Négy tokaji bor a karácsonyi menühöz

Négy tokaji bor a karácsonyi menühöz

Karácsonykor sem hiányozhatnak az asztalról Tokaj népszerű borai, hiszen ezek nagyszerűen kiegészítik az ünnepi menüsort. De milyen borokat válasszunk a karácsonyi menü mellé? – ebben szeretnék nyújtani egy kis segítség.

Demeter Zoltán Tokaji Pezsgő 2015

Nehezen tudom elképzelni az ünnepeket pezsgő nélkül. Bár Tokaj nem kifejezetten a bubisokról híres, mégis azt gondolom, hogy érdemes kísérletezni a különböző pincészetek kézműves pezsgőivel, hiszen igazán szép tételekkel találkozhatunk. Jó példa erre Demeter Zoltán 2015-ös kiváló, egyensúlyos pezsgője. Illatában a citrusok mellett megjelennek a virágos jegyek is, első benyomásra feszes savak, elegáns élesztős jegyek és tiszta harmónia érezhető. Külön tetszett a visszazárható kupak megoldás, nagyon praktikus. Pezsgőt a nap bármely szakaszában fogyaszthatunk, például egy egyszerű libamáj pástétomos pirítóshoz, de akár egy komolyabb húsos főételhez is jól illik. Karácsonykor halas fogások mellé a legjobb választás. Ez a Demeter Zoltán pezsgő garantáltan varázslatossá teszi a karácsonyt.

Áts Pince N9NA Furmint 2020

A napokban kóstoltam a legendás Áts Károly legújabb tételét, egy igazán izgalmas, friss furmintot, s már akkor megállapítottam, hogy ennek a bornak az ünnepi asztalon a helye. Illatában citrusos és maracujás jegyek jelennek meg, ízében szintén a gyümölcsök dominálnak, a végén ásványos, közepesen hosszú lecsengéssel búcsúzik. Könnyű ételek, saláták mellé tökéletes választás. Friss salátakeverékhez tegyünk néhány cikk zöld almát és élvezzük az üde, tiszta jegyek harmóniáját. Klasszikus pulykasülttel is nagyszerű párost alkot ez a jóivású bor.

Samuel Tinon Szamorodni 2013

A szamorodni hagyományos tokaji borfajtánk, amire méltán lehetünk büszkék. Az édes verzió botritiszes jegyei teszik egyedivé és karakteressé ezt a stílust. Samuel Tinon, a francia származású olaszliszkai borász bejárta a fél világot, mire letelepedett a borvidéken. Borai világszerte több étterem és borbár választékában is szerepelnek. Samuelt sokan a szamorodni nagykövetének tartják, hisz kínálatában mindig találunk száraz és édes szamorodnit is. 2013-as tétele a mazsola édes illatával csábít, az első korty után előbújnak a mézes jegyek. Egyszerű piskóta alapú gyümölcsös sütemények remek kísérője lehet, vagy szarvasgombás ételhez is nagyszerű választás.

Tokaj – Portius Aszú 2017

Az ünnepi asztal éke nem lehet más, mint a világ legkülönlegesebb bora, az aszú. A tokaji borokban visszaköszönnek a helyi adottságok, a vulkanikus ásványosság, a karakter, maga az aszú pedig „egy korty napsütés”. A sárospataki Tokaj – Portius pincészet ötputtonyos aszúja ár-érték arányban is nagyszerű tétel. Illatában és ízében egyaránt megjelennek az aszalt gyümölcsök, a sárgabarack. 2017 remek évjárat volt. A bor hosszú lecsengésű, a cukortartalom szépen egyensúlyban van az ásványossággal. Önmagában desszertként fogyasztva, vagy libamáj mellé ajánlom. Egy pohár aszú nemcsak ünnepekkor, de a hétköznapokon is legyen a vacsora kísérője!

Fontosnak tartom, hogy karácsonykor és az év többi napján is magyar termék, így magyar bor kerüljön az asztalra. A Tokaji borvidék nagy rajongójaként bátran állíthatom, hogy rendkívül széles a borválaszték, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Áldott karácsonyt és szép borokat az ünnepi időszakban!

Szerző, fotók: Tóbiás Adrienn


Related Posts

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

A Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállóról már több alkalommal is írtam az oldalon. ITT például Sulyok Balázs borásszal és Varkoly István szőlésszel olvasható egy interjúm, ITT pedig a negyed évszázados jubileumi ünnepségükről írtam néhány szót. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .