A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. Mint olvasható a honlapjukon, az évszázadok viszontagságai után, jelenlegi családi vállalkozásukat 1987-től folyamatosan építik és fejlesztik a mai napig. A pincészetet pedig hárman irányítják: Takler Ferenchez a gazdasági vezetés tartozik, ifj. Takler Ferenc a szőlészetért és a borokért, míg Takler András a kereskedelemért felel.

A statisztikák szerint átlagban több fehér bor fogy, mint vörös, így a piaci igényekhez alkalmazkodva a Takler Borbirtok egyre jobban nyit a fehér borok irányába is. Olyan borokkal, mint például a rajnai rizling, a sauvignon blanc és a királyleányka. Utóbbiból gyöngyözőbort is készítenek, de szintén érdemes megemlítenem, hogy a rajnai rizling birtokválogatásuk 2020-as évjárata nemrég aranyéremmel tért vissza a Berliner Wine Trophy nemzetközi borversenyről. Nem mellesleg a világ egyik legfelkapottabb és legbefolyásosabb borszakértőjeként számon tartott James Suckling kollégája, Stuart Pigott nemrég kóstolta a Takler borokat és ezt a tételt 90 pontra értékelte. Ezek az eredmények, ahogyan egy korábbi interjúmban Takler András elmondta, megerősítik őket abban a hitben, hogy Szekszárd tényleg ezerarcú borvidék, ahol választékbővítésként fehér fajtákkal is érdemes foglalkozni.

A nagy melegre való tekintettel most éppen a Takler Borbirtok Rajnai Rizling Birtokválogatás 2020-as került otthon felbontásra, ami pillanatok alatt elfogyott. A bor tulajdonképpen Ifj. Takler Ferenc válogatása a Decsi-hegyről, friss, 2016-os telepítésű ültetvényről, mely gyors és kíméletes préselés után lett ülepítve és beoltva. Érlelése pedig Flexcube lélegző műanyag tartályban történt 7 hónapon keresztül, majd került palackozásra. Ifj. Takler Ferenc szándéka egy fajtajelleges, karakteres, üde és hosszú bor elkészítése volt, amely ételek mellé is bátran ajánlható. Kóstolva a végeredményt kétség nem fér hozzá: telitalálat a bor! Izgalmas, gazdag és rendkívül tiszta illatában petrolosság, méz, propolisz, érett sárga húsú gyümölcsök, körte, illetve herbák és déli gyümölcsök is felfedezhetők. A korty nagyon meggyőző, szájkitöltő, üde és vibráló, széles és mély rétegekkel bír. Jóivású, összetett és komplex bor, határozott, de finom savakkal. A komoly savak mellett van test és kraft is a borban, lecsengése hosszú és zamatos.  Csupán 2526 palack készült belőle. Aki szeretné megkóstolni, többek között az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban is megteheti, ahol például a Takler borok teljes választékát is lehet élvezni, ízletes házias falatok, sajttálak, valamint Takler-receptúra által készített szalámik és sonkák kíséretében.

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Ezek lettek idén az Országház borai

Ezek lettek idén az Országház borai

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében 2022. szeptember 23-án került sor. Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről. Kövér […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .