Sült tőkehalfilé krémes karfiolpürével

Sült tőkehalfilé krémes karfiolpürével

Friss tőkehalfilét sikerült beszereznem, így a család számára a szokásos hétvégi halas étel most ebből készült el. Egyébként a tőkehal nagyon egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, rendszeres fogyasztása csökkenti a szívroham és más szívbetegségek kockázatát is. Közben gyulladáscsökkentő, ízületi panaszokra és a migrénre is hatásos, segíti az emésztést, és sok más hatékony hatások mellett hozzájárul a sejtképződéshez is. Már csak egy változatos, egyszerű és könnyen elkészíthető köretet kellett mellé kitalálnom, így a karfiolra és a vörös rizsre esett a választás. És hogy az élmény teljes legyen, mellé egy tokaji száraz bort bontottam fel.

Sült tőkehalfilé krémes karfiolpürével  

Hozzávalók és elkészítési mód:

Sült tőkehalfilé

  • 180 g tőkehalfilé fejenként
  • koktélparadicsom
  • mogyoróhagyma
  • bio citrom
  • bazsalikom
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bor

Sütőedénybe helyezzük a koktélparadicsomot, meglocsoljuk olívaolajjal, hozzáadjuk a fokhagymát, a citromkarikákat és a vékony szeletekre vágott mogyoróhagymát. Sózzuk és borsozzuk, majd a 180 fokos előremelegített sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a paradicsom majdnem kész lesz. A tőkehalfilét sóval és borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a paradicsomhoz és folytatjuk a sütést. A vége felé kevés reszelt citromhéjat és néhány levél bazsalikomot adunk az egészhez.

Vörös rizs

  • 1 bögre vörös rizs
  • 2 bögre víz
  • olívaolaj

A rizst kétszer annyi vízben beáztatjuk minimum 1 órán keresztül, majd jól lecsepegtetjük. Egy serpenyőben forró olajon és magas hőmérsékleten pár percig kevergetés mellett pirítjuk, majd visszavesszük a hőmérsékletet, sózzuk, felöntjük a vízzel és fedő alatt nagyjából 45 percig hagyjuk párolódni.     

Karfiolpüré

  • 1 kis fej karfiol rózsáira szedve
  • 2 dkg vaj
  • kevés tej és tejszín

A rózsáira szedett karfiolt tejszínnel kevert tejbe áztatjuk pár órán keresztül (ez a lépés kihagyható, ha nem érünk rá), majd kivesszük és puhára főzzük vízben. Botmixer segítségével pürésítjük tejjel és tejszínnel. Sűrű szitán átpasszírozzuk, majd hozzákeverjük a vajat, és sóval ízesítjük, ha szükséges.

Borajánlat:

Trifecta Szent Tamás Furmint 2017

Trifecta Szent Tamás Furmint 2017

Mád legnagyobb presztízsű dűlőjének, a Szent Tamásnak a termése. Érdekességnek még annyit a dűlőről, hogy jelenleg a legdrágább, 60 millió forintos hektáronkénti ár is itt van. Az alapanyag pedig a dűlő Makovica részéről, 4 ha területről lett szüretelve, 50 éves tőkékről. Ahhoz, hogy botritiszmentes legyen, a délkeleti fekvés legdélebbi területeiről válogatták a furmintot. Ennek az október eleji válogatott szüretnek a tartályban készített változata ez a bor. A szüret folyamán a szőlőt ládákba szedték, majd kíméletes préselést folytatva (0,6 bar max présnyomással) kipréselték. A mustot 1 napig ülepítették, majd a színmustot rozsdamentes körülmények között spontán élesztőkkel erjesztették. Az erjedés végén egy gyors fejtést kapott a bor, majd 50 mg/l kén dioxidot. Ez után pedig védőgáz alatt tartva érlelték finomseprőn tartva.

Illata gazdag, karakteres, mégis könnyedségre van hangolva. Aromajegyeiben érett fehér húsú gyümölcsök, méz, lédús körte, amihez társulnak déligyümölcsök, kandírozott ananász, szőlő, illetve érintésnyire gyógynövények. Kedves, tiszta és elegáns bor, szép furmintos karakterrel, és kellemes fűszeres stílussal. Összetett elegáns aromatika, szájban hömpölygős, simára csiszolt élekkel, a savai kerekek, nyoma nincs éles durvaságnak. A korty finoman telt, krémes és lágy, mégis légies, benne érett, lédús citrusok. Hosszantartó lecsengésében némi sósság fedezhető fel. Jól itatja magát, de ételek mellé is szuper választás.

Szerző, recept, fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .