Folytatva az Egy borász, egy dűlő sorozatot, amelyben különböző borvidékeken gazdálkodó borász ismerőseimet kértem meg arra, hogy válasszanak ki egy általuk preferált dűlőt, és erről osszanak meg néhány érdekességet, most a Kunági borvidékről ifj. Szentpéteri Attilával, illetve a Neszmélyi borvidékről Kamocsay Ákossal beszélgettem.
Szentpéteri Borpince, Csábori Kétsor-dűlő
A Kunsági borvidéken található Szentpéteri Borpince három generáció tapasztalatát öleli fel. A Kiskőrös és környéke legszebb fekvésű, homokos és löszös alapkőzetű meszes talajú területeiken közel 70 hektár szőlőt gondoznak, melyből a hagyományos és modern technológiák segítségével könnyed, üde, jó ivású, illetve prémium kategóriás borokat készítenek. Céljuk megmutatni, hogy minden stílusban lehet minőséget képviselni a Kunságon. A családi pincészet tizennyolc szőlőfajtából készíti borait, ezeknek több mint fele hagyományos helyi fajta.

Mint érdeklődésemre ifj. Szentpéteri Attila elmondta, egyik kedvenc dűlőjük a kiváló adottságokkal rendelkező Csábori Kétsor-dűlő, mely a Kunsági borvidék szívében Kiskőrös és Soltvadkert között helyezkedik el. A szőlő számára kimagasló potenciálját a Duna évezredes munkája által felhalmozott pannon üledéke alapozza meg. A későbbi talajképződés során agyagos-márgás-csernozjomos, minimális homokkal, ideális porózus termőréteget produkált. Kötött és mégis porhanyós, mészlepedékeinek és homokkő padjainak köszönhetően a szőlő mélyebben lévő gyökérzete pajkos savakat, üde megjelenést eredményez, megfelelő tartalom mellett. Titokzatos egyszerűsége párosul gazdag humusztartalmával, így optimális közeg a magas minőségű szőlő és bor elkészítéséhez. Ifj. Szentpéteri Attila szerint nincs hasonlóan sokat rejtő talaj a borvidéken. A Csábori Kétso-dűlő termése képezi legnagyobb részben Válogatás boraik és Prémium borcsaládjuk gerincét. Az innen bekerülő hozamkorlátozott, válogatott, koncentrált beltartalommal bíró gyümölcs kiváló alapanyagként szolgál a vidékre jellemző reduktív, friss, gyümölcsös ízek kiemeléséhez, de a komolyabb testű, fahordós érlelésre alkalmas, akár késői szüretelésű borok készítésére is kiváló. Néhány bor a Szentpéteri Borpince kínálatából, ami innen kerül ki: rajnai rizling, Chardonnay Válogatás, Néró rosé Válogatás, cabernet sauvignon, kadarka, Generáció Cuvée.
Kamocsay Ákos, Páskom-dűlő
Kamocsay Ákost („Év Borásza” 1997-ben Angliában; „Év Bortermelője” 1999 Magyarországon; „Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje”), a neszmélyi Hilltop Borászat főborászát és társtulajdonosát nem igazán kell bemutatni senkinek. Több alkalommal is készítettem vele interjút, ezeket ITT, ITT, ITT és ITT találjátok meg. Egy biztos: életútja, számtalan elismerései a magyar borászat egyik ikonikus figurájává avanzsálták.

Mint mondta, talán a legkiegyensúlyozottabb és legkülönlegesebb bor a kínálatukból, szinte minden évben a neszmélyi Meleges-hegy Dunára futó egyik lejtőjén a Páskom-dűlőben terem. Az északi-keleti fekvésű 5,18 hektár területű dűlőben chardonnay található. Önmagában valószínűleg nem lenne különleges, hisz főleg északi fekvése ezt egyáltalán nem indokolná, de a hegyet és ezt a dűlőt körülölelő hömpölygő Duna vízfelülete, fényvisszaverő, párásító hatása, valamint az, hogy itt mindig fúj a szél, olyan mikroklímát teremt ezen a meredek lejtőn, mely páratlanná teszi a Páskom-dűlőt. Az itt termett bor érett, telt, vastag, sokrétű, illatdús és koncentrált. Egy-egy jobb évjáratban fantasztikus harmónia tud kialakulni. A chardonnay-t ebben a dűlőben 2000-ben telepítették és szinte minden évjáratban emlékezetes bor készül belőle. Érdeklődésemre Kamocsay Ákos elmondta, hogy ha mégis ki kéne emelnie egy évjáratot, talán a legemlékezetesebb a 2013-as évjárat volt, melyet Chardonnay Superior Páskom-dűlő néven hoztak forgalomba.
Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője
