Szivek Pince 2019-es évjárat értékelése

Szivek Pince 2019-es évjárat értékelése

Szivek Péter számomra egy nagyon szimpatikus borász, aki minden alkalommal és minden évjárattal szeretne valami újat tanulni. Ahányszor összefutottunk valamilyen fesztiválon vagy kóstolón, mindig érdeklődve, kíváncsisággal mutatott régi és új, időnként akár még csak félkész borokat, és ami szintén becsülendő, hogy valóban érdekelte és meghallgatta a véleményemet. Tudjátok, az ilyet az ember egyből megérzi, látja a másik szemében.

A Szivek Pincét, a több generációval rendelkező kis családi borászatát, mely a Neszmélyi borvidék legkeletibb településén található, testvérével együtt, Szivek Györggyel vezeti. 2018-ban jártam személyesen náluk, akkor 18 hektáron gazdálkodtak, a Pilis lábánál. Mint ezt már egy korábbi cikkemben is említettem, az első évjárat, amit palackba töltöttek a 2013-as év volt, ezt követően a 2015-ös év végétől kezdtek aktívabban is foglalkozni a borászatukkal. Nagyrészt fehér fajtákból készítenek borokat, ilyen például a rizlingszilváni, zenit, chardonnay, cserszegi fűszeres, szürkebarát, vagy Szivek Péter és Szivek György kedvenc szőlőfajtája, a zöld veltelini, amelyből a népszerű ZéVé névre keresztelt trilógiájuk készül.

A mini-sorozat újabb részében most Szivek Péter osztja meg a 2019-es évről a gondolatait:

„Minden évnek optimistán, bizakodva, kihívásokkal felvértezve állunk elébe, nem volt ez máshogy a 2019-es évvel sem. Már február hónapban láthatóak volt az őszi vetéseken dolgozó traktorok nyomai, ebből azt lehetett következtetni, hogy a tél folyamán kevés csapadék hullott. A szép tavaszi időt egy igazán esős májusi hónap váltotta fel. E hónap elején telepítettünk egy fél hektáros rezisztens szőlőfajtákból álló kísérleti ültetvényt. Szerencsére nagyon szépen megindultak az oltványok, öröm volt rájuk nézni. Június elején viszont elkezdtek fonnyadni a tőkék, sok vizsgálódás után pedig fény derült az okára: mivel a tél folyamán kevés csapadék esett, a talaj csupán a felső 30 cm-en volt nedves, alatta teljesen száraz maradt. Ahhoz, hogy vizet tudjunk a gyökérzónához juttatni, hidrofúrót alkalmaztunk, így sikerült az ültetvénynek túlélnie a nehéz körülményeket. A nyári melegek után, szüret előtt, kicsit féltem, hogy a 2018-as év ismétlődni fog, de amint elindult a szüret, bebizonyosodott, hogy nincs okunk aggódni. Nagyon szép cukrokkal érkeztek be a szőlők, szép savakkal, kiválóan beérett állapotban. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ami a mi környékünket illeti, egy nagyon szép évjáratnak voltunk a tanúi. Szintén fontos kiemelni, hogy a később érő fajtákra is gyönyörű ősz mosolygott. Sok lehetőség volt az évben, és nagyon remélem, hogy sokunknak szép, izgalmas tételek pihennek a pincében.

Ami pedig a 2020-as évet illeti, tavaly elkezdtünk néhány fajtakísérletet, amit szeretnék tovább folytatni. Idén már sikerült hárslevelűt és juhfarkot szüretelni, igazi mikro tételek ezek, viszont arra tökéletesek, hogy lássam, miként viszonyulnak mészkövön. A hárslevelű fajtából két klónt oltottunk, így hát kíváncsian várom az eredményeket, de az idén átoltott feketeleánykához is nagy reményeket fűzök.”


Related Posts

Spaghetti Carbonara, ahogyan az olaszok készítik! Recept és borajánlat

Spaghetti Carbonara, ahogyan az olaszok készítik! Recept és borajánlat

Ha valaki eddig azt gondolta, hogy a Carbonara elkészítéséhez tejszín, bacon, esetleg hagyma is szükséges, nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Aki evett már eredetit, tudja, hogy köszönőviszonyban sincs azzal, ahogyan Magyarországon sok háztartásban és étteremben készítik. Amúgy a Carbonaraban az a legjobb, hogy […]

Semmin sem változtatnék! – Kamocsay Ákossal beszélgettem

Semmin sem változtatnék! – Kamocsay Ákossal beszélgettem

Csak kétféle borász létezik: rossz és jó. Az 1970-ben a Budapesti Kertészeti Egyetem kertészeti és szőlészeti szakát abszolváló Kamocsay Ákos, kétség kívül az utóbbiak közé tartozik. Számtalan elismerései és borversenyen elért eredményei mind ezt igazolják, hadd soroljak fel néhányat: 1997-ben Angliában ő lett az „Év […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..