Szik Mátyás, 2014-es sommelier magyar bajnok: Többet készültem a bajnokságra, mint az államvizsgára.

Szik Mátyás, 2014-es sommelier magyar bajnok: Többet készültem a bajnokságra, mint az államvizsgára.

Február 23-án zajlott a Corinthia Hotel Budapest gyönyörű épületébena Magyar Sommelier Bajnokság, amelynek fővédnöke és egyben a zsűri tiszteletbeli elnöke, dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt. A 2014-es magyar sommelier bajnoki címet Szik Mátyás, a Prime Steak&Wine étterem sommelier-je nyerte meg. Ennek apropóján készítettem egy interjút a friss bajnokkal.

Elsősorban gratulálok az elért eredményhez, a látottak alapján, teljesen megérdemelten kaptad. Milyen indíttatásból kezdtél el a borokkal foglalkozni?

Alapvetően családi indíttatás volt az egész, édesanyámnak és édesapámnak köszönhetően kerültem erre az útra. Apai ágon régi vendéglátói szálakkal rendelkezem, a család hosszú évekre visszamenőleg éttermeket és szállodákat működtetett. Édesapám már nem ezzel foglalkozott és én sem ezzel kezdtem, de örömömre visszakanyarodtam a vendéglátáshoz.

Mikor született meg a gondolat, hogy visszatérnél a családi hagyományokhoz? 

Nagyjából négy éve gondolkodtam ezen, úgy éreztem, hogy amit addig csináltam azt meg kell szüntetnem és azzal foglalkoznom, amit igazán szeretek. A borok világával három és fél éve foglalkozom professzionális szinten.

Viszonylag kevés ideje vagy a pályán, minek tulajdonítod a gyorsan elért eredményt?

Azt gondolom, és úgy látom, hogy a sommelier hívatás egy rendkívül komplex és összetett dolog. Egy szociológiai terepmunka, ami fontos emberi ismereteket követel. Szerintem érdemes elkülöníteni a szakmai részét és a vendéglátás részét. Hiszek abban, hogy a szakmai hozzáértés és a szakmai alapkompetenciák az alapot jelentik. Amit hozzá lehet még ehhez tenni, az az emberi kommunikáció, a helyzetek jó felismerése, és az a képesség, hogy elérd, hogy a vendég egy jó élménnyel és azzal az érzéssel távozzon el, hogy egy harmóniában töltött estével lett gazdagabb. Talán ezek azok a dolgok, amik a sikerhez tudnak segíteni ebben a szakmában.

Mennyiben változtatja meg a szakmán belül a saját megítélésedet a most megszerzett bajnoki cím?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy eddig is figyeltek a véleményemre a szakmán belül. Annyiban mindenképpen változnak a dolgok, hogy most többen kikérik a véleményemet, mint korábban, és ez egy pozitív dolog, amit tapasztalok.

A sommelier bajnokságon való részvételed mikor is körvonalazódott meg benned?

Lassan már három éve, hogy győzködnek a bajnokságon való részvétellel, de csak a 2013-as bajnokság után döntöttem el, hogy én is elindulok. Igazából már a múlt évben is szerettem volna részt venni, de lecsúsztam a határidőről, bár ezt most nem is bánom.

Mennyi időt vett igénybe a felkészülés?

Úgy gondolom, hogy ez a felkészülés a mindennapokból adódik. Az étteremben végzett rutin és tapasztalat az, ami döntő. A lexikális tudás megszerzésére lehet készülni, nekem ez napi hat órát vett igénybe. Ha lehet azt mondani, többet készültem a bajnokságra, mint az államvizsgára.

Támogatta a felkészítő munkádat az étterem ahol dolgozol (Prime Steak&Wine étterem)?

Nagyon pozitívan tudok erről nyilatkozni, természetesen támogattak.

Nem térhetek ki a kérdés elől, minek köszönhető az alacsony részvételi ráta a bajnokságon?

Összetett kérdés. A sommelier bajnokság egy nagyon komoly szakmai kihívásokat támasztó verseny. Nagyon sok jó szakember dolgozik Magyarországon a szakmában, mégsem biztos, hogy mindenki kellően felkészülve érzi magát egy ilyen megmérettetésen, hogy jól tudjon szerepelni. Úgy gondolom a versenyen csak azok indultak, akik felkészültnek érezték magukat, vagy volt lehetőségük és nem gátolták őket más tényezők a felkészülésben.

A Káli Ildikóval készült interjúmból is ez jött le, hogy a sommelierek többsége még nem annyira felkészült. Milyen feladatok elvégzését látod szükségszerűnek, hogy változzanak vagy javuljanak a dolgok?

Hiszek abban, hogy a hivatásunkat és a munkakörünknek az ismereteit terjeszteni kell, magam nevében pedig mondhatom, hogy felelős lettem a bajnoki cím elnyerése után, ennek az ügyében. A mi felelősségünk abban áll, hogy valaki, aki a gasztronómiára nyitott és kulináris – kulturális élménynek tart egy étkezést, amiben szerepe van az italok harmóniájának, ott mi tudjunk ebben segíteni.

Van presztízse a sommelier szakmának?

Nehéz erre válaszolni, de úgy gondolom, hogy igen. Azokon a helyeken, ahol megengedhetik maguknak, hogy sommelier-t foglalkoztassanak , olyan vendégkör jár, aki erre számít és ezt értékeli. Az egy másik kérdés, hogy a nem magasan kvalifikált sommelier-k mennyire tesznek ennek eleget, illetve ártanak ennek a szakmának, a hírnevének.

Ha egy szóval kellene, hogy jellemezd a hivatásod, mi lenne ez a szó?

Nagyon komplex szakma és sok aspektusa van. Talán a „beleérzés” szóval jellemezném.

Mi a következő lépés, tervek?

Szeretném, ha Magyarországot valamilyen formában fel tudnánk tenni érdemben a borvilág térképére. Nagyon szeretném, ha sikerülne valamilyen formában a magyar sommelier-k munkáját összefogni és népszerűsíteni. Fontosnak tartom, hogy egyre több étterem tulajdonos lássa, és úgy is gondolja, hogy ezt a munkakört nem érdemes összemosni mással.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .