Szentesi Józsefnél, a Borászok Borásza díjazottjánál

Szentesi Józsefnél, a Borászok Borásza díjazottjánál

Szentesi József több mint két évtizedes borászati munkásságát számos szakíró méltatta és bemutatta már. A Borászok Borásza díj kitüntetettje köztudottan úttörő munkát végez a régi, már-már teljesen elfeledett szőlőfajták újraélesztése kapcsán. Csak ismétlésként néhány adat: Szentesi József és lánya Katalin összesen 16 hektárt művelnek a Velencei-tó mellett. Ennek 80%-a Nadapon, 15%-a Pázmándon, 5%-a pedig Sukorón található. Indulásként a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből kért szaporítóanyagot és 10-10 fehér és vörös filoxéra vész előtti fajtával kezdett bele az egyébként soha véget nem érő munkába, a fajták megismerésébe. A folyamat lassú, de igen eredményes. Sok esetben alig 50 liternyi, üvegballonban erjedt bor áll rendelkezésre fajtánként. Az első, régi fajtából 2004-ben mikro-mennyiségű bor készült el csókaszőlőből, elképesztő szakmai érdeklődést kiváltva. Azóta egyre nő a mennyisége az ebből az ikonikus fajtából készült bornak, ma már kereskedelmi forgalomban is elérhetők a palackok. A fajták száma pedig egyre csak nőtt.

A Velencei-hegység kőzetét intenzív vulkáni működésből származó mélységi magmás gránit alkotja. Ezen kőzeten elsősorban lösz termőtalaj alakult ki, amely helyenként gránittörmelékes, mészben rendkívül gazdag. Mindezekből következik, hogy a savakkal nincs gond. Márpedig az eltarthatóságnak, a vitalitásnak ez a kulcsa. Az év legelején a jelenleg aktuális évjáratokba kaptam betekintést, íme, a kóstolt sor:

Szentesi József „A” Cuvée 2017

Rajnai rizling (40%), zengő (40%), zöldveltelini (20%) házasítása, amely tartályban készült. Fehér húsú gyümölcsök, mandula, pirított mogyoró, őszibarack, körte, sárga alma fedezhetőek fel az illatában. Friss savakkal indul a megfelelő intenzitású korty. Karcsú, kecses, finomszerkezetű bor, mely sok gyümölcsöt vonultat fel. 6 pont

Szentesi Zengő 2017

Három hónapja palackozták, talán ennek tudható be az egyértelműen emelkedett kénszint. Ezt az érzést nehéz félretenni, de mégis felfedezhető benne sárga alma, körte és némi őszibarack. A friss, jó arányokkal bíró kortynak kifejezetten jól áll a kis maradékcukor a lendületes savak mellett. A kén miatt nem pontozom…

Szentesi „B” Cuvée 2018

A házasítás gerincét a zengő alkotja, a többi kis részét zöldveltelini és rajnai rizling. Illatában az érettebb, lédús gyümölcsök mellett megjelenik egy trópusi vonal is, némi savanyúcukorra emlékeztető fanyarsággal. A fehér sor legtestesebb tétele, mélyebb aromákkal és struktúrával. Savai kerekebbek, a textúrája puhább. Ízében a gyümölcsök mellett némi mogyorós, napraforgómagos vonulat is megjelenik. 6 pont

Szentesi Zengő 2017 (félédes)

A bor egy évet töltött 1000 literes Stockinger hordóban, illatában megjelennek a trópusi gyümölcsök, aromajegyeit intenzívebb magvasság, pici fahéjas, szegfűszeges réteg teszi izgalmassá. Komoly savak támasztják szerkezetét, szinte alig lehet érezni a 30 gramm maradékcukrot. Fantasztikusan gyümölcsös, elegáns, sokrétű és hosszú bor. Trópusi gyümölcsök mellett, virágpor, méz, aszalványok rétegzettsége alakítja az ízvilágot. 6,5 pont

Szentesi Tihanyi Kék 2018

A tihanyi kék ősi magyar szőlőfajta, amelynek a felélesztését Szentesi Józsefnek köszönhetjük. A bor a bogyózás után spontán erjedt, nyitott 1000 literes kádakban, majd alacsony kénszinttel kerül hordóba, ahol 3 hónapot töltött. A tihanyi kék esetében csak használt hordókat alkalmaztak. Világos, silleres szín, illatában nagyon finom fűszerek: fahéj, bors, szegfűszeg, némi medvecukor, de a gyümölcsök is megjelennek aszalt szamóca, liofilizált málna, rumpuncs, érett cseresznye formájában. Légies szerkezetű, finom savakkal bíró bor, alig érezhető tanninnal. Könnyed szerkezet, lecsengése hosszantartó. 7 pont

Szentesi Kadarka 2018

A tihanyi kékhez hasonlóan készült, de egy évet pihent hordóban. Illatában rum, picit lekváros intenzitású gyümölcsösség, fűszerek és némi likőrösség. A kadarkától megszokott ízintenzitást felülmúlja, szerkezete kifinomult, savai vibrálnak, a tannin finoman oszlik el a nyelven. Fűszerei egészen izgalmasak, de a gyümölcsök sem kopnak ki az egészen hosszú kortyból. 7 pont

Szentesi Pinot Noir 2018

Nagyon fajtajelleges szín és illat, sok-sok fűszerrel, szamócával és szárított málnával díszítve. A tanninja határozott, de nem tolakodó. Szép egyensúlyt mutat a bor, jól elkészített pinot noir került a poharamba, amely nem nélkülözi a megfelelő intenzitást és eleganciát. 7 pont

Szentesi Pinot Noir 2017

Közepes színintenzitású pinot noir, illatában cseresznyével, meggyel, borssal és finom tölgyességgel. Karakteresebb ízvilág és szerkezet, mint a 2018-as pinot esetében, struktúrája mélyebb, tanninja markánsabb, savai feszesek. Rétegezett bor, gyümölcsökkel, fűszerekkel, tercier jegyekkel, gazdag ízvilággal. Az élmény sokáig megmarad a szájban. 7,5 pont

Szentesi József

Szentesi Csókaszőlő 2018

Szentesi József ennek a fajtának az első 40 literjével került a figyelem középpontjába, mint borász. A szinte elfeledett szőlőfajta azóta több borászat választékát is színesíti. A Szentesi birtokon is egyre több szőlőt oltanak át csókává. A 2018-as csókaszőlő egy évet töltött használt hordóban. Fűszerek sokasága mellett a gyümölcskoncentráció is figyelemre méltó, többek között szilva, aszalt szamóca, érett cseresznye, málnaszörp bontakozik ki illatában, amihez társul feketebors és fahéj is. Finomszerkezet, nagyon izgalmas savak, komoly elegancia és egyensúly jellemzik a bort. Fantasztikusan hosszú lecsengés. 7,5 pont

Szentesi Laska 2018

Szintén a filoxéravész után „tűnt el” a fajta, amely csersavban gazdag, későn érik, és intenzív fürtválogatást igényel. Illatában az erdei gyümölcsök mellett cseresznye, érett meggy, piros ribizli, bors, némi füst és herbák fedezhetők fel. Elegáns, jó arányú és nagyon egyensúlyos bor. Tanninja nem kevés, de finom érintésű, nem zavaró. A korty fűszerekben bővelkedik, továbbá mentol, cseresznye, bors, és tonkabab színesíti az ízképét. 7 pont

Szentesi Kékfrankos 2017

Érett cseresznye, szeder, fekete cseresznye, bors, ánizs, herbák, toast, vanília alkotja az illatélményt. Kiváló szerkezetű bor, határozott, de nem túlzó cserességgel, és izgalmas savakkal. A korty elegáns, hosszú és intenzív. Még fiatal bor, de óriási potenciállal rendelkezik. 7 pont  

Szentesi Kékfrankos 2015

Nagyon izgalmas illat, mely egyszerre mutat érettséget és fiatalos gyümölcsösséget is. Kóstolva komplex, az egyensúlya tanítanivaló. A fűszerek és a gyümölcsök szépen egészítik ki egymást, egészen izgalmas élményt nyújtva. Élettel teli, gazdag, komoly mélységeket adó bor, nagyon hosszú lecsengéssel. 8 pont

Szentesi Érintés 2018

Bordeaux-i házasítás. Kifejezetten behízelgő illatában bujaság, rumos, érett erdei gyümölcsös jegyek mellett ánizs, medvecukor, herbák. A korty mély és tartalmas, tanninja lekerekedett, a savai izgalmasak. Lédús gyümölcsök mellett a hordó édeskés fűszerei jelennek meg, amely nagyon szerethetővé teszi. Még nagyon fiatal, de jó élményt nyújt. 6,5 pont

Szentesi Tarcali kék 2017

A tarcali kék laza fürtű, későn érő, a cabernethez hasonlítható szőlőfajta. Gazdag illatában herbák, mentol, fekete bors, bőrösség, erdei gyümölcsök, áfonya és szeder jelenik meg. Határozott tanninú, markáns, maszkulin bor, de finom fűszerezettséggel és gyümölcsökkel. Ízében a gyümölcsök mellett tölgy, sonka, füst, cserzett bor is megjelenik. Hosszú és tartalmas. 6,5 pont

Szentesi Cabernet sauvignon 2014

Kicsit poros illattal nyit, kibontakozva megjelenik benne a paprika, szeder, áfonya és feketeribizli levél. Ebben a kihívásokkal teli évjáratban kevesen tudtak ilyen egyensúlyos cabernet sauvignont készíteni. Ez a bor is kifejezetten izgalmas annak ellenére, hogy a tannin markáns jelenléte ront az összképen. A gyümölcshangsúlyos kortyot némileg beárnyékolja a lecsengés, amelyben felerősödik némi kesernye. 6 pont

Szentesi Fekete muskotály 2018

Egészen világos, silleres színű bor, amely bár a nevéből következik, mégis szokatlanul intenzív parfümösséget, virágosságot mutat. A muskotályos fajtakör jegyeit le se tagadhatná. Igazán különleges. Kóstolva könnyed, légies, aromás bor, melyben a feszes savak mellett alig érezhetők a tanninok. 6 pont

Szerző, képek: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Recas Pince: egy csokornyi technobor

Recas Pince: egy csokornyi technobor

A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recas pincészet boraival február végén, egy zártkörű eseményen találkoztam legutóbb, a Transylwine borkereskedés ügyvezetőjének tolmácsolásában. Mint mesélte, a közel ezer hektáron gazdálkodó pincészet Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkezik, boraikat pedig a világ több mint 25 országába exportálják, legnagyobb piacuk […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..