Szilvás-gesztenyés szelet

Szilvás-gesztenyés szelet

Kicsit munkaigényes desszert, de a jó dolgokért, akárcsak az életben, időnként meg kell küzdeni. Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfjének receptje igazi ínyencség, elkészítéséhez pedig minden folyamat le van írva lépésről-lépésre. 

Szilvás-gesztenyés szelet

Hozzávalók és elkészítési mód:

Piskóta:

  • 5 db tojás
  • 150 g cukor
  • 150 g liszt
  • tonkabab,
  • 1 db citrom héja

A tojásokat habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, egy kicsi reszelt tonkababot és a lisztet. Egy lapos tepsiben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

Szilva mousse:

  • 600 g fermentált szilva püré (400 g szilva, 200 ml kombucha tea, 4 napig szobahőmérsékleten fermentáljuk, majd pürésítjük, cukorral ízesítjük.)
  • 300 ml tejszín
  • 7,5 db lapzselatin

A zselatinlapokat hideg vízben áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. Egy kevés pürét felmelegítünk, majd a zselatint felolvasztjuk benne. A zselatinos pürét összekeverjük a többi pürével és óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A piskótát egy magasabb süteményformába tesszük, majd ráöntjük a szilva mousse-t. Hűtőbe tesszük.

Gesztenyemousse:

  • 400 g gesztenyepüré
  • 100 ml mogyoró szirup
  • 100 ml víz
  • 300 ml tejszín
  • 7,5 db lapzselatin

A zselatinlapokat vízben áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A vizet felmelegítjük, és a zselatinlapokat felolvasztjuk benne, majd hozzáadjuk a mogyoró szirupot és a gesztenyepürével simára keverjük. Hozzáadjuk a habbá vert tejszínt. A kész gesztenye mousse-t ráöntjük a félig elkészült süteményünkre.

Szilvazselé:

  • 300 g fermentált szilva püré (200 g szilva, 100 ml Kombucha tea, 4 napig szobahőmérsékleten fermentáljuk, majd pürésítjük, cukorral ízesítjük.)
  • 3 db lapzselatin

A zselatinlapokat vízben beáztatjuk. A pürét felmelegítjük, majd a zselatint felolvasztjuk benne. Kicsit kihűtjük, majd a hűtőben lévő sütemény tetejére öntjük egyenletesen.

Gesztenyekrém:

  • 250 g gesztenyepüré
  • 50 ml mogyoró szirup

Az alapanyagokat összekeverjük, majd habzsákba töltjük.

Meringue:

  • 140 g tojásfehérje
  • 200 g cukor

A tojást kemény habbá verjük a cukorral. Habzsákba töltjük, majd egy tepsire nyomjuk és 120 fokon 90 percig teljesen szárazra szárítjuk.

Szilva sorbet:

  • 500 g fermentált szilva püré
  • 1 ek glükóz szirup
  • 0,3 g agar-agar

Felforralunk 250 g pürét, hozzáadjuk az összes hozzávalót, 1 percig főzzük, majd összekeverjük a maradék pürével. Fagyigépben fagyasztjuk.

Szilvagél:

  • 200 g fermentált szilva püré
  • 2 g agar-agar

A fele szilva pürét felforraljuk az agar-agarral, majd hozzáadjuk a másik feléhez. Hűtőbe tesszük fél napra. Ha teljesen szilárd, botmixerrel simára mixeljük.

Gesztenyehab:

  • 250 g gesztenyepüré
  • 100 ml mogyoró szirup
  • 150 ml víz
  • 25 g espuma por

Az összetevőket összedolgozzuk egy mixerrel, leszűrjük, majd egy szifonba töltjük. Egy patront rácsavarunk és alaposan összerázzuk.

Morzsa:

  • 160 g liszt
  • 100 g barna cukor
  • 100 g vaj

Minden összetevőt egy edényben összegyúrunk, majd 180 fokon körülbelül 18 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, összetörjük apróra.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter 


Related Posts

A tökéletes grízdesszert, málnával és fagyival

A tökéletes grízdesszert, málnával és fagyival

Ha nem szeretnétek leragadni a tejbegríznél és a grízes tésztánál, akkor itt egy izgalmas desszert, amit a grízből tudtok készíteni. Friss málnával és házi fagylalttal az igazi, de ha valaki nem rendelkezik otthon fagylaltgéppel, akkor a vásárolt, jó minőségű vaníliafagyi is megteszi. Dualszky-Kovács Péter, a […]

Sajttorta erdei gyümölcsökkel

Sajttorta erdei gyümölcsökkel

Szerintem, ha valamiben vannak erdei gyümölcsök és mascarpone, az már rossz nem lehet. Próbáljátok ki ezt az egyszerű sajttorta receptet, garantáltan imádni fogjátok, ráadásul, ha nem szeretnétek rajta habcsókot, akkor még sütni sem kell. Sajttorta erdei gyümölcsökkel Hozzávalók és elkészítési mód (1 adagra vetítve) 50 […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .