:

  • tejföl
  • majonéz
  • joghurt
  • dijoni mustár
  • citromlé
  • fokhagyma

 

Elkészítési mód:

Az édesburgonyát meghámozzuk, közepesen vastag hasábokra vágjuk, hideg vízben megmossuk, majd egy konyharuha segítségével szárazra töröljük. Belehelyezzük egy keverőtálba, hozzáadjuk a keményítőt, az aprított friss bazsalikom felét, a chilit, a reszelt parmezánt és fokhagymát, majd nagyon kis mennyiségű olívaolajjal jól összekeverjük. Ha végeztünk, áthelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, egyenletesen elosztjuk, vigyázva arra, hogy a hasábok ne kerüljenek egymásra. Ízlés szerint rászórunk szárított rozmaringot, majd a 190 fokos sütőben nagyjából 20-25 percen keresztül ropogósra sütjük.

Míg sül az édesburgonya, összekeverjük az 1 dl tejfölt ízlés szerint majonézzel, joghurttal, egy kevés mustárral és citromlével, illetve pici reszelt fokhagymával.

Ha elkészült a sült burgonya, megsózzuk, egy szelet citrommal és a megmaradt aprított bazsalikommal, illetve a mártogatással együtt tálaljuk.  

Recept, fotó: Németi Sándor 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztroturizmus
Gasztronómia

Kacsa, Villány, kékfrankos

2020. május 12.
Bor interjú
Gasztronómia

Klasszikus francia almás pite

2024. január 05.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!