Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. december 01.

Házi sütőtökös muffin, aszúval

post

Imádom a sütőtököt, de általában mindig többet készítek belőle, mint amennyit egy alkalommal meg bírok enni. Ha ti is gyakran ilyen cipőben jártok, ételpazarlás helyett készítsetek belőle krémlevest (lásd ITT egyik receptemet) vagy egy isteni sütőtökös muffint. Pár perc alatt kész, és az illata is mennyei. Hozzá pedig koccintsatok aszúval.

Sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 200 g sütőtők sülve
  • 150 g rétesliszt
  • 100 g barnacukor vagy kókuszvirág cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 tojás   
  • 50 g túró
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek méz
  • 50 g kandírozott narancshéj kockák
  • mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítési mód:

A sütőtököt megsütjük, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd kimérünk 200 grammot és turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, olívaolajat, mézet és a túrót, majd elegyítjük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket, a kandírozott narancshéjat, majd ehhez hozzáadjuk a sütőtökös masszát. Szilikonos muffin formába töltjük, de ne teljesen tele, mert szépen megemelkednek majd a sütéskor. 190 fokon 20 percig sütjük. Tálaláskor egy kis adag sütőtök-masszát összekeverünk egy kis mézzel és a muffin tetejére helyezzük. 

Borajánlat:

Szóló Pince 6 puttonyos aszú 2015

aszú
Szóló Pince aszú

Kitöltve szép tiszta, intenzív illat fogod a pohárban. Hömpölygős, finoman érett és meleg karakterű bor, gazdag illatjegyekkel, melyet az érett gyümölcsök, birsalmasajt, marmalade, kajszibarack kompót, füge, szegfűszeg, bergamott, szegfűbors, propolisz jellemzi, aláfestésnek pedig egy kis nugát és ánizs. Telt, szájkitöltő, krémes textúrájú bor, koncentrált ízjegyeiben elsősorban aszalt gyümölcsök, méz, aranymazsola, aszalt sárgabarack, és narancslekvár, illetve egy kis sütőtök fedezhető fel, a végén érintésnyi mandulával. Savakban visszafogottabb, puhább érzetű, de kellemesen hosszú lecsengésére nem lehet panasz. Évtizedekig nem, de jó néhány évig biztos élményt tud nyújtani biztosan. Részletesebben ITT írtam az aszúról és a Szóló pincéről.

Recept, fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!