Borászok kedvenc dűlői

Borászok kedvenc dűlői

Folytatva az Egy borász, egy dűlő sorozatot, amelyben különböző borvidékeken gazdálkodó borász ismerőseimet kértem meg arra, hogy válasszanak ki egy általuk preferált dűlőt, és erről osszanak meg néhány érdekességet, most a Kunági borvidékről ifj. Szentpéteri Attilával, illetve a Neszmélyi borvidékről Kamocsay Ákossal beszélgettem.

Szentpéteri Borpince, Csábori Kétsor-dűlő

A Kunsági borvidéken található Szentpéteri Borpince három generáció tapasztalatát öleli fel. A Kiskőrös és környéke legszebb fekvésű, homokos és löszös alapkőzetű meszes talajú területeiken közel 70 hektár szőlőt gondoznak, melyből a hagyományos és modern technológiák segítségével könnyed, üde, jó ivású, illetve prémium kategóriás borokat készítenek. Céljuk megmutatni, hogy minden stílusban lehet minőséget képviselni a Kunságon. A családi pincészet tizennyolc szőlőfajtából készíti borait, ezeknek több mint fele hagyományos helyi fajta.

Csábori Kétsor-dűlő, fotó: Szentpéteri Borpince

Mint érdeklődésemre ifj. Szentpéteri Attila elmondta, egyik kedvenc dűlőjük a kiváló adottságokkal rendelkező Csábori Kétsor-dűlő, mely a Kunsági borvidék szívében Kiskőrös és Soltvadkert között helyezkedik el. A szőlő számára kimagasló potenciálját a Duna évezredes munkája által felhalmozott pannon üledéke alapozza meg. A későbbi talajképződés során agyagos-márgás-csernozjomos, minimális homokkal, ideális porózus termőréteget produkált. Kötött és mégis porhanyós, mészlepedékeinek és homokkő padjainak köszönhetően a szőlő mélyebben lévő gyökérzete pajkos savakat, üde megjelenést eredményez, megfelelő tartalom mellett. Titokzatos egyszerűsége párosul gazdag humusztartalmával, így optimális közeg a magas minőségű szőlő és bor elkészítéséhez. Ifj. Szentpéteri Attila szerint nincs hasonlóan sokat rejtő talaj a borvidéken. A Csábori Kétso-dűlő termése képezi legnagyobb részben Válogatás boraik és Prémium borcsaládjuk gerincét. Az innen bekerülő hozamkorlátozott, válogatott, koncentrált beltartalommal bíró gyümölcs kiváló alapanyagként szolgál a vidékre jellemző reduktív, friss, gyümölcsös ízek kiemeléséhez, de a komolyabb testű, fahordós érlelésre alkalmas, akár késői szüretelésű borok készítésére is kiváló. Néhány bor a Szentpéteri Borpince kínálatából, ami innen kerül ki: rajnai rizling, Chardonnay Válogatás, Néró rosé Válogatás, cabernet sauvignon, kadarka, Generáció Cuvée.

Kamocsay Ákos, Páskom-dűlő

Kamocsay Ákost („Év Borásza” 1997-ben Angliában; „Év Bortermelője” 1999 Magyarországon; „Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje”), a neszmélyi Hilltop Borászat  főborászát és társtulajdonosát nem igazán kell bemutatni senkinek. Több alkalommal is készítettem vele interjút, ezeket ITT, ITT, ITT és ITT találjátok meg. Egy biztos: életútja, számtalan elismerései a magyar borászat egyik ikonikus figurájává avanzsálták. 

Hilltop-Kamocsay-Ákos
Kamocsay Ákos, fotó: WineArtCulture

Mint mondta, talán a legkiegyensúlyozottabb és legkülönlegesebb bor a kínálatukból, szinte minden évben a neszmélyi Meleges-hegy Dunára futó egyik lejtőjén a Páskom-dűlőben terem. Az északi-keleti fekvésű 5,18 hektár területű dűlőben chardonnay található. Önmagában valószínűleg nem lenne különleges, hisz főleg északi fekvése ezt egyáltalán nem indokolná, de a hegyet és ezt a dűlőt körülölelő hömpölygő Duna vízfelülete, fényvisszaverő, párásító hatása, valamint az, hogy itt mindig fúj a szél, olyan mikroklímát teremt ezen a meredek lejtőn, mely páratlanná teszi a Páskom-dűlőt. Az itt termett bor érett, telt, vastag, sokrétű, illatdús és koncentrált. Egy-egy jobb évjáratban fantasztikus harmónia tud kialakulni. A chardonnay-t ebben a dűlőben 2000-ben telepítették és szinte minden évjáratban emlékezetes bor készül belőle. Érdeklődésemre Kamocsay Ákos elmondta, hogy ha mégis ki kéne emelnie egy évjáratot, talán a legemlékezetesebb a 2013-as évjárat volt, melyet Chardonnay Superior Páskom-dűlő néven hoztak forgalomba.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Szent Jakab kagyló gyömbéres karfiol pürével

Szent Jakab kagyló gyömbéres karfiol pürével

Ha szeretitek a tengeri finomságokat, ez a különleges Szent Jakab kagyló fogás, gyömbéres karfiolpürével és sült kápia paprika krémmel nagyon jó választás ebédre vagy vacsorára. Elkészítése egyszerű és alig kell hozzá pár alapanyag, csupán a paprika krém igényel több munkát a konyhában. Egy dologra viszont […]

Egy boros nemzet nem tud tévedni

Egy boros nemzet nem tud tévedni

A magyarok nemcsak szeretik, de ismerik is a borokat, sőt azok készítésével kapcsolatban is tájékozottak. Az edukációt előtérbe (és a címkéjére) helyező Hilltop a szüret tájékán, arra volt kíváncsi a legutóbbi online felmérésében, hogy vajon mennyit tudnak a fogyasztók a borkészítés legfontosabb lépéseiről, a hazai […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .