A hónap felfedezettje: Tokaj Portius Pincészet

A hónap felfedezettje: Tokaj Portius Pincészet

Januárban egy előkelő ünnepség keretén belül bukkantam rá a felszolgált borok között a számomra eddig ismeretlen Tokaj Portius pincészet egyik aszújára. A körülmények miatt sajnos csak ezt a képet sikerült a telefonom segítségével készítenem. Következő nap viszont rákeresve a pincészet honlapjára megtudtam, hogy a Tokaj Portius borait a kertész mérnök és szőlész-borász szakmérnöki diplomával rendelkező Hörcsik Richard készíti, aki a borkészítés gyakorlati alapjait a Tokaji borvidék egyik meghatározó borászatánál sajátította el. Első évjáratú borát pedig 2005-ben késztette el. A honlapon olvasható információk szerint a Gombos-hegyi pincesoron található Tokaj Portius Pincészet jelenleg 5 hektár szőlőterülettel rendelkezik, Tolcsván illetve Sárospatak határában, 3 különböző dűlőben: Kincsem, Király-hegy és Kő’csere. Aki kíváncsi, hogy miért éppen Portius a nevük, annak érdemes felkeresnie a pincészet honlapját, ITT.

Magára az aszúra visszatérve, maradjunk annyiban, hogy egy ilyen ünnepségen nem illik előkapni a jegyzetfüzetet és borszakértősdit játszani a társaságban. Viszont a Kincsem-dűlő 100% hárslevelű terméséből készült aszú a maga egyensúlyával, gyümölcsösségével, intenzitásával és komplexitásával levett a lábamról. Nyilván nem ártana egyszer nyugodtabb körülmények között visszakóstolni, de addig nálam marad a stabil 7+, azaz a százas pontrendszerben 91 pont. Ha minden igaz, 2 évet pihent 220 literes zempléni tölgyfahordóban. Egy újabb példa, hogy miért kedvelem a 2013-as évjáratot Tokaj-Hegyalján.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .