Szivek Péter: „Csak magunkra számíthatunk”

Szivek Péter: „Csak magunkra számíthatunk”

Szivek Péterrel, a Szivek Pince tulajdonos- borászával beszélgettem ezúttal, aki biztos benne, hogy ezeket a nehézségeket is túl fogja élni, amiket a koronavírus járvány okozott. Mint meséli, családként dolgoznak, egymásra támaszkodnak, és ha kell, bíztatják egymást, hiszen csak magukra számíthatnak.

A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a borászatok, a nagyobbakhoz képest olyan kisebb családi pincészetek, mint amilyen ti is vagytok még nagyobb mértékben érintettek lehetnek. Hogy érinti a Szivek Pincét a kialakult válság?

Sok más pincészethez hasonlóan mi is közvetlenül a vendéglátói egységekben értékesítjük a borainkat, például éttermekben, borbárokban, szállodákban. A koronavírus-járvány okozta kialakult helyzet miatt viszont ezek a helyek egytől-egyig bezártak, ezáltal a mi eladásaink is a nullához közelítenek. Teljesen új helyzet alakult ki, és ehhez villámgyorsan kell alkalmazkodni. Mármint ha egyáltalán lehetséges…

Amikor múlt évben megjelent a WineArtCulture oldalán (ITT olvasható) a rólatok szóló évjárat értékelés, említetted, hogy belekezdtetek néhány fajtakísérletbe, amit idén is szeretnétek tovább folytatni. Hogyan állnak ezek a munkák?

Tavaly tavasszal eltelepítésre került fél hektár rezisztens fajtakísérlet ültetvény: hat fajta, ebből négy külföldi, illetve két magyar. Az oltványok szépen elindultak, a támrendszert pedig idén kezdtük építeni. Ezen felül néhány fajtánál, mint például hárslevelű, juhfark, kékfrankos és a fekete leányka, több klónt állítottunk be. Tavalyi oltás némely fajtáknál ugyan kevésbé sikerült, ezekben idén szemzéssel fogunk majd próbálkozni. Ahogyan a múlt évben, idén is nehezítő körülmény a szárazság. Sajnos már egy hónapja nem volt értékelhető csapadék, és a téli csapadék is hihetetlenül kevés volt, így ennek következményeként teljesen száraz és kemény a föld, pedig még csak április eleje van. 

A természet viszont nem áll meg, továbbra is művelni kell a szőlőt, hogyan tudjátok megoldani most?

Az új helyzetre tekintettel a lemetszett szőlőn most még egyszer végigmegyünk, visszametszünk a csapokból, áttekintjük a lemetszett tőkét. A zöldmunkára tekintettel igyekszünk a költségeinket így is racionalizálni. Azoknál a szőlőknél, ahol szerettünk volna kísérleteket elvégezni, de időhiány vagy bármilyen más okból nem sikerült, ott most végre elvégezzük. Ezek a munkálatok anyagilag nagy kihívást jelentenek, mivel a szőlő művelési költségeit nem lehet leállítani, ugyanakkor kérdőjel, hogy milyen évjárat vár ránk.

Ebben a kihívást jelentő élethelyzetben, miként tudtok reagálni a kialakult helyzetre?

Kedvezményes bor csomagokat állítunk össze, és az ingyenes házhozszállítás mellé kisebb ajándékot is adunk vásárlóinknak. Jelenleg hirtelen így tudunk reagálni azokra a nehézségekre, amiket a járvány hozott magával. Továbbá a régóta húzódó webes értékesítési felületünket is villámgyorsan be kell fejeznünk. Nehéz és kemény időszak vár mindenkire a jövőben, most vastag betűvel írják a sorokat a történelemkönyvben, meghatározó évként fogunk erre az évre visszatekinteni. Nem vagyok gazdasági szakember, de biztos vagyok benne, hogy jelentős piaci átalakulások fognak lezajlani. Hogy miként és hogyan? – ember legyen a talpán, aki erre most tud válaszolni…

Mit lehet tanulni az ilyen nehéz helyzetekből?

Valahogy mindig is éreztem, hogy egyszer „lekapcsolják a villanyt”, bizonyos értelemben most megtörtént. Remélem, ez a helyzet sokunkban rávilágít fontossági sorrendekre és a fejekben is rendet tesz. Olyan tempóban és olyan sebességgel élt eddig a társadalom, ami már ijesztő. Bár a kommunikációs eszközeink lehetővé tették, hogy bárkivel gyorsan felvegyük a kapcsolatot, valahogy sosem volt időnk semmire és senkire. Az emberek teljesen másra helyezték eddig a súlyokat, az értékek, a kapcsolatok pedig háttérbe szorultak. Mindig eszembe jut a szüleim, nagyszüleim életvitele: reggeltől estig fáradhatatlanul dolgoztak, mégis tudtak egymással találkozni, volt idejük egymásra. Nehezen éltek, mi pedig élünk, de valami egészen más módon…

A Neszmélyi borvidék legkeletibb településén, 18 hektáron művelitek a szőlőt, az első évjárat, ami palackba került a 2013-as év volt, ezt követően a 2015-ös év végétől kezdtetek aktívabban is foglalkozni a borászkodással. Milyen átalakulásokon ment keresztül azóta a Szivek Pince?

Az organikus gazdálkodásra mindig nagy hangsúlyt fektetünk, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezt a szemléletet egyre jobban tökéletesítsük. Fontosnak tartom, hogy olyan szőlőt műveljük, ami egyensúlyban van a környezettel, a természettel, ami saját erejéből ellenállóbb. Hiszem, hogy az ilyen szőlőből lehet izgalmas borokat készíteni, amik megmutatják a Pilis igazi arcát.  

A zöldvelteliniből készül a népszerű ZéVé névre keresztelt trilógiátok. Azok számára, akik kevésbé ismerik a Szivek Pince borait el tudnád mesélni, mi ennek a trilógiának az érdekessége?

A szőlőnk a legfelső teraszon helyezkedik el, közvetlenül a Pilis lábánál. Traktorban ülve, munka közben figyeltem meg mennyire más kondícióban vannak a tőkék a terasz alján, közepén és tetején, így innen jött a gondolat, hogy szüreteljük külön-külön őket, és igyekeztem más-más stílusban készíteni belőlük borokat. A terasz alját szüreteljük elsőként, ez egy könnyedebb, nyáriasabb, üdébb stílus. A terasz közepét október elején szüreteljük, teljes érettségben és kétféleképpen dolgozzuk fel: egyik felét egész fürtösen préseljük, másik felét hagyományosan, majd hat hónapi finomseprőn tartás után házasítjuk össze. Ez egy minerálisabb, ásványosabb típusú bor. A terasz tetejét október második felében szüreteljük, a szőlő túlérett, enyhén töppedt, kis fürtű, aranysárga színű. Teljes egészében egészfürtösen préseljük, majd 400 l-es fahordókban pihentetjük. Hozzáadott élesztő nélkül erjednek a pincében, majd szintén hat hónap finomseprőn tartjuk hordóban. Ez egy vastagabb, komplex bor. 

A családotok önfenntartó, a borok készítése mellett van szántóföldetek, állatokat is tartatok, és ahogyan tapasztaltam a múltkori látogatásom alkalmával, zseniális termékeket készítetek a szarvasmarha és a sertés húsából. Van ezzel kapcsolatban valamilyen tervetek hosszabb távon?

Úgy nőttünk fel, hogy mindig voltak állataink, földjeink, szőlőnk, és igyekeztünk megtermelni a mindennapi betevőt. Régen szarvasmarhát is tartottunk és tejet hordtunk házhoz.  Készítünk többek között kolbászt, sonkát, szalonnát, ezekből tudunk kóstolót biztosítani a borkóstolók alkalmával. Régi vágyunk, hogy ridegtartásban tartsunk állatokat és ezeket meg is mutassuk majd a hozzánk látogatóknak. Nagyon sok munka vár még ránk, mindent mi magunk végzünk és lassan lépésről- lépésre haladunk.

Optimista és bizakodó emberként ismerlek, ezért is szeretnélek megkérdezni, hogy mi most a jövőképetek?

Családként dolgozunk, egymásra támaszkodunk, és ha kell, bíztatjuk egymást, mert tudjuk, hogy csak magunkra számíthatunk. Mindazt, amit eddig elértünk, egymásnak, a családnak, az összefogásnak köszönhetjük. Sok mindent megélt már a család, sok nehézségen, kihíváson vagyunk túl. Mindig optimisták, kitartóak vagyunk és mindenben keressük a jót. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a nehézségeket is túl fogjuk élni!

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotók: Szivek Pince


Related Posts

Süllőfilé krémes zellerpürével

Süllőfilé krémes zellerpürével

Nem vagyunk egy nagy halfogyasztó nemzet, legtöbbször ünnepek alkalmával, leginkább karácsonykor kerül valamilyen hal az asztalra. Pedig a hal nemcsak nagyon finom, de fogyasztása rendkívül egészséges. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az elmúlt 10 évben lassan, de folyamatosan nőtt a halfogyasztás mennyisége Magyarországon. A […]

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .