Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. május 12.

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

post

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki eddig még nem mert kísérletezni a garnélával, itt az ideje kipróbálni ezt a fogást. Kínáljunk hozzá egy pohár száraz fehér bort, például Kamocsay Ákos („Év Borásza” 1997-ben Angliában, az "Év Bortermelője" 1999-ben Magyarországon) 2020-as Ihlet Cuvée-je tökéletes társítás.

Tejszínes lazacos garnéla

Hozzávalók és elkészítési mód:

  • 150 ml tejszín
  • 8 db óriás garnéla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed póréhagyma, apró karikákra vágva
  • 100 g lazac
  • 1 dl száraz fehérbor
  • citrom
  • frissen őrölt rózsabors
  • parmezán
  • petrezselyem
  • 200 g zöldséges bulgur
  • vaj
  • olívaolaj
  • tengeri só, lehetőség szerint algás só

 

Elkészítési mód:

Bioboltokban és más helyeken is lehet tasakban kapni zöldséges bulgurt, így annyi csak a feladatunk, hogy a leírtak szerint készítsük el. Például 450 ml forrásban lévő vízbe belehelyezzük a tasak tartalmát, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat és óvatos mozdulatokkal alacsony hőmérsékleten időnként kavarjuk. Nagyjából 15 perc alatt már kész is, ezek után fedő alatt hagyjuk még 5-7 percig.

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, adjunk hozzá 2 evőkanálnyi vajat, majd tegyük bele a karikára vágott póréhagymát és a fokhagymát. Pároljuk meg kicsit, adjuk hozzá a lazac darabokat és a garnélákat. Sózzuk, borsozzuk, majd ha már majdnem elkészültek, vegyük ki a serpenyőből. Öntsük a bort (célszerű ugyanazt a bort használni, amit kínálunk utána hozzá) a serpenyőbe, illetve kevés frissen facsart citromlét, várjuk meg, míg felforr, majd helyezzük vissza a lazacot és a garnélát. Végül adjuk hozzá a tejszínt és a parmezánt, majd pedig a petrezselymet.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée 2020

Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée néven futó ikonikus házasítása 2015-ben készült első alkalommal, és olyan jól sikerült, hogy rögtön hatalmas sikereket könyvelhetett el. Csak párat említve: „Super 12” Magyar Bor Nagydíj 2018 a 12 legjobb magyar fehérbor; VinAgora nemzetközi borverseny 2017 és 2018, aranyérem, illetve ezüstérem; MTA bora 2017, legjobb fehérbor; Országos borverseny 2018, aranyérem. De hasonlóan jól szerepelt a 2017-es Ihlet Cuvée is. Elmondása szerint az Ihlet készítésének filozófiája, hogy az adott évjáratban megtermelt borokból mi az a stílus, ami Kamocsay Ákost megihleti arra, hogy egy ilyen borászatra jellemző házasítást készítsen. Mint nyilatkozta, soha nem egy előző évjárat borát fogja lemásolni, mivel nem is lehetne. A 2020-as évjáratú Ihlet (chardonnay 50%, olaszrizling 20%, sauvignon blanc 20%, cserszegi fűszeres 10%,) illatában fehér gyümölcsök, pomelo, grapefruit fedezhető fel, amihez némi bodza, virágos jegyek, és vegetális karakter társul még. Mindez ötvözve kevés sóval. Kóstolva érett citrusok, vegetális jegyek, tüzesség, komoly savak, grapefruitos lecsengés.

Recept, borajánlat, fotók: Noreplika Németi Sándor

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Borturizmus
Bor teszt-értékelés
Utazás
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!