Milyenek az örökös magyar bajnok sommelier borai?

Milyenek az örökös magyar bajnok sommelier borai?

„Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom. Az SZMsommelier borok célja 1-1 borvidékről, több borászat tételéből készülő házasítások által egy, a borkedvelők és a szakma által is kedvelt, egyensúlyos, könnyen fogyasztható és a gasztronómiában is széleskörűen felhasználható borok megalkotása volt.” – áll az örökös magyar bajnok sommelier Szik Mátyás, az SZMsommelier márka tulajdonosának sajtóközleményében. Egyébként az SZMsommelier márka logója a sommelier hivatásra, a vendéglátással való kapcsolatra utal és nem utolsósorban a Háromszoros Magyar Bajnok Sommelier és gyermekeinek monogramja ihlette.

Nos, a most már üzletek és a SZMsommelier webshopon is megvásárolható borcsaládról nekem Szik Mátyás (a hosszú ismeretség alapján nekem csak simán Matyi) már korábban is beszámolt, ígérve, hogy amint a borok hivatalosan is kaphatóak lesznek, átdob nekem néhány palackot. A napokban Matyi által hozzám kerültek kóstolásra, illetve véleményezésre a palackok. Jelenleg csak három, de az 5 puttonyos aszú is hamarosan nálam lesz: SZMsommelier Fehér Olaszrizling, SZMsommelier Rosé Kékfrankos, és SZMsommelier Vörös cuvée. Vitkó László sommelier-vel, borkereskedővel, a Michelin-csillagos Costes étterem volt üzletvezetőjével ültem le otthon kóstolni. A borok iránt szkeptikusoknak, fanyalgóknak viszont van egy rossz hírem: Matyi borcsaládja rendben van, és ami szintén fontos, mindegyik tiszta és jó ár-értéket képvisel a piacon. Sőt, a pénzünkért többet is kapunk, mint amit elvárnánk. Valljuk be, ebben az árfrekvenciában ez nem túl gyakori.

SZMsommelier Fehér Olaszrizling 2019

90% olaszrizling és 10% rizlingszilváni a Mátrai borvidékről. Tiszta, gyümölcsös illat, melyben elsősorban az érett citrusok és a szőlő friss zamata tűnik fel elsőként, amihez kis pihenés után a rizlingszilváninak köszönhetően társul egy leheletnyi fűszer is. Behízelgő, tetszetős, zamatos és jól iható bor, a korty finom, kerek és puha tapintású, és ízében is visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek. A korty vége jóleső mandulás kesernyével búcsúzik. Kicsit lehetne hosszabb a lecsengése, és a savakból is picivel több. Ezzel együtt egy korrekt bort kapunk a pénzünkért, mely nem kevesebb, mint amit egy ilyen árazású bortól elvár a fogyasztó.

SZMsommelier Rosé 2019

100% kékfrankos szőlőfajtából készült rozé, két mátrai pincészet tételéből. Jó értelemben vett populáris illat, édes nüanszokkal, finom fűszerekkel, könnyed gyümölcsös aromákkal: tele eperrel és piros bogyósokkal. Kóstolva picivel vékonyabb, mint amit az illata alapján elvárnánk, de bármikor meg lehet inni belőle két pohárral. Szájban csipkebogyó, ropogós savak, lecsengésében pedig kellemes fanyarság. Aki ezért az árért leveszi a polcról biztosan nem fog csalódni. Fröccsként is kiváló.

SZMsommelier Vörös cuvée 2018  

Cabernet Franc, kékfrankos, malbec és cabernet sauvignon házasítás, 3 szekszárdi borászattól. Míg a franc és a kékfrankos egy része nagy hordós érlelést kapott, addig a malbec csak acéltartályost. Modern, vagány bor, intenzív meleg tónusú illatában szépen kibontakozik a malbec izgalmas fűszerezettsége, amihez társulnak friss erdei gyümölcsök, szilva és karácsonyi fűszerek. Az élénk és koncentrált aromák betöltik a poharat, izgalmas kerekséget adva a bornak. Kicsit újvilági stílusra hajaz, könnyen értelmezhető és iható bor. Lekerekedett, finom tannin. Kóstolva inkább a fűszerezettségen van a hangsúly, és csak utána érkeznek a gyümölcsök. Ez is többet ígért az illatában, mint amit kóstolva kapunk, ezzel együtt ebből is meg lehet inni akár több pohárral. Ha tehetjük, igyuk meg aznap barátok társaságában, mert másnapra kicsit kikopnak belőle az izgalmak.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .