A világ legegyszerűbb tonhal steak receptjéhez szinte alig kell valami. Közben mégis laktató és finom, és mivel a tonhal húsa kalóriaszegény étel, lelkifurdalás nélkül akár ebédre vagy vacsorára is készíthetjük. Magas proteintartalma és alacsony energia tartalma miatt a fogyókúrázók számára is különösen ajánlott, húsa többek között magnéziumot, B vitaminokat és omega 3 zsírsavakat is tartalmaz. Készítése során egy fontos dologra vigyázzunk: ne süssük túl. Akkor a legízletesebb a húsa, ha a közepe puha, szaftos és rózsaszín marad, ezért mindegyik oldalán másfél, vagy maximum két percig süssük.
Tonhal steak
Hozzávalók (egy személyre vetítve):
- 150 g tonhal
- vegyes saláta
- paradicsom (két vagy három fajta)
- só, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
- citrom
- saláta dressing (balzsamecet krém, hagyományos balzsamecet, kékszőlőmag olaj, extra szűz olívaolaj, frissen őrölt bors, provence-i fűszerkeverék)
Elkészítési mód:
Első lépésként elkészítjük a saláta dressinget. Ehhez egy befőttes üvegbe öntjük a hozzávalókat, jól összerázzuk, majd tálalásig félretesszük. Akkor lesz jó a dressing, ha nagyjából fele-fele arányban van az ecet és az olaj mennyisége.
A tonhalat bekenjük az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd egy nagyon forró grill serpenyőbe helyezzük és mindkét oldalát másfél, maximum két percig sütjük. Ha kész, áthelyezzük a tonhalat egy tányérra, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és pár csepp citromlével.
Közben az ízlés szerinti mennyiségű salátát kiválogatjuk, alaposan megmossuk, a paradicsomot felvágjuk, majd a saláta dressinggel ezeket jól összekeverjük egy tálkában. Tálaláskor egy tányérra helyezzük a salátát, tetejére pedig a tonhal szeletet.
Szerző, recept, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője
