Szóval, a Tesco-ban vettem leértékelve majdnem féláron egy pezsgőt, pontosabban egy champagne-t, és ami ezután következett szinte hihetetlen: ketten megittuk az egész üveggel. De most a bulvárosra sikerült cím és bevezető után – mert mostanság csak az ilyenekre kapja fel az ember görgetés közben a fejét -, jöjjön a komolyabb rész.
Az Union Champagne égisze alatt készült, saját márkás Tesco Finest non vintage, azaz évjáratnélküli champagne-nak az alapanyaga csak a premier cru területekről származik. A franciaországi Avize-ban található Union Champagne egyébként egy együttműködési alapon működő szövetkezeti borászat, mely 1366 hektáron gazdálkodó több mint 2000 szőlőtermesztőt számlál. A területek 62%-a Grand Cru, a többi pedig Premier Cru.
A pinot noir és chardonnay alapú házasítású champagne viszonylag intenzív illatában szépen hozza a jellemző élesztős jegyeket, amihez társul sok érett alma, zöldfűszerek, méz, vanília és érett citrus. Érdemes egy kis időt hagyni neki a pohárban, és picivel melegebben fogyasztani, így jobban kiteljesedik a gazdag illata. Szájban szerényebb, direktebb és kevésbé cizellált, savai élénkek és ropogósak. Közepestől intenzívebb lecsengésében grapefruit. Bár szerkezetileg ráférne némi finomság, mégis jól esik inni, és ennyi pénzért (közel 5 ezer forint) bőven megérte az árát. 6 pont
Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője
