Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!

Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!

A bort inni, élvezni kell. Főzni valamit mellé, majd körbeülni az asztalt barátokkal, családdal, és kinevetni hangosan az egész világot: politikát, játszmákat, érdekeket, hazugságot, képmutatást, inflációt. „Igyál, a többit majd hozza a bor.” – és mennyire igaza volt Hamvas Bélának, amikor 1945-ben Balatonberényben A bor filozófiája című könyvében papírra vetette ezeket a gondolatokat. És én is – akár Hamvas Béla – inkább az életörömben hiszek, mintsem fanatizmusban vagy dogmákban. Legkevésbé pontokban és top-listákban. Persze, a miheztartás végett fontos szempontok, de ezek úgyis csak egy szűk rétegnek mondanak valamit. Legtöbb esetben inkább a szakmának. A plecsnik sosem érdekeltek, ezek csak szubjektív rangsorok. Aki pedig csak savakat és tanninokat lát egy borban, az a zenében is csak a kottára nyomtatott hangjegyeket érzékeli majd. Ez viszont lecsupaszítás, ledegradálás és szakbarbárizmus a javából.

Gallay Pince Zweigelt 2013

A Lippa-dűlő termése, kézzel szüretelve, nyílt kádban spontán erjesztve, 27 hónap finomseprőn érlelve, 300 literes magyar tölgyfa hordóban – ennyi információ áll rendelkezésünkre a pincészet oldalán. Bár erőteljes friss lendülettel hat elsőre, kis türelmet és némi időt kell neki szánni, hogy minden rétege kibontakozzon a pohárban. Illatában rengeteg fűszer, piros-és fekete bogyós gyümölcsök, ibolya, eper, ropogós húsú feketecseresznye, meggy, feketeribizli, édes jellegű fűszerek és kis vanília. A pohárban pihenve előbújik illatából a csokoládé, de ennek is inkább a tejcsokoládés változata. Kóstolva koncentrált, de kissé szikár, a hordó jelenléte még markáns nyomot hagy. Combosabb savak, a tannin viszont lehetne cizelláltabb és finomabb. Sokkal többet ígér az illata, mint amit érzékelünk kóstolva. Ha a tannin és a hordó miatt szőrös szívű lennék, akkor azt mondanám: nagyon erős 6+/10 a jutalma. De végül is miért legyek, amikor nagyon jól esik inni és ritkán találni ilyen szép, ígéretes zweigelt borokat a magyar piacon…? Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek, a bort inni, élvezni kell – ezt már az elején is elmondtam!


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]1 thought on “Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .