Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. március 13.

Tavaszi finomfőzelék zellerkrémben készítve, lencse vagdalttal és fokhagyma chipsszel

post

Hozzávalók (4 személyre)

  • 20 dkg kelbimbó

  • 15 dkg ceruzabab vagy zsenge zöldbab

  • 20 dkg brokkoli

  • 20 dkg sárgarépa

  • 1 db cukkini

  • 1 db zeller

  • 2 evőkanál kókuszzsír

  • só, fehér bors

  • 3 fej fokhagyma

  • 3 evőkanál olaj

  • 25 dkg lencse

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 evőkanál gyömbér lereszelve

  • 1 db piros pritaminpaprika

  • 1 kávéskanál szemes mustár

  • 1 kávéskanál étkezési keményítő

  • 2 dl tejszín

  • 1 db burgonya

Elkészítés

A lencsét, a vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát sóval, borssal és a gyömbérrel megfőzzük, szűrjük, kókuszzsírral elkeverjük. Frissen vágott zellerlevéllel vagy bazsalikommal illatosítjuk, apróra vágott paprikával színesítjük. Formába téve sütőben megsütjük.

Amíg sül, zellerből, burgonyából kis vöröshagymával, fokhagymával krémlevest főzünk, turmixoljuk, tejszínnel dúsítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.

Serpenyőben forró kókuszzsírt hevítünk, megsütjük benne a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Szűrőkanállal szalvétára szedjük.

Forró vízben 1-2 percig forrázzuk a szeletelt, csíkokra vágott zöldségeket, szűrővel jeges vízbe tesszük, lehűtjük.

A forró zellerkrémlevesben 1 perc alatt összefőzzük a még ropogós zöldségeket, ropogós fokhagymaszeletekkel megszórjuk. A kihűtött lencsét felszeleteljük, majd a főzelékre tálaljuk.

Ez a főzelék valóban megőrzi a zöldségek vitamintartalmát, illetve ásványianyag tartalma sem sérül annyira, mint a hosszú ideig tartó hőkezelés során.

Recept: Kocsis Bálint

Ételfotó: Csigó Zita  

 

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.
Utazás
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Recept

Kacsamáj gőzölt brióssal

2018. december 05.
Gasztronómia

Epres-matcha turmix recept

2022. június 08.

Küldj egy üzenetet!