Szekszárdi bortúra – Fritz és Takler Pincészet

Szekszárdi bortúra – Fritz és Takler Pincészet

Fritz Borház

Ami azt illeti, szinte alig ismerem a pincészetet, pedig elnézve a sok plecsnit, lehet, hogy kellene. Hadd soroljak fel a közelmúltból néhány eredményüket: a 2017-es Top 100 Magyar Bor listán a 2013-as Kékfrankos Válogatás a 15. helyet, a 2013-as Primus Cuvée a 35. helyet foglalja el. Így ezzel a Kékfrankos Válogatásuk a legjobb kékfrankos fajtabor, a Primus Cuvée pedig az 5. legjobb bordeaux-i házasítás lett. Közben a Fritz Borház a XXXVII. Országos Borversenyen az egyik legsikeresebb szekszárdi pincészet volt, 4 borukkal 9 díjat is nyertek, de van más is, amit nagy büszkeséggel mesélnek: Gordon Ramsay egyik éttermében, a Marina Bay Sands, Bread Street’s Kitchen by Gordon Ramsay-ben is kóstolható saját boruk, a 2012-es prémium kékfrankos. Elismeréshegyek, de a létesítmény sem piskóta. Látszik, hogy van bőven pénz a pincészetnél, és tény, ami tény: miközben a marketingért felelős Fritz Noémi négyzetméterről-négyzetméterre bemutatja a pincészetet, megrökönyödésemben csak bámulok, és alig térek magamhoz. Kicsit olyan az egész, mint egy kacsalábon forgó boroknak szánt Disneyland. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere: borszentély, középkori hangulatú pincevendéglő, tonnányi tégla, üvegfalak, bőrfotelek, hagyományos faszékek, díszvilágítás, egyebek. Mindegy, hogy mi az én véleményem, biztos, hogy a vendégek ezt nagyon kedvelik. Belőlük pedig van bőven, szinte minden nap történik valami: esküvők, partyk, vacsorák, zenés mulatságok, és persze rengeteg borkóstoló. Ebből adódóan a boroknak a 60%-a ott helyben fogy el, a többi 40% pedig exportra megy: legnagyobb mennyiségben – és ez a stíluson is látszik – Ázsiába, és a környező országokba, mint például Ausztria, Lengyelország, Szlovákia és Németország.

Fritz Borház
Fritz Borház

A pincészet évszázados családi hagyományokra épül, őseik Németországból, a jelenlegi Baden-Württemberg tartományból, Würmersheim községből származnak, és csak a 18. században jöttek át Magyarországra. Jelenleg 30 hektárnál tartanak, amelynek többsége a kék szőlő. A kékfrankost kiemelten kezelik, és másokhoz hasonlóan ők is nagy fantáziát látnak a fajtában. Az egyetlen fehér fajtájuk a decsi zöld szagos, amelyet a pécsi kutatókkal együttműködve telepítettek újra, és csak nálunk található meg. A tapasztaltak alapján a borok struktúrája és felépítése inkább a ’90-es évek trendjeit követi: mindenből sok, legyen az hordó, test, érettség vagy alkohol.

Fritz Borház
Fritz Borház

Fritz Borház Fehér kadarka 2016

Érdekességként csak annyit, hogy 2001-ben ők készítettek elsőként fehér kadarkát. Oldschool címke, reduktív eljárás, kóstolva nem sok erényt tud felmutatni.

Fritz Borház Bikavér 2012

Az elmondásuk szerint 45% kékfrankos, 5% kadarka, a többi nagyjából egyenlő arányban cabernet sauvignon, merlot és blauburger. A borokat külön érlelték 12 hónapig, a házasítás után pedig további 6 hónapig együtt pihentették 500 literes nagy magyar tölgyfahordókban. Mint általában az összes vörösboruknál, itt is jellemző az érett vagy túlérett alapanyag, a sok fa és magasabb alkohol.

Fritz Borház Kékfrankos 2012

Szüretelve 40 éves kékfrankos ültetvényről, érlelve 18 hónapig másodtöltésű kis barrique és 500 literes hordókban. Gyümölcsösebb és élénkebb a bikavérnél, a tannin struktúrája szebben ki van dolgozva. Nagy test, szilvás karakter, és szintén magas alkohol.

Fritz Borház Medicina Cuvée 2012

5 szőlőfajta házasítása: gerincét a három bordeaux-i fajta (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) adja, amihez társul 15% kékfrankos és 5% pinot noir. Meleg karakterű, enyhén fűszeres bor, amely nagyformátumra van hangolva. Ismét sok hordó és alkohol, de ha ezeken átvergődjük magunkat, akkor mind illat-és ízjegyeiben rengeteg csokoládéval, üstben készült szilvalekvárral, avarral és érett fekete bogyós gyümölcsökkel találkozhatunk. Az ilyen fajta borra szokták mondani, hogy valami súlyos vadételért kiált. Csak bírja a pénztárcánk…

Takler Borbirtok

Egy kisebb tannintúladagolás után megérkezem a Takler birtokra, ahol ebéd, további borok, és pincelátogatás várt rám. A 2016-ban 20 éves születésnapját ünneplő Takler Borbirtokról már írtam ITT bővebben. Friss adatként csak annyit, hogy jelenleg 81 hektárnál tartanak, de a felvásárolt szőlővel együtt nagyjából 150 hektárról szüretelnek szőlőt. Az elmúlt években a borok érezhetően egyre jobban a frissesség és elegancia irányába kezdtek mozdulni, bár hozzátenném, hogy a három Takler eltérő borkészítési filozófiája még mindig tetten érhető a borokban.

Takler Kadarka 2016

70%-ban P9 klón, könnyed, egyszerű és fűszeres, meggyel, málnával és rózsaborssal díszítve.

Takler Kékfrankos Reserve 2015

Talán az első olyan kékfrankosuk, amelynél a fa már nagyobb mértékben vissza lett szorítva. Fiatal, lendületes, vibráló bor, részben francia hordókban érlelve. Illatában meggyes-szilvás- cseresznyés karakter, fűszerekkel, kevés mentával és virággal. Kóstolva is visszaköszönnek az ornamentikájában tapasztalható jegyek, de érezhetően még várni kell vele egy kis időt.

Takler Bikavér 2015

47% kékfrankos, 20% merlot, 20% cabernet sauvignon, 8% syrah, 5% kadarka. Érett alapanyag, csokoládé, édes fűszerek, kis égetett cukor, vanília, érett eper és lekvárosság jellemző rá. Kóstolva még kócos, kell egy kis idő, hogy rendezze magát a palackban.

Takler Cabernet Sauvignon 2012

Az alapanyag a Görögszó-dűlőből érkezett és csak 600 palackkal készítettek belőle. Koncentrált bor egy meleg és száraz évjáratból, érett-és túlérett jegyekkel, sok hordóval, vaníliával és aszalványokkal: füge, szilva, datolya és mazsola. Szájban szárító tannin, fa és kevés gyümölcs, megspékelve a kortyvégén egy kevés fűszeres vonallal.

Takler Szekszárd Grand 2012

Heimann Zoltán ötlete alapján született meg a Szekszárd Grand márka, és Takleréken kívül 2012-ben még másik három pincészet látott fantáziát az elkészítésében: Eszterbauer, Sebestyén, és az ötlet gazdája, Heimann Zoltán. A játékszabály talán túlságosan is egyszerű: a bornak minimum 25% kékfrankost kell tartalmaznia, és 5 éves kora előtt nem jöhet ki a piacra. Hogy lesz-e ebből felismerhető stílus? – ezt döntse el más helyettem. Nehezen nyíló illata nagyjából 40 perc után mutat valamilyen felismerhető jegyeket. Utólag Takler András is belátja, jobb lett volna dekantálni előtte. Ígérem, ha valahol még találkozom vele, belemerülök a rejtelmeibe.

Vida Péter
Vida Péter

Zárásként ellátogatunk a Szekszárdi Szüreti Napokra, ahol a legemlékezetesebb pillanat a Vida Péterrel folytatott beszélgetés. No meg az a 2007-es La Vida Magnum, amelyből összesen csak ötven palackot készített a pincészet. Illata már kezd veszíteni fényességéből, de kóstolva selymes, elegáns, még mindig szépen tartja magát. Meleg-édes karakter, földes jegyekkel, fekete olívabogyóval és némi füsttel színezve.


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Ezek lettek idén az Országház borai

Ezek lettek idén az Országház borai

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében 2022. szeptember 23-án került sor. Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről. Kövér […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .