Tavaszi finomfőzelék zellerkrémben készítve, lencse vagdalttal és fokhagyma chipsszel

Hozzávalók (4 személyre)
20 dkg kelbimbó
15 dkg ceruzabab vagy zsenge zöldbab
20 dkg brokkoli
20 dkg sárgarépa
1 db cukkini
1 db zeller
2 evőkanál kókuszzsír
só, fehér bors
3 fej fokhagyma
3 evőkanál olaj
25 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál gyömbér lereszelve
1 db piros pritaminpaprika
1 kávéskanál szemes mustár
1 kávéskanál étkezési keményítő
2 dl tejszín
1 db burgonya
Elkészítés
A lencsét, a vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát sóval, borssal és a gyömbérrel megfőzzük, szűrjük, kókuszzsírral elkeverjük.
Frissen vágott zellerlevéllel vagy bazsalikommal illatosítjuk, apróra vágott paprikával színesítjük. Formába téve sütőben megsütjük.
Amíg sül, zellerből, burgonyából kis vöröshagymával, fokhagymával krémlevest főzünk, turmixoljuk, tejszínnel dúsítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.
Serpenyőben forró kókuszzsírt hevítünk, megsütjük benne a vékony szeletekre vágott
fokhagymát. Szűrőkanállal szalvétára szedjük.
Forró vízben 1-2 percig forrázzuk a szeletelt, csíkokra vágott zöldségeket, szűrővel jeges
vízbe tesszük, lehűtjük.
A forró zellerkrémlevesben 1 perc alatt összefőzzük a még ropogós zöldségeket, ropogós
fokhagymaszeletekkel megszórjuk. A kihűtött lencsét felszeleteljük, majd a főzelékre tálaljuk.
Ez a főzelék valóban megőrzi a zöldségek vitamintartalmát, illetve ásványianyag tartalma sem sérül annyira, mint a hosszú ideig tartó hőkezelés során.
Recept: Kocsis Bálint
Ételfotó: Csigó Zita