Tavaszi Egri Borpiknik – új kezdeményezés Egerben!

Tavaszi Egri Borpiknik – új kezdeményezés Egerben!

Három pincészet összefogásával kerül megrendezésre idén első alkalommal az Egri borvidéken a Tavaszi Egri Borpiknik. A St. Andrea Szőlőbirtok, a Kovács Nimród Pincészet és az Almagyar Érseki Szőlőbirtok izgalmas programokkal, szép borokkal, kitűnő ételekkel és a nyugalmat árasztó természet közelségével várja majd május 13-án az odalátogatókat. Az előrejelzések szerint napsütés és 24 fok lesz aznap Egerben, így semmi akadálya, hogy élvezhessük az élet szépségeit és elfelejtsük egy napra a mindennapi gondokat. A Tavaszi Egri Borpikniken mindhárom borászatot és az ott megrendezendő pikniket is felkereshetjük, hiszen a szervezők a közlekedést külön buszokkal biztosítják majd. Április 25-én a szervezők jóvoltából előzetesen én is bejárhattam a helyszíneket, amit ezúton is köszönök.

St. Andrea Szőlőbirtok

„Törekszünk a jónak gyakorlására” – szól a St. Andrea Szőlőbirtok borászának, Lőrincz Györgynek a hitvallása, amelyhez személyében hihetetlen szerénység, tisztelet és tudás is párosul.

Lőrincz György
Lőrincz György

„Némi szomorúsággal tölt el, hogy mi nem tudjuk még kellőképpen kezelni a borvidék adottságait és nem rendelkezünk annyi tapasztalattal, hogy annyira tudatosan és finoman jelenítsük meg mindazt, amit ez a borvidék ad számunkra – mondja szerényen Lőrincz György, miközben körbevezet a pincében és jobbnál-jobb borokat kóstolok. Hiszi, hogy türelmesnek kell lenni, de a végeredmény eléréséhez még pár generáció munkája szükséges. A hagyományok fontos szerepet töltenek be a pincészet életében, de Lőrincz György szerint nyitott szemmel járnak a világban, megfigyelve hogyan reagálják le a mai fogyasztók a borokat és a borkereskedők milyen fajta stílusban érdekeltek a piacon. A hűvös klímás Egri borvidék – amelynek hangsúlyát a tufa és az agyag adja meg – alapvető stílusváltáson ment át az elmúlt jó néhány évben, és ez a változás a St. Andrea Szőlőbirtoknál is tapasztalható. Lőrincz György vallja, hogy a megújulásnak mindig ott kell lennie a gondolatainkban, és akkor van mindennek értelme, ha termőhely kifejezően, a kor stílusának tudnak készíteni borokat.

Tavaszi Egri Borpiknik – Napbor Ünnep

„Olyan környezetet szerettünk volna létrehozni, ahol mi is jól érezzük magunkat, és a vendégek is nagy szeretettel és jó szívvel térnek majd vissza” – mondja Lőrincz György felesége, Lőrincz Andrea, miközben mesél a Tavaszi Egri Borpiknik programjairól. A szezonális, mediterrán jellegű teraszuk nagyjából 200 ember befogadására is alkalmas, de a programok idején ez a szám bőven emelkedhet majd. A kulturális és gasztronómiai programok által szeretnének egy átfogó képet nyújtani a helyről, a pincészetről és ennek partnereiről is. A harmadik alkalommal megrendezett Napbor Ünnepen a Macok Bisztró és a Szenátor Ház is kitelepülnek a kerthelyiségbe és remek ételekkel várják a vendégeket. Különleges programként pedig a Fehérbor Mesterkurzust emelném ki, amelyet Lőrincz György személyesen vezényel le. És valljuk be őszintén: ennél jobb „karmestert” nem is kívánhatnánk magunknak. A napot Tóth Vera koncertje zárja majd.

A részletes programot ITT találjátok meg, további képeket az előzetes bejárásról a St. Andrea Szőlőbirtoknál pedig ITT.

Almagyar Érseki Szőlőbirtok (AÉS)

Almagyar Érseki Szőlőbirtok
Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Csutorás Ferenc a nagyapjától és az édesapjától tanulta a borász szakmát, a pincészetet pedig 1933-ban alapította legidősebb Csutorás Ferenc. Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot 2009-ben alapította Csutorás Ferenc, dr. Csernus Imre és Mészáros Péter. Létrehozása nemes célt szolgál: azt az érseki szőlőt, amit 1923 és 1927 között az egyház telepített, később államosítottak és a borkombinát időszakában enyészetté vált, Csutorásék 2009-ben leszaporították, újjátelepítették, és így sikerült megőrizniük ezt a különleges genetikai állományt. A pincészet ezen felül sok kadarka változattal is dolgozik, ilyen a lúdtalpú fajta – ami az Egri borvidék fő fajtája volt anno -, vagy a fügefalevelű kadarka. Az Almagyar Érseki Szőlőbirtok 3,5 hektáros területéről csodálatos panoráma nyílik a Nagy-Eged-hegyre, ahol egy pohár bor vagy egy kávé kíséretében az idelátogatók kiélvezhetik a természet nyugalmát. Kedvcsinálónak a facebook oldalamon találtok még néhány képet ITT.

Kovács Nimród Pincészet – Battonage Majális

A világlátott Kovács Nimródról, borairól és pincészetéről már ITT ejtettem elég sok szót. Annyi biztosra vehető, hogy aki a Nyilasmári dűlőbe ellátogat, az néhány órára minden gondját elfelejti, és amellett, hogy kitűnő borokat és izgalmas falatokat kóstolhat, Kovács Nimróddal is találkozhat majd.

Nyilasmár dűlő
Nyilasmár dűlő

A nap folyamán a pincészet gasztronómiai partnere – a noszvaji Nomád Hotel – házias, kifinomult ételei garantáltan maradandó ízélményeket nyújtanak minden pohár/üveg bor mellé. Az ígéretek szerint néhány palack muzeális bor is felbontásra kerül majd. Az ebből befolyt összeget Kovács Nimród az Egri Farkas Ferenc Zeneiskolának ajánlja fel. A részletes programot ITT találjátok, további képeket a túrámról a facebookon ITT.

Bor, gasztronómia, művészet, kultúra és természet – ezt kínálja az idei Tavaszi Egri Borpiknik, ahol mindenki betekintést nyerhet az egri szőlészeti-borászati munkákba. Szerintem jó lesz, találkozunk ott!


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .