Töltött sertésszűz

Töltött sertésszűz

A sertésszűz hálás alapanyag, de néhány könnyen beszerezhető egyszerű hozzávaló segítségével még izgalmasabbá tehetjük a belőle készült fogásokat. A sertésszűz akkor lesz ízletes, ha a belseje szaftos és puha marad, így a sütésnél erre különösen érdemes figyelni.

Töltött sertésszűz

Hozzávalók és elkészítési mód:

  • 1 db nagyobb sertésszűz
  • 20 dkg bébispenót
  • 25 dkg gomba
  • 15 dkg roquefort sajt
  • 1 db zsemle
  • tej
  • bors
  • provence-i fűszerkeverék
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • vaj

Az alaposan átmosott bébispenót leveleket egy serpenyőben olívaolajon rövid idő alatt megfonnyasztjuk egy kevés zúzott fokhagyma kíséretében. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A szeletelt gombát kis vajon átfuttatjuk, míg összeesik, provence-i fűszerkeverékkel, sóval, borssal ízesítjük, majd a bébispenóttal és a roquefort sajttal együtt hozzáadjuk az előzőleg tejben áztatott és utána kinyomkodott zsemléhez. Összedolgozzuk egy villa segítségével.

A sertésszüzet előkészítjük a töltésre: egy kés segítségével óvatosan bevágjuk a belsejét, szétnyitjuk, majd kézzel vagy egy klopfoló segítségével kilapítjuk. Hozzáadjuk a tölteléket, feltekerjük, majd kötözzük. Kívül sózzuk, borsozzuk, majd kevés forró olívaolajon körbepirítjuk. A töltött sertésszüzet áthelyezzük egy tepsibe és 180 fokra előremelegített sütőben nagyjából 20-25 percig sütjük. Szeletelés előtt pihentessük 15-20 percen keresztül.    

Polenta

  • 1 bögre kukoricadara
  • 4 bögre víz
  • mascarpone
  • vaj

Felforraljuk a vizet (amikor forr, adjuk hozzá a sót), majd állandó keverés mellett hozzáadjuk apránként a kukoricadarát. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, hozzákeverünk egy kevés vajat, és ízlés szerint némi mascarponet.

Borajánlat

Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay 2018

A chardonnay a Kamocsay prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja, így a 2018-as évjárat is, melynek válogatott alapanyagát kézzel szüretelték. Telt, zamatos, vastag, érett és gyümölcsös chardonnay, mely koncentrációja és teltsége miatt jól párosítható ehhez a töltött sertésszűzhöz is, de mint a Kamocsay Prémium oldala is említi, többek között megállja a helyét fehér húsú halak, madarak, carbonara, lecsó, rakott káposzta, borjúhúsból készült fogások kísérőjeként, vagy zsíros sajt mellett is.  

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .