Töltött sertésszűz

Töltött sertésszűz

A sertésszűz hálás alapanyag, de néhány könnyen beszerezhető egyszerű hozzávaló segítségével még izgalmasabbá tehetjük a belőle készült fogásokat. A sertésszűz akkor lesz ízletes, ha a belseje szaftos és puha marad, így a sütésnél erre különösen érdemes figyelni.

Töltött sertésszűz

Hozzávalók és elkészítési mód:

  • 1 db nagyobb sertésszűz
  • 20 dkg bébispenót
  • 25 dkg gomba
  • 15 dkg roquefort sajt
  • 1 db zsemle
  • tej
  • bors
  • provence-i fűszerkeverék
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • vaj

Az alaposan átmosott bébispenót leveleket egy serpenyőben olívaolajon rövid idő alatt megfonnyasztjuk egy kevés zúzott fokhagyma kíséretében. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A szeletelt gombát kis vajon átfuttatjuk, míg összeesik, provence-i fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítjük, majd a bébispenóttal és a roquefort sajttal együtt hozzáadjuk az előzőleg tejben áztatott és utána kinyomkodott zsemléhez. Összedolgozzuk egy villa segítségével.

A sertésszüzet előkészítjük a töltésre: egy kés segítségével óvatosan bevágjuk a belsejét, szétnyitjuk, majd kézzel vagy egy klopfoló segítségével kilapítjuk. Hozzáadjuk a tölteléket, feltekerjük, majd kötözzük. Kívül sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olívaolajon körbepirítjuk. A töltött sertésszüzet áthelyezzük egy tepsibe és 180 fokra előremelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük. Szeletelés előtt pihentessük 15-20 percen keresztül.    

Polenta

  • 1 bögre kukoricadara
  • 4 bögre víz
  • mascarpone
  • vaj

Felforraljuk a vizet (amikor forr, adjuk hozzá a sót), majd állandó keverés mellett hozzáadjuk apránként a kukoricadarát. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzákeverünk egy kevés vajat, és ízlés szerint némi mascarponet.

Borajánlat

Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay 2018

A chardonnay a Kamocsay prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja, így a 2018-as évjárat is, melynek válogatott alapanyagát kézzel szüretelték. Telt, zamatos, vastag, érett és gyümölcsös chardonnay, mely koncentrációja és teltsége miatt jól párosítható ehhez a töltött sertésszűzhöz is, de mint a Kamocsay Prémium oldala is említi, többek között megállja a helyét fehér húsú halak, madarak, carbonara, lecsó, rakott káposzta, borjúhúsból készült fogások kísérőjeként, vagy zsíros sajt mellett is.  

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähtiról, a finn származású séfről a RÓLAM menüpontnál tudtok majd bővebben is olvasni. Jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen […]

Koch pezsgő 2017

Koch pezsgő 2017

Koch Csaba (2019. Év Bortermelője) egy régi álmát váltotta valóra, amikor 2016-ban belekezdett a pezsgőkészítésbe. Az eddig forgalomba hozott pezsgőiből a 2017-es évjáratot tartom a legsikeresebbnek. Csak érdekességképpen: a közelmúltban ezt választották a Debreceni Bormustra 2020-as év csúcspezsgőjének.   Koch Csaba családjában a szőlőművelés és […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .