A magyar ember pinot-ja a kadarka

A magyar ember pinot-ja a kadarka

Ha pinot, akkor természetesen – minden szépségével, romantikájával és bájával együtt – Franciaország, és ezen belül Burgundia. Legkevésbé Magyarország és ennek sok oka van: más klónok, más éghajlat, más mentalitás, és nem utolsó sorban a szőlőfajta iránti csekély borászati szaktudás. De azt sem szabad elfelejteni, hogy sokszor beleesünk azon hibákba, hogy a burgundi stílust keressük legtöbbször a magyar pinot-kban. Tévedés, totális zsákutca, de ettől függetlenül mégis sok borász Burgundiát imitálva akarja elkészíteni a bort. Persze az sem lenne hátrány, ha egyre több izgalmas magyar pinot-val lehetne találkozni a polcokon. Burgundia megismerése viszont vastag pénztárcát igényel, így ennek hiányában elégedjünk meg a kadarkával. Talán annyi hasonlóság van közöttük, hogy mindkettő szeszélyes szőlőfajta és a kadarkából is ritkán lehet inni jót. Most mégis sikerült pár napja, a viszonylag rövid múlttal rendelkező Dukay-Sagmeister borászat Gundel Étteremben tartott borbemutatóján.

Dukay-Sagmeister Borászat

A Dukay-Sagmeister borászat 8 éve működik a szerémségi Tarcal-hegyen, Ürög községben. A feldolgozás Magyarkanizsán történik, Röszke-Horgos határátkelőtől röpke 12 kilométerre, Szegedtől pedig 30 perces autótávolságra. Jelenleg 3 dűlőben 13 hektáron rendelkeznek szőlővel. Ezek közül 5,5 termő, további 2 már be van telepítve, a többi pedig irtás alatt van, de pár év pihentetés után ez is be lesz majd telepítve. A szőlők a legendás szerémi borvidéken, Ürög és Nyárád történelmi dűlőiben (KEW/Kű, Devas/Dévás, Kanias/Kányás) találhatóak. 5,5 hektáron furmintot, kadarkát, pinot noir-t termesztenek, valamint kisebb mennyiségben hárslevelűt és szerémi zöldet. Az integrált termesztési alapelveket követik, csak szükség esetén védekeznek, illetve nem használnak gyom-és rovarirtó szereket, sokszor saját maguk keverik ki a növényvédő szereket és nem használnak semmilyen fajélesztőt. Mindhárom dűlőben alapvetően különbözőek a talajok, szőlőültetvényeik pedig 240 és 320 méter tengerszint feletti magasságokban helyezkednek el. A szakmai részt az építészből lett borász Sagmeister Ernő végzi, míg az értékesítést és marketinget Ernő gyerekkori barátja, az orvos végzettségű üzletember Dukay Krisztián. Ernő szerint, ami a pinot noir-t illeti, a világban nem a szőlőfajtát azonosították be és rakták össze vele kapcsolatban az elméletet, hanem Burgundiát, azaz az ottani stílust kényszerítik folyamatosan a fajtára. És ezt sajnos el kell fogadnunk. Éppen e miatt kérdéses náluk, hogy hosszútávon megmarad-e vagy sem a repertoárjukban a pinot noir. Véleménye szerint Magyarországon a kadarkával kapcsolatban a legnagyobb probléma a túlterhelés. Hiszi, hogy nem kell 1 kg terhelés fölé menni és akkor sok minden megoldódik majd. A magyar borászat lehetőségét pedig a kadarkában látja. Hogy így van vagy így lesz, ezt nem tudom. A magam részéről én szeretem a kadarkát.

„Nem borról kell beszélni, hanem komoly érzelmekről és szerelemről, hiszen csak akkor kell a bort megemlíteni és elemezni, ha az nem jó. Nincs figyelmünk a mások létezése iránt, és meg sem halljuk a csendet. A bor nagyon érzékeny és felvesz minden olyan impulzust, ami a környezetében van. Ezért óvatosan kell bánni vele és a természettel is. Számunkra a szőlő templom” – mondja Sagmeister Ernő, és a hallottak alapján ezt komolyan is gondolja.

Dukay-Sagmeister Szigeti Kadarka 2015

Izgalmas játék a gyümölcsök és a fűszerek közt, érezhető hordós jegyekkel illatában és ízjegyeiben egyaránt. Frissessége és törékenysége egyből szembetűnő, mélységének és rétegeinek kibontakozására viszont kell kis időt szánni a pohárban. Piros gyümölcsök, rengeteg meggy, csipkebogyó, kevés puncs és zöldfűszerek, szájban jó egyensúly, bár savai továbbra is határozottak. Aki teheti, raktározzon párat be, idővel még szebb lesz. Gratulálok, sok ilyen kadarkát innék még szívesen. Önmagában vagy akár ételek mellé. Stabil 6 pont.

Kóstolt borok

Furmint Szigeti 2015

Kew furmint 2015

 β furmintis 2015

Devas furmint 2016 (kereskedelemben csak jövő évben lesz kapható)

Kanias furmint 2016 (kereskedelemben csak jövő évben lesz kapható)

Pinot noir 2015

Kadarka szigeti 2015

(A borbemutatón vendégként vettem részt, ezúton is köszönöm a meghívást)


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Zamatos rozé

Zamatos rozé

Pinot noir: sokan rajonganak érte, mások pedig nem értik, miért ilyen nagy körülötte a felhajtás. A francia eredetű szőlőfajta igazi primadonna: szinte mindenre érzékeny, hajlamos valamennyi gombás betegségre és rothadásra is, s csak a legnagyobb odafigyelés és különleges bánásmód mellett ad kiváló borokat. A vékony […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .