Mint azt már előzetesen is jeleztem az oldal facebook oldalán, Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus írásai is megjelennek időnként a WineArtCulture oldalán. Konkoly Mihály 2000-től a borágazat kereskedelmi területén dolgozik és több mint hét évig volt a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője. Jelenleg a Borkollégium oktatója. (szerk.)
Szerző: Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus
Egy 5 puttonyos aszú csokor kóstolása volt a programom a közelmúltban. A tételek a Winelovers 100 válogatásba bekerült borok voltak. Íme, a benyomásaim:
Pannon Tokaj Szőlőbirtok: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014
1999-ben alapított pince, 19 hektárt művelnek Tolcsva és Sárazsadány körzetében. Furmint, hárslevelű, zéta fajtákat használnak. Újborban áznak az aszúszemek, majd klasszikus gönci hordóban érnek 2 évig. Maradékcukor: 119 g/l, 9,2 g/l sav.
Illatában a friss gyümölcsök, aszalt gyümölcsök dominálnak, finom kézzel adagolt hordóaromákkal kiegészülve. Megkóstolva a friss gyümölcsök vonalán halad tovább a sztori, amelyre az élénk savak csak rátesznek egy lapáttal. Utóízében is felerősödik a frissítő savgerinc. A modernebb ízvilágú aszúk szép példája. 6,5 pont (6790 Ft)
Tokajicum Borház: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014
2002-ben alapított birtok, amely 20 hektáron gazdálkodik, Tarcal és Mád határában. 24 óráig újborban áztatják a furmint aszúszemeket. Két évet pihent hordóban. Maradékcukor: 130 g/l
Illatában sárgadinnye, narancshéj, citrusok, méhviasz, kamilla, vilmoskörte jelenik meg, amely idővel botritisszel is kiegészül. Telt, szájkitöltő, krémes textúrájú bor, szép egyensúllyal és közepesnél hosszabb lecsengéssel. 6,5 pont (5900 Ft)
Espák Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2014
11 hektárral rendelkeznek, de 2 hektárról készítenek saját bort. Első évjáratuk a 2013-as volt.
Erjedő mustban áztatták az aszúszemeket, majd két évig használt hordóban erjedt és pihent. Tisztán hárslevelűből készült. Az oxidáltabb aszúk stílusát fedezhetjük fel már illatban is: aszalt kajszi, narancshéj, almásrétes, birsalmasajt, barnult alma, tea, karamell. Megkóstolva egyensúlyos, kerek bor, megfelelően hosszú lecsengéssel. Karamell, kandírozott narancs, bergamott, gyógynövények, aszalt alma. 6 pont
