Tarcal Bor 2016 – Az összefogás bora

Tarcal Bor 2016 – Az összefogás bora

Tarcal első településbora, a Tarcal Bor, a borászokat és szállásadókat tömörítő Tarcal Kulturális Egyesület égisze alatt került kidolgozásra, amelynek első hivatalos bemutatójára 2017-ben, a Bűbájos Hétvége rendezvény alkalmával kerül sort. Az összefogásban résztvevő kilenc pincészet (Basilicus, Kikelet, Kern, Degenfeld, Palásthy-Emmert, Myrtus, Kutatóintézet, Tokajicum és Majoros) mindegyike 2 hektoliter bort adott be a közösbe, és így született házasítás útján a furmint és hárslevelű szőlőfajtákból a Tarcal 2016 bor. Persze, a szabályzat ennél sokkal részletesebb, de most inkább nézzük, milyen arcát mutatja most a bor. Érdekességképpen annyit még elárulok, hogy a Tarcal Bor új évjárata április 26-28. között megtartott Bűbájos Hétvégén debütált.

A Tarcal Bor 2016-os évjárata kis redukcióval nyit a pohárban, kiszellőzve meleg karakterű bor, közepestől visszafogottabb illatában kis gyurma, majd kibontakozva sok fűszer, sós citrusok, virágméz, őszibarack és körtés-birsalmás jegyek. Szájban határozott, a korty elsősorban a fűszerekre és az érett-sós citrusokra épül, a kortyvége tüzes. Férfias bor. Én egy provence-i fűszeres, fokhagymás-vajas sült pisztráng mellé bontottam fel, jó választásnak bizonyult. 5-


Related Posts

“Villámgyorsan kell változtatni Tokajban” – Balassa István

“Villámgyorsan kell változtatni Tokajban” – Balassa István

Balassa Istvánnal, a Tokaji borvidék fiatal generációjának egyik legkiválóbb borászával beszélgettem, akinek a 2017-es évjáratú Bomboly szamorodniját a világ egyik legnagyobb presztízsű magazinja, az angol Decanter, beválasztotta 2020 legjobb 15 bora közé. A decemberi Figyelő Hetilapban veled készített interjúmban, még ha szűkszavúan is, de éppen […]

Új év, új remények

Új év, új remények

Mi mással kezdtem volna el az évet, magam mögött hagyva a csalódásokkal és nehézségekkel teli 2020-at, mint egy pohár aszúval. Nem is akármilyennel: a tarcali központú Basilicus Szőlőbirtok ötputtonyos aszújával, mely maradékcukor szempontjából egy hatputtonyos határán van. A 2012-es év Tokaj-Hegyalján alapvetően sokban hasonlított az […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .