A sertésszűz hálás alapanyag, de néhány könnyen beszerezhető egyszerű hozzávaló segítségével még izgalmasabbá tehetjük a belőle készült fogásokat. A sertésszűz akkor lesz ízletes, ha a belseje szaftos és puha marad, így a sütésnél erre különösen érdemes figyelni.
Töltött sertésszűz
Hozzávalók és elkészítési mód:
- 1 db nagyobb sertésszűz
- 20 dkg bébispenót
- 25 dkg gomba
- 15 dkg roquefort sajt
- 1 db zsemle
- tej
- só
- bors
- provence-i fűszerkeverék
- fokhagyma
- olívaolaj
- vaj
Az alaposan átmosott bébispenót leveleket egy serpenyőben olívaolajon rövid idő alatt megfonnyasztjuk egy kevés zúzott fokhagyma kíséretében. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A szeletelt gombát kis vajon átfuttatjuk, míg összeesik, provence-i fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítjük, majd a bébispenóttal és a roquefort sajttal együtt hozzáadjuk az előzőleg tejben áztatott és utána kinyomkodott zsemléhez. Összedolgozzuk egy villa segítségével.
A sertésszüzet előkészítjük a töltésre: egy kés segítségével óvatosan bevágjuk a belsejét, szétnyitjuk, majd kézzel vagy egy klopfoló segítségével kilapítjuk. Hozzáadjuk a tölteléket, feltekerjük, majd kötözzük. Kívül sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olívaolajon körbepirítjuk. A töltött sertésszüzet áthelyezzük egy tepsibe és 180 fokra előremelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük. Szeletelés előtt pihentessük 15-20 percen keresztül.
Polenta
- 1 bögre kukoricadara
- 4 bögre víz
- mascarpone
- só
- vaj
Felforraljuk a vizet (amikor forr, adjuk hozzá a sót), majd állandó keverés mellett hozzáadjuk apránként a kukoricadarát. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzákeverünk egy kevés vajat, és ízlés szerint némi mascarponet.
Borajánlat
Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay 2018

A chardonnay a Kamocsay prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja, így a 2018-as évjárat is, melynek válogatott alapanyagát kézzel szüretelték. Telt, zamatos, vastag, érett és gyümölcsös chardonnay, mely koncentrációja és teltsége miatt jól párosítható ehhez a töltött sertésszűzhöz is, de mint a Kamocsay Prémium oldala is említi, többek között megállja a helyét fehér húsú halak, madarak, carbonara, lecsó, rakott káposzta, borjúhúsból készült fogások kísérőjeként, vagy zsíros sajt mellett is.
Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője
