Tokajicum Darázskő Furmint 2017

Tokajicum Darázskő Furmint 2017

A Tokajicum Borház főborásza, a mindig vidám és pozitív kisugárzású Butella László, mint arról már egy korábban vele készült interjúmból is kiderült, 16 éves korától fogva már kint dolgozott a szőlőben, pályafutását pedig édesapja, id. Butella László oldalán kezdte, aki Tokaj-Hegyalja emblematikus személye volt. Ifj. Butella László még mielőtt 2016-ban a Tokajicum Borházhoz került, már több borászatnál is megfordult: például Pajzos-Megyer, illetve mint minőségellenőr és laborvezető, Áts Károly oldalán nyolc évig dolgozott a Royal Tokaji borászatnál. Ha esetleg még nem olvastátok a vele készített beszélgetésemet, erre a linkre kattintva elérhető, szerintem egy nagyon jó kis interjú lett. A helyszínen kóstolt aszúk, véleményem szerint jó ár-érték arányt képviselnek, most viszont néhány napja az ajándékba kapott Darázskő furmint került a poharamba.

A Tokajicum Borház egyik legsikeresebb terméke, a Darázskő furmint valójában egy birtokbor, melynek alapanyagát több dűlőből szüretelik. Mint a pincészet honlapján is olvasható, nevét a talajban előforduló vulkanikus eredetű tufa darabokról kapta, melyet a helybéliek a darázsfészekhez való hasonlósága miatt neveznek így. Enyhén dohos, nem teljesen tiszta illat, melyben sárga húsú gyümölcsök, körte, vajasság, virágméz, kis birsalma, és olajos magvak jelennek meg. Kóstolva picit vajasság, tüzesség, a vezető ízek pedig az érett citusok és a fa. Sajnos a dohosság másnapra sem tisztul ki az illatából. Kár érte, pedig egy korrekt, olcsó, és akár a szélesebb tömeget is megcélzó furmint válhatna belőle. Így csak 3p- azaz a százas pontozási rendszerben 77

Frissítés:

A cikk megjelenése után Butella László hívott telefonon, hogy valószínűleg csak palackvariáció, és felajánlotta, hogy amint össze tudunk hozni egy találkozást egy új palackot hoz, amit majd együtt megkóstolunk. Ha ez megtörténik, majd frissítésként beszámolok itt.


Related Posts

Keresztes Ákos: Csak így lehet egy borvidék presztízsét építeni

Keresztes Ákos: Csak így lehet egy borvidék presztízsét építeni

Keresztes Ákossal, a tarcali Myrtus Pince tulajdonos-borászával, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület ügyvivőjével beszélgettem. A fiatal borász pályafutása alatt már megjárta a Patricius Borházat és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokot is, majd a felesége szülei által alapított Pataky BorBála pincészetet vették át, amit átkeresztelve felesége […]

Tokaj, legendák nyomában: a Deák-dűlő és a Majoros Lilla aszú

Tokaj, legendák nyomában: a Deák-dűlő és a Majoros Lilla aszú

Tokaj, legendák nyomában címmel új, többrészes sorozat indult az oldalon, amelyben Nagy Kornél történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével arra vállalkoztam, hogy bemutassam Tokaj-Hegyalja egy-egy híres dűlőjét, s ezzel együtt egy olyan meghatározó pincészet aszúját is, ami részben vagy teljes mértékben erről […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .