Szakmai találkozó a CultiVini szervezésében

Szakmai találkozó a CultiVini szervezésében

„Finnországban egyféle fehérbor létezik, a vodka”, mondta humorosan Reijo Itkonen, a CultiVini Borgalériának finn tulajdonosa, a szeptemberi „A szakma találkozója Budapest szívében” rendezvény megnyitóján.

Reijo Itkonen-t a borok iránti rajongása nem csak arra ösztönözte, hogy saját szőlőt vásároljon Villányban – és ebből bort készítsen-, hanem feleségével együtt létrehozták Budapest belvárosában a város legmodernebb borgalériáját. A CultiVini üzenete egyértelmű: egy újfajta, komplexebb borélménnyel szeretne szolgálni a betérő vendégek számára. Mert élvezni a bort sokkal több, mint kóstolni vagy fogyasztani, vélik a tulajdonosok, így hát a CultiVini is többre hívatott annál, mint egyszerűen beskatulyázni, és a bár vagy bolt szót használni rá. A letisztult, elegáns modern környezetben a boroké és a felfedezéseké a főszerep, a borkóstolás művészete pedig egy új dimenzióba lép. Nem is lehet ez másképp, hiszen az impozáns Enomatic high-tech kóstológépek új élményben részesítik a borfogyasztót. A gépekben tárolt borok hőmérséklete kiváló, de az igazi „boszorkányság” a nitrogéngázas rendszer, amelynek segítségével a bor akár három héten keresztül is képes megőrizni eredeti állapotát.

borkalandozas_2015_09_11_finn2

Hosszabb távon egyik legnagyobb ellensége a felbontott palacknak a levegővel való találkozás, és legyen bármilyen szakszerű a tárolása, az íz-és illatjegyei változni fognak, a bor pedig előbb-utóbb teljesen szétesik. És valljuk be, időnként lehet ilyet tapasztalni borbárokban, éttermekben, miegymásban, még akkor is, ha a nagy átlag nem minden esetben jön erre rá. A bosszantó az, hogy pénzt fizetünk ezért, jobban mondva már aki… Ahogyan az egyik interjúmban fogalmaztam, ha egy boltban sem vagyok hajlandó hibás termékeket vásárolni, miért tennék ez alól kivételt az ételeknél vagy a boroknál…?! A CultiVini-ben erre megtalálták a megoldást, és azok, akik jártak külföldön, nem is fognak ezen meglepődni. Az Enomatic kóstológépben, a bor csapolásakor nitrogéngáz kerül a bor helyére, és mivel a palack tartalma nem érintkezik levegővel, a bor minősége is tovább élvezhető. A CultiVini másik erőssége, hogy várakozás nélkül, magunk dönthetjük el mit és milyen mennyiségben szeretnénk kóstolni, ehhez csak a helyszínen 3000 forinttal feltöltött kóstolókártya kell,- ami teljes egészében lefogyasztható-, és némi kísérletező kedv. Más helyektől eltérően, üdvözlendő, hogy három kóstoló mennyiség közül is választhatunk, így minden borbarát megtalálja számítását, legyen az kezdő vagy profi kóstoló.

borkalandozas_2015_09_11_finn3

Ha csak egy kellemes beszélgetésért ugrunk be a CultiVini-be, a fél vagy akár egy deci az ideális választás, ha pedig kíváncsiak vagyunk több tételre, akkor a 0.25-ös mennyiség a legjobb választás. Az üzletben elérhető CultiVini applikáció segítségével mindenki könnyen megismerkedhet a magyar borvidékekkel és szőlőfajtákkal, és ha esetleg kedvet kapunk a borvásárlásra, a kisebb pincészetektől az igazi nagyágyúkon át, a vinotéka több, mint 150 bort kínál. Egy szó, mint száz, szerintem nagyon jó választás a CultiVini felé vett irány.

A CultiVini és szakmai partnere, a MoVin által közösen megrendezett eseménynek célja a borgaléria népszerűsítése, és a szokásos formalitásokon kívül az esemény különlegessége a prémium ritka magyar borok kóstolása volt. Aki szereti a részletekig kidolgozott koncepciókat, az nem csalódott egy percig sem, de ismerve a fiatal és lelkes, két nemzetközi borakadémikusból és egy még ennek szélén álló MoVin csapatát, ez joggal el is várható tőlük. Meggyőződésük, hogy a különböző szakterületeken szerzett tapasztalataikkal és a nemzetközi borismereteik felhasználásával olyan egyedi szolgáltatásokat tudnak nyújtani a partnereik számára, ami segíti egy adott brand-nek a felépítését és a termékeiknek versenyképességét. A csapattal történő beszélgetésemből kiderült, hogy a magyar bor ügyét a szívükön viselik, így a magyar pincészetek, vendéglátóhelyek, illetve turisztikai célpontok munkájának segítségével a minőségi magyar bort szeretnék a megfelelő helyre pozícionálni, Magyarországon és külföldön egyaránt. Legyen így, és dolgozzanak ezen minél többen. Jelenleg a tanácsadásra és rendezvényszervezésre fókuszálnak, de 2016-tól a borturizmusra és az exportra is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni. Én bizakodó vagyok, és szorítok minden jó kezdeményezésnek, ami a minőséget képviseli.

Az eseményen a kellemes beszélgetések mellett megismerhettem a hely borkínálatát, ebből néhányat megemlítenék a teljesség igénye nélkül:

– Pók Tamás Leányka 2012-es bora egy szép kezdő bor lehet egy komolyabb kóstolás előtt.

– Nagyon szép formát, egyensúlyt és rafináltságot mutat a St. Tamás Pincészet 2012-es Percze furmintja.

– Nagy és komoly bor benyomását kelti a Sauska 2012-es Medve furmintja, koncentrált és minerális egyaránt. Kicsit a fa még itt-ott kilóg, de egyértelműen nagy bor lesz.

– A Gizella Pincészet Barát Hárslevelű 2014-es tétele még fiatal, de nagyon kecses, egyértelműen feminin vonallal. Virágok, méz és trópusi gyümölcsök teszik könnyen értelmezhetővé, de a háttérben mégis komolyságot sugall.

– A vörösborok kedvelőinek a Heumann Terra Tartaro 2009-es cuvée-jét ajánlom. Szép bor a javából, strukturált, kiegyensúlyozott, koncentrált, érett selymes tanninokkal. De mindenki bátran kísérletezhet tovább, van bőven választás.

Ami a prémium ritka magyar borokat illeti, sikerült hármat kóstolni, a végeredmény tetszési indexe pedig az edzett, komolyabb szakmát is sikerült megosztania. Nem hiába mondják, hogy a kóstolás egy szubjektív dolog, és maga a kóstoló többet változik két pohár bor között, mint maga a bor.

Tiffán Ede Grande Selection 2003

(Kacsamell lilahagyma lekvárral polentán)

borkalandozas_2015_09_11_finn4

A pincészet szerint csak a legkiemelkedőbb évjáratokban készül, Cabernet Sauvignon -Cabernet Franc és Merlot házasításaként. A bort a Kopár, az Ördögárok és a Sterntal dűlőkből származó tételek alkották. A 2003-as év melegsége és nehézsége megmutatkozott a borban is, és bár még tartotta magát, én személy szerint nem sok szépséget találtam benne. A tanninja sajnos annyira szárító, hogy nehéz ettől elvonatkoztatni és megpróbálni erényeket találni. Van ennél sokkal cizelláltabb Grande Selection…

 Gál Tibor Egri Bikavér Pajados 2002

(Érlelt marha hátszín parmezános polentával)

borkalandozas_2015_09_11_finn5

A 2002 fontos év a pincészet életében, hiszen ekkor születtek meg az első dűlőszelektált borok. Így a Pajados is, az első Bikavér, melybe Syrah is került. A 24 hónapon keresztül magyar tölgyfahordóban érlelt bor gerincét a kékfrankos adja, amelyhez Syrah, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon is társul, mindegyik 20%-os arányban. A terület a mai napig a pincészet birtokában van, jelenleg az innen származó szőlő a Bikavér Superior részét képezi. Még akkor is, ha erősen a leszálló ágába került, én személy szerint jobban preferáltam a Tiffán Grande-jánál, sokkal több rafinériát és összhangot találni benne, a kissé kiugró alkoholja ellenére is. Szép ásványos karakterű, de illata egyértelműen összetettebb és mélyebb az ízvilágánál. Viszonyítási alapom nincsen, emlékeim szerint most kóstoltam először, de biztos vagyok benne, hogy látott már szebb napokat ez a bor. Ezzel együtt még most is lecsúszna vagy két pohárral.

Royal Tokaji Betsek 5 puttonyos Aszú 1991

(Májpástétom házi kalácson)

borkalandozas_2015_09_11_finn6

A szakmának egy része felfedezni vélt némi oxidációt, én nem nagyon találtam erre utaló jegyeket. Nem lennék meglepődve, ha egy másik üveg tartalma került volna az ő poharaikba. Nem most tapasztaltam először, hogy azon pincészet azonos évjáratú bora teljesen máshol tart a fejlődése során. Az 1991-es évben az aszú mennyisége nem volt valami nagy, de az a kevés viszont minőségi. Nem titkolom, nekem ez a tétel tetszett a legjobban. Aszalt gyümölcsök, dohány, pörkölt mogyoró, virágméz, szép sav és cukor egyensúly. Az 5 puttonyos aszúnak a Christie’s aukciós háznál valahol 100.000 forint körül lenne a kikiáltási ára, úgy látszik, nem mostanában fogom megvenni.

És mivel mindenki elfelejtette az eseményen, hogy a borok mellé társult némi harapnivaló, a borokat pedig sok esetben épp az ételek mellé fogyasztjuk, most erről is ejtenék néhány szót. Nem volt zavaró a kacsamell Grande Selection kombináció, de sajnos a szárító tannin több figyelmet kapott. A Bikavér és az érlelt marha hátszín nagyon szépen kiegyensúlyozták egymást, a hús lágysága és textúrája nagyon jól passzolt a borhoz. Itt sajnos a parmezános polenta rontott némileg az összképen, mivel így együtt kóstolva némi kesernyés utóízt alkotott a szájban. Az est legszebb párosítása a májpástétom és aszú volt.

Összességében egy kellemes és jól megszervezett rendezvénynek voltam részese, ahol a CultiVini és a MoVin csapatának jár a gratuláció, és persze a köszönet a meghívásért.


Related Posts

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot […]

A Fiaker Budapest tulajdonosával, Kálmán Andrással beszélgettem

A Fiaker Budapest tulajdonosával, Kálmán Andrással beszélgettem

A nyár közepén megnyitott Fiaker Budapest a „bulinegyed” közvetlen szomszédságában hamar izgalmas törzshellyé válhat nem csak a borrajongók, hanem a gasztronómia szerelmesei számára is. A széles borválaszték klasszikus értelemben vett bisztró konyhával párosul, a régi Monarchia területének ételei modern köntösbe öltöznek, emellett ismert és kevésbé […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!