Szédületes vörösborok az egyik legnehezebb jövő előtt álló borrégióból, Alentejóból

Szédületes vörösborok az egyik legnehezebb jövő előtt álló borrégióból, Alentejóból

Amikor egy alapvetően vörösboros pincészet 13 borral érkezik egy kóstolóra és már a másodikként kóstolt rozénál felcsillan az ember szeme, mert a bornak tartalma és belbecse van, tuttifrutti- és szamócaíze viszont nincsen, könnyű megnyugodva hátra dőlni. Ezen a ponton az ember érzi, hogy a többi borral sem lesz különösebb probléma. A Fill the Winebox és a Portugál Nagykövetség jóvoltából ezúttal a Rocim pincészet jött házhoz és kóstoltatott meg velünk egy csipetnyi Portugáliát.

Szerte a nagyvilágban évszázadokig csupán a felerősített édes borukról ismerték a kis nyugat-európai ország, Portugália borait. A portóiról, amely ezen eltelt idő alatt sokat veszített renoméjából, hiszen sokan visszaéltek a névvel és árultak, illetve a mai napig is árulják a kedvező árfekvésű, alsó polcos változatot belőle. Olyat, amely ennek a típusú bornak az igazi élvezeti értékétől távol áll. Ismerősen cseng a helyzet?!

Portugáliában sokáig az olíva és a paratölgy fedte le a legnagyobb termőterületeket, szőlőt az ezekre a növényekre kevésbé fogékony helyekre telepítettek csak. A helyzet a 90-es évek eljövetelével változott meg drasztikusan, az addigi tömegbortermelést immár felváltotta a minőség. A portugálok csupán ekkor kezdték el felépíteni minőségi száraz boros imázsukat, amely olyannyira jól sikerült, hogy ma a 6. helyen állnak a világ nagy bortermelő országainak listáján. Teszik ezt mindezt úgy, hogy a fő fókuszt a helyi fajtákra helyezik. Ezt a filozófiát osztja a szóban forgó meghívott vendégborászat, a Herdade do Rocim pincészet is, amely az ország 14 borrégiója közül az Alentejo vidékről érkezett hozzánk. A borrégiót mindig is, a klímaváltozást követően pedig különösen nagy jelentőséggel befolyásolja az aszályos, forró nyár. A szerény David, a Herdade do Rocim borászat jelenlévő képviselője hosszasan lamentál el a globális felmelegedés okozta gyakorlati kihívásokról: napégésről, öntözésről, különböző védekezési technikákról. Klímakutatók szerint Alentejo egyike azoknak a borrégióknak, amelyeket a leginkább befolyásol az éghajlatváltozás. Mindez 2005-ös kijelentés, gondoljuk csak el, hogy mennyi minden változott meg azóta…

Herdade do Rocim

„God wishes, Man dreams, the Work is born” – ezt a mondatot választotta a Herdade do Rocim pincészet jelmondatává, azaz a törékeny emberi álmok és az isteni inspiráció által képesek valóra váltani mindazt, amelyet gyarló emberként jobb híján csak borászatnak, illetve bornak hívunk. Noha szélsőséges időjárásnak vannak kitéve, a Rocim pincészet mégis arra törekszik, hogy a természetet hagyja érvényesülni mind a szőlőművelésben, mind pedig a pincében. Olyannyira, hogy élesztőt is csak vadélesztőt használnak, a borkészítés során csupán minimálian avatkoznak bele a fejlődésbe. Ehelyett az egészséges szőlőre, gondos kezek precíz válogatására hagyatkoznak és élvezettel játszanak el a hordók és a terrakotta vagy éppen cementből készült amfórák adta lehetőségekkel. Ennek eredményeként elegáns, minerális borok kerülnek a palackokba, amelyeket erőteljes gyümölcsös jegyek, helyenként hosszú érlelési potenciál jellemez. A természet szeretete nem csupán a palackokból, hanem a palackokról is visszaköszön: virág- és madármotívumok dicsérik a grafikus keze munkáját. A tulajdonosok nem beszélnek mellé, amikor azt mondják, hogy gondolnak az eljövendő generációra: a borászat aktívan, anyagilag is támogatja ritka madárfajok és Alentejo növényeinek védelmét.

Herdade do Rocim

A hetven hektáron elterülő borászat központja elegáns, modern épületet kapott, benne számtalan lehetőséggel. Az egyik ilyen a minden év Márton-napján megrendezésre kerülő Amfóra-fesztivál, amelyre David mindenkit szeretettel invitál a kóstoló végén. Az eseményen 13 bort kóstoltunk meg, két fehéret, egy rozét, 10 vöröset: egytől egyig precíz alkotások, amelyek széles skálán képesek kiszolgálni az ember ízlelőbimbóit. Részletesebb kóstolójegyzet nélkül az én kedvenceim a sorban, amelyeket bármikor szívesen fogyasztanék:

  • Sommelier Edition ( touriga nacional, alicante bouschet, pezit verdot): egyik pillanatban mediterrán levegő által megcsókolt ízvilágával a horvát tengerpartra csábít, a másik pillanatban becsukott szememmel Thaiföld egyik eldugott kis szegletében találom magam

  • Amphora Red (moreto, tinta grossa, trincadeira és aragonez): naturális bor. Portugáliában a Herdade do Rocim pincészet az elsők között volt, amelyik amfórában erjedt és érlelt bort palackozott. Amikor előálltak az ötlettel, mindenki azt mondta, hogy hiba. Most mindenki őket szeretné utánozni.

  • Olho de Mocho Single Vineyard Red Riserva (alicante bouschet, tinta miúda és petit verdot). Francia tölgyben érlelődött nagy vörösbor. A Nagy Vörösbor. Az a fajta, amibe az ember az első korty után szívesen keresne hibát, de gyorsan rájön ennek a hiábavalóságra és már csak élvezi a szájban lágyan szétomló ízorgiát.

A meghívást és az élményt köszönöm David Regonak és a Fill the Winebox csapatának, akik a helyszínt is biztosították. A kóstolt borok zöme kapható náluk. A borokról hamarosan érkezik a részletes beszámoló is, Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus tollából.

Szerző és fotók: Kalmár Borbála


Related Posts

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A Soares Franco család birtokában lévő José Maria da Fonseca pincészet Portugália legrégebbi és egyik legrangosabb borászata. A pincészet története az 1820-as években kezdődött, amikor az alapító, José Maria da Fonseca Lisszabonba érkezett és több területet vásárolt, valószínűleg 1846-ban a Cova de Periquita-t is. A […]

Herdade Do Rocim, borok a fenntarthatóság jegyében

Herdade Do Rocim, borok a fenntarthatóság jegyében

A 120 hektárral rendelkező, Vieria család tulajdonában lévő pincészet Alentejo déli részén, Vidigueira és Cuba között terül el. A területek nagyobbik részén (70 hektár) szőlővel, míg 10 hektáron olívával gazdálkodnak, és nagy erőfeszítéseket tesznek a fenntartható gazdálkodásért, mindezt úgy, hogy igyekeznek csökkenteni az ökológiai lábnyomukat is. […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .