Hála az égnek, friss és jó minőségű hal már több helyen kapható, így arra bíztatok mindenkit, hogy hetente legalább egyszer kerüljön az asztalra. Fogyasztása nemcsak egészséges, hanem mint a most közétett saját receptem is mutatja, elkészítése pofonegyszerű, így még a kezdők is bátran nekiláthatnak.
Tepsiben sült hal, friss salátával
Hozzávalók:
- fejenként egy darab tisztított sügér (de pisztráng vagy durbincs is tökéletes)
- vaj
- kezeletlen citrom
- tengeri só (én algás sót használok)
- fokhagyma
- halanként 2 friss rozmaring vagy kakukkfű ágacska
- olívaolaj
Elkészítési mód:
Egy kis tálkában a vajat összedolgozzuk a reszelt fokhagymával és a tengeri sóval. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius fokra, a halat alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd az egyik oldalát három helyen beirdaljuk, és mindegyikbe egy vékonyra szeletelt fokhagyma darabkát teszünk. Hasüregét bekenjük a fokhagymás vajjal, belehelyezzük a friss rozmaringot vagy a kakukkfüvet, illetve két citromkarikát. A sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a halat, vékonyan bekenjük olívaolajjal, majd alufóliával lefedjük a tepsit és néhány percre a sütőbe tesszük. Leszedjük az alufóliát, és időnként egy kis fokhagymás vajat helyezünk a halra, míg szép ropogósra sül. Friss salátával tálaljuk, hozzá pedig válasszunk egy hagyományos eljárással készült brut pezsgőt, vagy egy magasabb savakkal rendelkező tokaji vagy balatoni fehérbort.
Szerző, recept: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője
Borítókép: unsplash