Házi sütőtökös muffin, aszúval

Házi sütőtökös muffin, aszúval

Imádom a sütőtököt, de általában mindig többet készítek belőle, mint amennyit egy alkalommal meg bírok enni. Ha ti is gyakran ilyen cipőben jártok, ételpazarlás helyett készítsetek belőle krémlevest (lásd ITT egyik receptemet) vagy egy isteni sütőtökös muffint. Pár perc alatt kész, és az illata is mennyei. Hozzá pedig koccintsatok aszúval.

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 200 g sütőtők sülve
  • 150 g rétesliszt
  • 100 g barnacukor vagy kókuszvirág cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 tojás   
  • 50 g túró
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek méz
  • 50 g kandírozott narancshéj kockák
  • mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítési mód:

A sütőtököt megsütjük, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd kimérünk 200 grammot és turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, olívaolajat, mézet és a túrót, majd elegyítjük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket, a kandírozott narancshéjat, majd ehhez hozzáadjuk a sütőtökös masszát. Szilikonos muffin formába töltjük, de ne teljesen tele, mert szépen megemelkednek majd a sütéskor. 190 fokon 20 percig sütjük. Tálaláskor egy kis adag sütőtök-masszát összekeverünk egy kis mézzel és a muffin tetejére helyezzük. 

Borajánlat:

Szóló Pince 6 puttonyos aszú 2015

aszú
Szóló Pince aszú

Kitöltve szép tiszta, intenzív illat fogod a pohárban. Hömpölygős, finoman érett és meleg karakterű bor, gazdag illatjegyekkel, melyet az érett gyümölcsök, birsalmasajt, marmalade, kajszibarack kompót, füge, szegfűszeg, bergamott, szegfűbors, propolisz jellemzi, aláfestésnek pedig egy kis nugát és ánizs. Telt, szájkitöltő, krémes textúrájú bor, koncentrált ízjegyeiben elsősorban aszalt gyümölcsök, méz, aranymazsola, aszalt sárgabarack, és narancslekvár, illetve egy kis sütőtök fedezhető fel, a végén érintésnyi mandulával. Savakban visszafogottabb, puhább érzetű, de kellemesen hosszú lecsengésére nem lehet panasz. Évtizedekig nem, de jó néhány évig biztos élményt tud nyújtani biztosan. Részletesebben ITT írtam az aszúról és a Szóló pincéről.

Szerző, recept, fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

“Villámgyorsan kell változtatni Tokajban” – Balassa István

“Villámgyorsan kell változtatni Tokajban” – Balassa István

Balassa Istvánnal, a Tokaji borvidék fiatal generációjának egyik legkiválóbb borászával beszélgettem, akinek a 2017-es évjáratú Bomboly szamorodniját a világ egyik legnagyobb presztízsű magazinja, az angol Decanter, beválasztotta 2020 legjobb 15 bora közé. A decemberi Figyelő Hetilapban veled készített interjúmban, még ha szűkszavúan is, de éppen […]

Új év, új remények

Új év, új remények

Mi mással kezdtem volna el az évet, magam mögött hagyva a csalódásokkal és nehézségekkel teli 2020-at, mint egy pohár aszúval. Nem is akármilyennel: a tarcali központú Basilicus Szőlőbirtok ötputtonyos aszújával, mely maradékcukor szempontjából egy hatputtonyos határán van. A 2012-es év Tokaj-Hegyalján alapvetően sokban hasonlított az […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .