A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. Mint olvasható a honlapjukon, az évszázadok viszontagságai után, jelenlegi családi vállalkozásukat 1987-től folyamatosan építik és fejlesztik a mai napig. A pincészetet pedig hárman irányítják: Takler Ferenchez a gazdasági vezetés tartozik, ifj. Takler Ferenc a szőlészetért és a borokért, míg Takler András a kereskedelemért felel.

A statisztikák szerint átlagban több fehér bor fogy, mint vörös, így a piaci igényekhez alkalmazkodva a Takler Borbirtok egyre jobban nyit a fehér borok irányába is. Olyan borokkal, mint például a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a királyleányka. Utóbbiból gyöngyözőbort is készítenek, de szintén érdemes megemlítenem, hogy a rajnai rizling birtokválogatásuk 2020-as évjárata nemrég aranyéremmel tért vissza a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyről. Nem mellesleg a világ egyik legfelkapottabb és legbefolyásosabb borszakértőjeként számon tartott James Suckling kollégája, Stuart Pigott nemrég kóstolta a Takler borokat és ezt a tételt 90 pontra értékelte. Ezek az eredmények, ahogyan egy korábbi interjúmban Takler András elmondta, megerősítik őket abban a hitben, hogy Szekszárd tényleg ezerarcú borvidék, ahol választékbővítésként fehér fajtákkal is érdemes foglalkozni.

A nagy melegre való tekintettel most éppen a Takler Borbirtok Rajnai Rizling Birtokválogatás 2020-as került otthon felbontásra, ami pillanatok alatt elfogyott. A bor tulajdonképpen Ifj. Takler Ferenc válogatása a Decsi-hegyről, friss, 2016-os telepítésű ültetvényről, mely gyors és kíméletes préselés után lett ülepítve és beoltva. Érlelése pedig Flexcube lélegző műanyag tartályban történt 7 hónapon keresztül, majd került palackozásra. Ifj. Takler Ferenc szándéka egy fajtajelleges, karakteres, üde és hosszú bor elkészítése volt, amely ételek mellé is bátran ajánlható. Kóstolva a végeredményt kétség nem fér hozzá: telitalálat a bor! Izgalmas, gazdag és rendkívül tiszta illatában petrolosság, méz, propolisz, érett sárga húsú gyümölcsök, körte, illetve herbák és déli gyümölcsök is felfedezhetők. A korty nagyon meggyőző, szájkitöltő, üde és vibráló, széles és mély rétegekkel bír. Jóivású, összetett és komplex bor, határozott, de finom savakkal. A komoly savak mellett van test és kraft is a borban, lecsengése hosszú és zamatos.  Csupán 2526 palack készült belőle. Aki szeretné megkóstolni, többek között az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban is megteheti, ahol például a Takler borok teljes választékát is lehet élvezni, ízletes házias falatok, sajttálak, valamint Takler-receptúra által készített szalámik és sonkák kíséretében.

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Egy ropogósra sült finom kacsacombnak lilakáposztás rétessel bizony nehéz ellenállni, főleg ha ez Szekszárd és egyben Magyarország egyik legismertebb pincészetének, a Takler Borbirtok saját, PRIMARIUS névre keresztelt éttermének konyhájából érkezik. Mert ez olyan finomra sikeredett, hogy kénytelen voltam Takler Andrást felhívni és elkérni a fogás […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .