Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki eddig még nem mert kísérletezni a garnélával, itt az ideje kipróbálni ezt a fogást. Kínáljunk hozzá egy pohár száraz fehér bort, például Kamocsay Ákos („Év Borásza” 1997-ben Angliában, az “Év Bortermelője” 1999-ben Magyarországon) 2020-as Ihlet Cuvée-je tökéletes társítás.

Tejszínes lazacos garnéla

Hozzávalók és elkészítési mód:

  • 150 ml tejszín
  • 8 db óriás garnéla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed póréhagyma, apró karikákra vágva
  • 100 g lazac
  • 1 dl száraz fehérbor
  • citrom
  • frissen őrölt rózsabors
  • parmezán
  • petrezselyem
  • 200 g zöldséges bulgur
  • vaj
  • olívaolaj
  • tengeri só, lehetőség szerint algás só

Elkészítési mód:

Bioboltokban és más helyeken is lehet tasakban kapni zöldséges bulgurt, így annyi csak a feladatunk, hogy a leírtak szerint készítsük el. Például 450 ml forrásban lévő vízbe belehelyezzük a tasak tartalmát, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat és óvatos mozdulatokkal alacsony hőmérsékleten időnként kavarjuk. Nagyjából 15 perc alatt már kész is, ezek után fedő alatt hagyjuk még 5-7 percig.

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olívaolajat, adjunk hozzá 2 evőkanálnyi vajat, majd tegyük bele a karikára vágott póréhagymát és a fokhagymát. Pároljuk meg kicsit, adjuk hozzá a lazac darabokat és a garnélákat. Sózzuk, borsozzuk, majd ha már majdnem elkészültek, vegyük ki a serpenyőből. Öntsük a bort (célszerű ugyanazt a bort használni, amit kínálunk utána hozzá) a serpenyőbe, illetve kevés frissen facsart citromlét, várjuk meg, míg felforr, majd helyezzük vissza a lazacot és a garnélát. Végül adjuk hozzá a tejszínt és a parmezánt, majd pedig a petrezselymet.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée 2020

Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée néven futó ikonikus házasítása 2015-ben készült első alkalommal, és olyan jól sikerült, hogy rögtön hatalmas sikereket könyvelhetett el. Csak párat említve: „Super 12” Magyar Bor Nagydíj 2018 a 12 legjobb magyar fehérbor; VinAgora nemzetközi borverseny 2017 és 2018, aranyérem, illetve ezüstérem; MTA bora 2017, legjobb fehérbor; Országos borverseny 2018, aranyérem. De hasonlóan jól szerepelt a 2017-es Ihlet Cuvée is. Elmondása szerint az Ihlet készítésének filozófiája, hogy az adott évjáratban megtermelt borokból mi az a stílus, ami Kamocsay Ákost megihleti arra, hogy egy ilyen borászatra jellemző házasítást készítsen. Mint nyilatkozta, soha nem egy előző évjárat borát fogja lemásolni, mivel nem is lehetne. A 2020-as évjáratú Ihlet (chardonnay 50%, olaszrizling 20%, sauvignon blanc 20%, cserszegi fűszeres 10%,) illatában fehér gyümölcsök, pomelo, grapefruit fedezhető fel, amihez némi bodza, virágos jegyek, és vegetális karakter társul még. Mindez ötvözve kevés sóval. Kóstolva érett citrusok, vegetális jegyek, tüzesség, komoly savak, grapefruitos lecsengés.

Szerző, recept, borajánlat, és fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel – egyszerű elkészíteni, finom és mutatós. Nem mellesleg a fogyókúrázók is bátran ehetik, az előkészítési folyamatokkal együtt közel 20 perc alatt már kész is. Így azok számára, akik gyorsan szeretnének valami finom ebédet vagy vacsorát varázsolni az asztalra, ideális választás. Akik esetleg […]

Könnyed elegancia Neszmélyről

Könnyed elegancia Neszmélyről

Mint erről már korábban is írtam, fehérbor kategóriában a Kamocsay Prémium Chardonnay 2019-es évjárata nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat, s ezzel a díj történetében első alkalommal került a díj Neszmélybe. A chardonnay-ról már ITT írtam, sőt, egy bor-étel párosítás […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .