Húsmentes recept: mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

Húsmentes recept: mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

A magyar konyha nem éppen a kalóriaszegény ételeiről híres, és némi túlzással még a húshoz is húst eszünk. A túlzásba vitt húsfogyasztás természetesen nem csak magyar sajátosság. Mint arról már egy korábbi, vitaindító írásomban is írtam, a mai társadalom soha nem látott mértékben zsákmányolja ki a Földet, a következő 30 évben például több élelmiszert kell megtermelni, mint eddig az egész emberi történelem során. A statisztikák szerint az emberek tíz másodpercenként körülbelül 24 000 állatot ölnek meg a húsukért, ez számokban 75 milliárdot jelent évente.

Csak néhány adat: míg a föld népessége az elmúlt 50 évben több mint kétszeresére növekedett, a feldolgozott hús mennyisége több mint négyszeresére nőtt. Jelenleg nagyjából egymilliárd sertést, egymilliárd birkát, másfél milliárd szarvasmarhát, és 23 milliárd csirkét tartanak a földön. A hús iránti kereslet évről-évre csak nő, például a 2018-as év 335 millió tonnához képest, 2050-re várhatóan elérjük a 455-öt. Pont ezért is bátorítok mindenkit, hogy legalább háromszor egy héten táplálkozzon húsmentesen. Ehhez nyújt kis segítséget például ez finom, húsmentes recept is.

Mézes-mustáros sült karfiol, zöldborsópürével

Hozzávalók:

  • 1 közepes nagyságú karfiol
  • 400 g zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g vaj
  • ½ citrom kifacsart leve
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 3 ek dijoni mustár
  • pirított mogyoró
  • olívaolaj
  • bors
  • tejszín és mascarpone, amennyit a zöldborsópüré felvesz

Elkészítési mód:

A karfiolt megmossuk, szárazra töröljük, majd rózsáira szedjük és kevés olívaolajban kicsit megpirítjuk. Közben a mustárt, mézet, összekeverjük, és sóval, borssal, reszelt fokhagymával ízlés szerint ízesítjük. Ha kész a karfiol, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd egy ecset segítségével minden rózsát lekenünk a mézes-mustáros krémmel. Miközben majdnem kész a karfiol, felforralunk egy edényben vizet, majd néhány percre bedobjuk a zöldborsót. Ha kész, jeges vízben hirtelen lehűtjük. Egy turmixgépbe beletesszük a zöldborsót, az apróra vágott friss bazsalikomot, fokhagymát, a fél citrom levét, a szobahőmérsékletű, lágy vajat, kevés tejszínt és mascarponét. A végén ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a borsó héjától. Tálaláskor pirított mogyoróval díszítjük.   

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris 2018

A Badacsonyi borvidék híres fajtája, a pinot gris, vagy nálunk közismertebb nevén szürkebarát, a jelek szerint a Neszmélyi borvidéken is jól érzi magát, hiszen az összesen 1031,93 ha termőterülettel rendelkező borvidéken 137, 2537 hektáron termesztik. Ezzel a chardonnay (183,9996 ha) után a második helyet foglalja el, megelőzve olyan fehér fajtákat, mint például a sauvignon blanc (75,3547), királyleányka (65,5665 ha), rizlingszilváni (59,209 ha), olaszrizling (57,1852 ha) vagy irsai (52,1194 ha). A Kamocsay Ákos prémium borcsaládjához tartozó tétel a szőlőfajta komolyabb arcát mutatja kóstolva. Telt, karakteres, érett gyümölcsös aromajegyeiben méz, pirított magvak, dió, csonthéjas gyümölcsök, kiegészülve mézes és szárított virágos tónusokkal, vajassággal, fűszerekkel és kevés füstösséggel. Kóstolva érett zamatvilág, a korty gömbölyű, enyhén tüzes, az illatából megismert jegyeihez szájban egy kevés citrus is társul, lecsengésében kis kesernye. Próbáljátok ki komolyabb ételek és tartalmasabb sajtok mellé is, de ehhez a mézes-mustáros karfiolos ételhez is remek választás.

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Süllőfilé krémes zellerpürével

Süllőfilé krémes zellerpürével

Nem vagyunk egy nagy halfogyasztó nemzet, legtöbbször ünnepek alkalmával, leginkább karácsonykor kerül valamilyen hal az asztalra. Pedig a hal nemcsak nagyon finom, de fogyasztása rendkívül egészséges. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az elmúlt 10 évben lassan, de folyamatosan nőtt a halfogyasztás mennyisége Magyarországon. A […]

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .