Tokaji aszú kóstoló: Hétszőlő, Béres, Basilicus, Espák, Tokajicum és Pannon Tokaj

Tokaji aszú kóstoló: Hétszőlő, Béres, Basilicus, Espák, Tokajicum és Pannon Tokaj

Mint azt már előzetesen is jeleztem az oldal facebook oldalán, Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus írásai is megjelennek időnként a WineArtCulture oldalán. Konkoly Mihály 2000-től a borágazat kereskedelmi területén dolgozik és több mint hét évig volt a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője. Jelenleg a Borkollégium oktatója. (szerk.)

Szerző: Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus

Egy 5 puttonyos aszú csokor kóstolása volt a programom a közelmúltban. A tételek a Winelovers 100 válogatásba bekerült borok voltak. Íme, a benyomásaim:

Pannon Tokaj Szőlőbirtok: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014

1999-ben alapított pince, 19 hektárt művelnek Tolcsva és Sárazsadány körzetében. Furmint, hárslevelű, zéta fajtákat használnak. Újborban áznak az aszúszemek, majd klasszikus gönci hordóban érnek 2 évig. Maradékcukor: 119 g/l, 9,2 g/l sav.

Illatában a friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök dominálnak, finom kézzel adagolt hordóaromákkal kiegészülve. Megkóstolva a friss gyümölcsök vonalán halad tovább a sztori, amelyre az élénk savak csak rátesznek egy lapáttal. Utóízében is felerősödik a frissítő savgerinc. A modernebb ízvilágú aszúk szép példája. 6,5 pont (6790 Ft)

Tokajicum Borház: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014

2002-ben alapított birtok, amely 20 hektáron gazdálkodik, Tarcal és Mád határában. 24 óráig újborban áztatják a furmint aszúszemeket. Két évet pihent hordóban. Maradékcukor: 130 g/l

Illatában sárgadinnye, narancshéj, citrusok, méhviasz, kamilla, vilmoskörte jelenik meg, amely idővel botritisszel is kiegészül. Telt, szájkitöltő, krémes textúrájú bor, szép egyensúllyal és közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6,5 pont (5900 Ft)

Espák Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014

11 hektárral rendelkeznek, de 2 hektárról készítenek saját bort. Első évjáratuk a 2013-as volt.

Erjedő mustban áztatták az aszúszemeket, majd két évig használt hordóban erjedt és pihent. Tisztán hárslevelűből készült. Az oxidáltabb aszúk stílusát fedezhetjük fel már illatban is: aszalt kajszi, narancshéj, almásrétes, birsalmasajt, barnult alma, tea, karamell. Megkóstolva egyensúlyos, kerek bor, megfelelően hosszú lecsengéssel. Karamell, kandírozott narancs, bergamott, gyógynövények, aszalt alma. 6 pont

fotó: Konkoly Mihály
fotó: Konkoly Mihály

Basilicus Szőlőbirtok: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2012

2009-ben alapított birtok. Kanczler András szakmai vezetésével 10 hektáron bio módon művelik a szőlőt.

Ebben az évben kevés aszú készült, de a Lapis dűlőben (Bodrogkeresztúr) minden évben lehet számítani aszúsodásra. 100% furmint, mustban áztatva. Két év hordóban. 650 palack készült összesen. Maradékcukor: 150 g/l

Sokrétű és sokat ígérő illatában körte, maracuja, narancshéj, fehér virágok, pici mandula, birsalmasajt is megjelenik. Szájban telt, gazdag és vastag korty. Inkább a cukor felé billen az egyensúly, de kárpótolnak a széles skálán mozgó aromák: érett friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, pici gombásság, fahéj, szegfűszeg, vanília, szegfűbors. Kifejezetten hosszú lecsengés. 8 pont (13000 Ft)

Béres Szőlőbirtok: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011

2002-ben alapította a Béres család. 2015-ben Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka. 45 hektárt művelnek. Egy napig borban ázik a furmint szem, majd préselés után hordóban erjed és érlelődik.

Tartalmas illatában édes, érett fehér-és trópusi gyümölcsök, méz, virágpor jelenik meg. Megkóstolva mutatja a modernebb, de palackban érlelődött aszúk minden szépségét.  Gazdag és tartalmas korty. A 154 g/l maradékcukor ellenére is a sav felé billen az egyensúly. 7 pont (9950 Ft)

Tokaj Hétszőlő: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008

A Tokaji Kopasz-hegy déli lankáin 7 dűlő, egy birtoktestben. 1991-ben alapították, 45 hektáron gazdálkodik. 2009-ben csatlakozik a Michel Reybier tulajdonában álló Cos d’Estournel (Saint-Estèphe), Château-Marbuzet és Goulée (Médoc) birtokokhoz.

100% furmint, az aszúszemet mustban áztatják. 2,5 évet töltött hordóban. Maradékcukor: 151 g/l

A nyitás után némi levegőztetésre van szüksége, amelyet viszont nagyon meghálál. Kis türelemmel mézes, karamellás, herbás, ánizsos, birsalmasajtos, vilmoskörtés, fügés, mandulás, papayás, fahéjas, botritiszes jegyeket lehet kipörgetni a pohárból. Megkóstolva jó egyensúlyt mutat, a közepesnél nagyobb testtel és alig érezhető alkohollal. Ízében narancslekvár, herbatea, trópusi gyümölcsök, érintésnyi vargánya és mandula, mogyoró. Szép finis. 7,5 pont (11500 Ft)

Szerző: Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus

Borítókép: FurmintPhoto


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .