Négy legendás dűlő Tokaj-Hegyalján

Négy legendás dűlő Tokaj-Hegyalján

Tokaj-Hegyalja a világ egyik legrégebbi borvidéke. Ha szeretnéd mélyebben megismerni a terroirt, ne hagyd ki a dűlőtúrákat! Ma már a legtöbb pincészet szervez borkóstolót a természet lágy ölén, nincs is ennél nagyobb élmény. A cikkben négy történelmi szőlőhegyet mutatok be, ezeket a helyeket a saját személyautóddal is könnyen megközelítheted. Az élmény semmihez sem fogható és segít kicsit elvonulni a világ zajától.

Úrágya-dűlő, Mád

Tállya felé haladva, Mád végén meredek betonúton jutunk el a szőlőhegyre. A kis falu fölé emelkedő dűlő varázslatos energiákat hordoz. A történet szerint őseink azért nevezték Úrágyának a helyet, mert a vulkanikus kúpok között itt tért nyugovóra a nap. Egy másik elmélet szerint a dűlő neve az „Úr áldja” kifejezésből ered. Olyan híres borászatok művelnek itt szőlőt, mint a Szepsy vagy a Demetervin Pincészet. A szőlőhegyen sétálva százéves ültetvényeket is találunk, a domboldalon pedig hatalmas kőkupacokat, amit a szőlőmunkások hordtak oda, hiszen művelés közben kövek fordulnak ki a földből. A talajszerkezetre itt a riolittufa jellemző, a kövek élesen pengnek, mint a kasza, ez adja meg a bor karakteres savgerincét, kellemes ásványosságát és csipetnyi sósságát. A dűlőről bámulatos panoráma tárul elénk a világörökségi vidékre. Ezt a helyet látni kell!

Poklos-dűlő, Szegi

Mádot elhagyva észak felé haladunk a 37-es főúton, ahol hamar megérkezünk a Babits Pincészethez. A birtokot a Mudrány család kezdte építeni az 1600-as években. A helyszínen vinotéka és szálláslehetőség is rendelkezésre áll. Nem mellesleg itt található a borvidék legmélyebb pincéje. Érdemes leparkolni az autót és gyalog felfedezni a szőlőhegyet. A középkorú eredetű dűlő valószínűleg az uradalmi szurokfőző mesterekről kapta a nevét, őket nagy becsben tartották, mivel a hordókészítéshez nélkülözhetetlen szurkot készítették. Később több nemesi család is birtokolta a területet. A birtokról indulva útközben egy kis hintát is útba ejthetünk, ahol érdemes megállni és megpihenni. A következő állomás pedig a Poklos teteje, ahol asztal és padok teszik lehetővé, hogy kényelmesen piknikezzünk nem mindennapi kilátás mellett. A dűlő felső részét már régen visszavette a természet, erdős terület volt ez sokáig, míg a Babits Pincészet fáradtságos munkája révén újratelepítette a szőlőhegyet. Csodás panoráma tárul innen elénk Szegi falura és a Kopasz-hegyre. 

Kincsem-dűlő, Tolcsva

Eredetileg bárói borháznak épült a ma Kincsem Kastély néven újjászületett birtok, melyet korhű bútorokkal, több év alatt igényesen felújítottak, és ma négycsillagos szálláshelyként várja a vendégeket a szőlőhegy tetején. A dűlő a főútról könnyen megközelíthető személyautóval, kis tábla jelzi a lehajtót. A Kincsem név eredetéhez több legenda fűződik. Az egyik szerint Waldbott bárónak három lánya volt, közülük a legkisebbet becézte Kincsemnek. Egy másik történet szerint művelés közben kincsesládát találtak itt. A harmadik teória pedig arról szól, hogy a terület Kincsemről, a neves versenylóról kapta a nevét. Akárhogy is történt, a dűlő kiváló paraméterekkel rendelkezik. A terület geológiai adottságai rendkívül változatosak. Tolcsva felől gyönyörű naplementét csodálhatunk meg itt nyári estéken.

Oremus-dűlő, Sátoraljaújhely

Kétségkívül az egyik leghíresebb dűlő a környéken. Hogy miért is? Ki ne ismerné Szepsi Laczkó Máté történetét?! A református prédikátor a legenda szerint itt készítette az első aszút I. Rákóczi György felesége, Lórántffy Zsuzsanna számára az Oremus-dűlő terméséből. Azóta már tudjuk, hogy az aszút ennél korábban említette a Garai család. Nagy Kornél kutatásai alapján a szőlőhegy története egészen IV. Béla koráig nyúlik vissza. Írásos források arról is tanúskodnak, hogy a szőlőhegyet a pálos rend is birtokolta. Honnan ered a dűlő neve? Sokáig azt gondolták, hogy a latinul „imádkozzunk, könyörögjünk” szóból származik, de ma már tudjuk, hogy valójában a Jeromos kereszt- és családnév későközépkori alakja. Hagyományosan a dűlőket gyakran nemesi családokról nevezték el. Ha Tokaj felől érkezünk Sátoraljaújhelyre, az Oremust a város elején találjuk.

Érkezik a nyár, aztán a borvidék életében oly fontos szüreti időszak. Érdemes felfedezni a környéket, sétálni a naplementében egy pohár tokajival a kezükben. Kiránduljunk itthon, hiszen ez a táj ezernyi csodát rejt!

Szerző, fotók: Tóbiás Adrienn


Related Posts

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]

Füstölt lazacrózsák

Füstölt lazacrózsák

Hozzávalók (4 személyre) 25 dkg melegen füstölt lazac szeletek 60 dkg paszternák, tisztítva, aprítva 1 fej hagyma, aprítva 1 gerezd fokhagyma 1 rúd vanília 2 dl tejszín 10 dkg vaj 4 kk lazackaviár 1 kis csokor zöldborsó hajtás ehető virágok mix​ Elkészítés Egy edényben felolvasztjuk […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .