Szekértáborokon innen és túl

Szekértáborokon innen és túl

Szekértáborokon innen és túl, sőt, még a száraz bor sznobizmusán és piacán is túl, egy dolog vitathatatlan: az aszú az egyetlen olyan magyar bor, amely nem csak Magyarországon világhírű. Ennek ellenére, ahogyan Mészáros László, a Disznókő pincészet birtokigazgatója egy korábban vele készült interjúban is említette, jelenleg itthon még a tokaji pezsgőről is mintha több szó esne, mint az aszúról.

De most ahelyett, hogy megpróbálnék okosságokat írni, inkább idéznék tovább a már említett anyagból: „Vegyük Portó példáját, mivel sok párhuzam állítható fel Tokajjal. Az alkohollal erősített, édes Port boraik egyedülállóak és világhírűek. Úgyszintén egy csodálatos, ősi borvidék, remek helyi fajtákkal rendelkezik. Ők is elkezdtek a saját fajtáikra alapozott száraz borokkal foglalkozni, nem is akármilyen minőségben, jelentékeny piaci sikereket érve el ezzel. Ugyanakkor egy percre sem feledkeznek meg arról a borról, ami őket naggyá tette, és ami a borvidék legfőbb karakterét adja. Egy Vintage Port piacra dobása pedig mindig nagy esemény és az egész világ kíváncsi rá. Ugyanakkor a fiatalabb borfogyasztókra is gondolnak, amikor nagy minőségű ruby portóit, mai, modern design-nal hoznak forgalomba, mint pl. a Noval Black. A Tokaji Aszúról mindenki hallott, nagyra becsülik, de csak kevesen ismerik igazán. Itt az idő, hogy ezen változtassunk.”

Bevallom őszintén, már sok okosságot mondtak és hallottam Tokajjal kapcsolatban, viszont Mészáros László szavai tényleg megragadták a lényeget. Nem mellesleg, az azóta eltelt időben sem veszített jelentőségéből. A párhuzam Portóval azért is érdekes, mivel Jancis Robinson Master of Wine, a világ egyik leghíresebb borszakértőjének egyik (a februári VinCe Magazinban megjelent írás) cikke is ezzel foglalkozik, amelyben azt írja, hogy a nem is olyan rég divatjamúltnak számított portói erősített bor mára látványosan újból magára talált. Szárnyalásában sokat segített a nagysikerű, 2013-ban és 2018-ban a piacra bevezetett két nagy évjáratos portói kampány. Mint említi, biztosan az is segített a sikerhez, hogy Porto városa igazi lüktető modern várossá alakult, borbárokkal, divatos hotelekkel, és turistákkal. De hadd említsek ismét néhány olyan tényt ebből a cikkből, ami kisebb vagy nagyobb mértékben igaz Tokajra is:

  • a Douro szőlőtermelői közül minden harmadik 65 feletti

  • a szőlő felvásárlási árait elavult rendszerek határozzák meg

  • a szőlő súlyosan alulárazott

  • sürgős felülvizsgálatra lenne szükség annak érdekében, hogy a termelők és a kereskedők munkája tisztes díjazást kapjon.

Olvasva Mészáros László és Jancis Robinson szavait, az az érzésem, hogy Tokajnak lenne honnan merítenie példaként. Zárásként csak annyit, hogy a divatja múlt, Tokajjal kapcsolatos téves kommunikációt is el kellene már végre felejteni. Sürgősen újra kellene pozícionálni az aszút, szintúgy, mint az összes tokaji édes bort.

Grand Tokaj 6 puttonyos aszú 2013

Ilyen egy kortárs aszú, ami nem mellesleg ár-érték arányban is nagyon a topon van. Modern, elegáns, nemzetközi értelemben is közérthető stílus és megjelenés, mélyebb lélegzetű illatát birs-és sárgabarackkompót, virágpor, érett ringló, aszalt déligyümölcsök, krémesség, tejkaramella, kandírozott narancshéj és szárított kamillavirág jellemzi. Kóstolva szintén az érettebb gyümölcsökön van a hangsúly, a korty tele érett citrusokkal, birssel. Csodálatos sav-cukor egyensúly és hosszantartó lecsengés. 8-


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .