A világ legegyszerűbb halas receptje

A világ legegyszerűbb halas receptje

Hála az égnek, friss és jó minőségű hal már több helyen kapható, így arra bíztatok mindenkit, hogy hetente legalább egyszer kerüljön az asztalra. Fogyasztása nemcsak egészséges, hanem mint a most közétett saját receptem is mutatja, elkészítése pofonegyszerű, így még a kezdők is bátran nekiláthatnak.

Tepsiben sült hal, friss salátával

Hozzávalók:

  • fejenként egy darab tisztított sügér (de pisztráng vagy durbincs is tökéletes)
  • vaj
  • kezeletlen citrom
  • tengeri só (én algás sót használok)
  • fokhagyma
  • halanként 2 friss rozmaring vagy kakukkfű ágacska
  • olívaolaj

Elkészítési mód:

Egy kis tálkában a vajat összedolgozzuk a reszelt fokhagymával és a tengeri sóval. A sütőt előmelegítjük 180 Celsius fokra, a halat alaposan megmossuk, konyhai papírtörlővel leitatjuk, majd az egyik oldalát három helyen beirdaljuk, és mindegyikbe egy vékonyra szeletelt fokhagyma darabkát teszünk. Hasüregét bekenjük a fokhagymás vajjal, belehelyezzük a friss rozmaringot vagy a kakukkfüvet, illetve két citromkarikát. A sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a halat, vékonyan bekenjük olívaolajjal, majd alufóliával lefedjük a tepsit és néhány percre a sütőbe tesszük. Leszedjük az alufóliát, és időnként egy kis fokhagymás vajat helyezünk a halra, míg szép ropogósra sül. Friss salátával tálaljuk, hozzá pedig válasszunk egy hagyományos eljárással készült brut pezsgőt, vagy egy magasabb savakkal rendelkező tokaji vagy balatoni fehérbort.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

A borítóképet az ingyenes felhasználású fotókkal foglalkozó unsplash oldalról kölcsönöztem, mivel – bár sokszor próbálkoztam vele – még egyszer sem sikerült gyorsan jó képet csinálnom az elkészített fogásról.


Related Posts

A pisztráng és Csobánc találkozása, MÁK módra

A pisztráng és Csobánc találkozása, MÁK módra

Laza, elhívatott, fiatal csapat, Mizsei János személyében pedig egy kortárs gondolkodású séf a konyhában, és ez visszatükröződik az elkészített fogásaiban is. Mizsei János fiatal kora ellenére olyan kiadványok ajánlásaival rendelkezik, mint például Michelin Guide, New York Times és a Lonely Planet, nem mellesleg 24 éves […]

Fine dining körömpörkölt Hamvas Béla szellemiségében – A Laurel Étterem séfjével beszélgettem

Fine dining körömpörkölt Hamvas Béla szellemiségében – A Laurel Étterem séfjével beszélgettem

„A frissen sült hal, vörösbor, szőlő mellé babérillatú levegő! Aki teheti, szánjon rá egy hetet, nem fogja megbánni. (…) Ebéd után, mikor a török kávét megittam, a heverőbe dőltem, lábamat felraktam a székre és a nehéz, illatos dohányt élveztem. Többször elbóbiskoltam néhány percre, aztán ismét […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..