Szivek Pince 2019-es évjárat értékelése

Szivek Pince 2019-es évjárat értékelése

Szivek Péter számomra egy nagyon szimpatikus borász, aki minden alkalommal és minden évjárattal szeretne valami újat tanulni. Ahányszor összefutottunk valamilyen fesztiválon vagy kóstolón, mindig érdeklődve, kíváncsisággal mutatott régi és új, időnként akár még csak félkész borokat, és ami szintén becsülendő, hogy valóban érdekelte és meghallgatta a véleményemet. Tudjátok, az ilyet az ember egyből megérzi, látja a másik szemében.

A Szivek Pincét, a több generációval rendelkező kis családi borászatát, mely a Neszmélyi borvidék legkeletibb településén található, testvérével együtt, Szivek Györggyel vezeti. 2018-ban jártam személyesen náluk, akkor 18 hektáron gazdálkodtak, a Pilis lábánál. Mint ezt már egy korábbi cikkemben is említettem, az első évjárat, amit palackba töltöttek a 2013-as év volt, ezt követően a 2015-ös év végétől kezdtek aktívabban is foglalkozni a borászatukkal. Nagyrészt fehér fajtákból készítenek borokat, ilyen például a rizlingszilváni, zenit, chardonnay, cserszegi fűszeres, szürkebarát, vagy Szivek Péter és Szivek György kedvenc szőlőfajtája, a zöld veltelini, amelyből a népszerű ZéVé névre keresztelt trilógiájuk készül.

A mini-sorozat újabb részében most Szivek Péter osztja meg a 2019-es évről a gondolatait:

„Minden évnek optimistán, bizakodva, kihívásokkal felvértezve állunk elébe, nem volt ez máshogy a 2019-es évvel sem. Már február hónapban láthatóak volt az őszi vetéseken dolgozó traktorok nyomai, ebből azt lehetett következtetni, hogy a tél folyamán kevés csapadék hullott. A szép tavaszi időt egy igazán esős májusi hónap váltotta fel. E hónap elején telepítettünk egy fél hektáros rezisztens szőlőfajtákból álló kísérleti ültetvényt. Szerencsére nagyon szépen megindultak az oltványok, öröm volt rájuk nézni. Június elején viszont elkezdtek fonnyadni a tőkék, sok vizsgálódás után pedig fény derült az okára: mivel a tél folyamán kevés csapadék esett, a talaj csupán a felső 30 cm-en volt nedves, alatta teljesen száraz maradt. Ahhoz, hogy vizet tudjunk a gyökérzónához juttatni, hidrofúrót alkalmaztunk, így sikerült az ültetvénynek túlélnie a nehéz körülményeket. A nyári melegek után, szüret előtt, kicsit féltem, hogy a 2018-as év ismétlődni fog, de amint elindult a szüret, bebizonyosodott, hogy nincs okunk aggódni. Nagyon szép cukrokkal érkeztek be a szőlők, szép savakkal, kiválóan beérett állapotban. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ami a mi környékünket illeti, egy nagyon szép évjáratnak voltunk a tanúi. Szintén fontos kiemelni, hogy a később érő fajtákra is gyönyörű ősz mosolygott. Sok lehetőség volt az évben, és nagyon remélem, hogy sokunknak szép, izgalmas tételek pihennek a pincében.

Ami pedig a 2020-as évet illeti, tavaly elkezdtünk néhány fajtakísérletet, amit szeretnék tovább folytatni. Idén már sikerült hárslevelűt és juhfarkot szüretelni, igazi mikro tételek ezek, viszont arra tökéletesek, hogy lássam, miként viszonyulnak mészkövön. A hárslevelű fajtából két klónt oltottunk, így hát kíváncsian várom az eredményeket, de az idén átoltott feketeleánykához is nagy reményeket fűzök.”


Related Posts

Boredukációs kampányt indít a Hilltop

Boredukációs kampányt indít a Hilltop

Az Agrárminisztérium borászati termékek promóciójának támogatására kiírt pályázatán nyertes Hilltop boredukációs kampányt indít az EU országaiban.  Magyarország egyik legnagyobb borbirtokán gazdálkodó cég a magyar mellett az európai fogyasztókat is megszólítja a borászatnak otthon adó Felső-Pannon borrégió megismertetésével és azon belül a neszmélyi borok népszerűsítésével. A […]

Töltött sertésszűz

Töltött sertésszűz

A sertésszűz hálás alapanyag, de néhány könnyen beszerezhető egyszerű hozzávaló segítségével még izgalmasabbá tehetjük a belőle készült fogásokat. A sertésszűz akkor lesz ízletes, ha a belseje szaftos és puha marad, így a sütésnél erre különösen érdemes figyelni. Töltött sertésszűz Hozzávalók és elkészítési mód: 1 db […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .