Tóth Barnabás – Jobban is össze lehetne fogni, hiszen mindenki egyéni sikere, Somló sikere is egyben

Tóth Barnabás – Jobban is össze lehetne fogni, hiszen mindenki egyéni sikere, Somló sikere is egyben

2016. április 8.-án a Danubius Hotel Gellértben mutatták be 13 órától a legújabb somlói borokat. Az „Egymás hegyén – Somló a Gellértben” eseményen sikerült néhány izgalmas bort felfedeznem, például a Tóth Barnabás által készített Hárslevelű és Furmint 2013 teljesen levettek a lábamról. Ennek apropóján készítettem vele egy rövid interjút.

Az Aranyhegy dűlő tetején 0,6 hektáron gazdálkodó Tóth Barnabás hosszú utat járt be szőlészként és borászként a Somlói borvidéken. Azon kevés szerencsés emberek egyike, aki minden külső ok és kényszer nélkül tökéletesíthette tudását. Őszinte szeretettel művelt tőkéivel szemben sem mennyiségi, sem különösebb anyagi elvárásai nincsenek. A 2013-ban debütáló Barnabás Hárslevelű azonnal az ötödik legjobb fehér szárazbor lett a Népszabadság TOP 100-as listáján.

Miért éppen Somló?

Egyértelműen az egyedi somlói borok miatt, amiket a ’90-es évek borkirándulásaink alkalmával fedeztük fel magunknak. Mint minden nagy esemény, a véletlenek játékából jön létre. A sors úgy hozta, hogy 2000-ben lehetőségem adódott egy kis terület megvásárlására, és azóta is hihetetlen boldog vagyok, hogy ezt sikerült megtennem. A saját munkám mellett foglalkoztam itt gyakorlatilag mindennel.

Magyarországon, Tokaj után Somló a második legértékesebb és legizgalmasabb terület, mind a négy oldalán termelnek bort, ami világszinten is majdnem egyedülálló. Sehol máshol nem lehet ilyen karakterű borokat készíteni, mint Somlón.

Barnabás Pince
Barnabás Pince

Két szőlőfajtával dolgozol, a Furminttal és a hárslevelűvel.

Egyrészt amikor a területet megvásároltam a hárslevelű már adva volt. A többi szőlőfajtát furmintra, és szintén hárslevelűre cseréltem le. Ne felejtsük, hogy borkészítés szempontjából az első meghatározó szempont maga a termőterület, a szőlőt pedig úgy kell választani, hogy az adott területen a legjobban érezze magát. Kézenfekvő, hogy őshonos fajtákat kell telepíteni, ezt tettem én is.

És hol van a juhfark?

Nem csak Somlón, hanem Baranyában és a Balaton-felvidéken is őshonos. A juhfarkot én divatbornak tartom – és bár Somló pont ennek a szőlőfajtának köszönheti a népszerűségét – véleményem szerint nem feltétlenül a legjobb minőségű borokat adja. Gyakorlatilag 4-5 évente ad jó minőségű borokat. Természetesen a divat azt diktálja, hogy a borászok ráhangolódjanak a piaci igényekre, de ezzel együtt a juhfarknak ott a helye, ha somlói borválasztékról beszélünk.

Térjünk vissza picit a boraidra. Hogyan lehet ilyen szép egyensúlyban lévő borokat készíteni?

Egyrészt organikus szőlőtermesztéssel, másrészt jó bort csak magas minőségű, érett és jóízű szőlőből lehet készíteni. A képlet viszonylag egyszerű: jó termőterület és a hozzáillő szőlőfajta. Ezen felül a művelésben ki kell elégíteni a szőlő minden igényét.

Milyen szerepet játszik nálad a terméskorlátozás és a megfelelő szüreti időpont megválasztása?

Szeretném leszögezni, hogy semminek sincs igazi receptje. Évjárat függvényében mi általában 50-80 dekányit szüretelünk egy tőkéről, ezt maga a természet és a tapasztalatok diktálták számunkra. A szüret időpontja nagyjából október végére esik, amikor a szőlő szépen beért és zamatos lett, de somlói karakterű borrá akkor válik, ha a feldolgozását is ennek megfelelően végezzük. Mivel a mennyiség és az árbevétel számunkra nem meghatározó, megtehetjük, hogy tetszés szerint korlátozzuk a termést, hordókban addig érleljük a bor, ameddig az még képes fejlődni. Én hiszek a fahordós spontán erjesztésben és érlelésben, és abban, hogy a kénen kívül semmilyen vegyszert nem szabad használni. Röviden ez a kulcs a kiegyensúlyozott és elegáns borok készítéséhez. A rossz évjáratokban én nem készítettem bort, helyette a szőlőt inkább eladtam.

Barnabás Pince
Barnabás Pince

Az átlagos borfosztó nem könnyen tud azonosulni a somlói borokkal, idő és türelem kell megérteni őket.

Márai Sándor szavai jutnak erről eszembe, miszerint egy diófa alatt úgy szeretne meghalni, hogy négy-öt éves somlait kortyolgat. Ezek szerint már régebben is tudták, hogy ezek a borok csak ilyen korban teljesednek ki. Ez nem csak a borászoknak tanulságos, hanem a borfogyasztók számára is.

Hol tart most a borvidék?

Óriási fejlődés történt az elmúlt időkben, ez megmutatkozik a növekvő birtokkoncentrációban, bár még mindig  szétaprózódott a borvidék és sok apró birtok és kisgazda is jelen van. Sajnos még nem általános, hogy Somló egész területén minőségi szőlőművelés és borkészítés zajlana.

Pontosan mit értesz ez alatt?

Csodálatos borokat ittam különböző kis pincékben, de visszakóstolva pár hónap múlva szinte már ihatatlanná váltak borkezelési hibák miatt.

Hogyan tovább Somlón?

Amint a mai rendezvény is mutatja, a szőlősgazdák bizonyos mértékig már végre beszélnek egymással, és ez már egy hatalmas fejlődés. Igaz, jobban is össze lehetne fogni, hiszen mindenki egyéni sikere, Somló sikere is egyben. Óriási kincs Magyarországnak a Somlói borvidék, amit sokkal jobban meg kellene becsülni.

Barnabás Pince, Hárslevelű 2013

Tiszta és elegáns megjelenés, zamatos lédús gyümölcsökkel, virágokkal és letisztult ízvilággal. Összetett, lendületes és határozott felépítésű korty, amit a nagy beltartalom sem nehezít. Déli gyümölcsök, érett citrusok, pici vanília, birs, éppen érezhető somlói karakter a háttérben, még érezhető hordóval, de két-három hónap múlva szépen le fog kerekedni. Már most is bőven fogyasztható, de némi palackérleléstől még szebb lesz.

Barnabás Pince, Furmint 2013

Harmonikus, strukturált még fiatal furmint, szép rétegeket rejtve magában. A hordó itt is érezhető, de a fának még bőven van ideje beintegrálódni a bor szerkezetébe. Ettől függetlenül most is jó élménnyel lehet fogyasztani. Érett gyümölcsök, hordó fűszerek, körte és barack.

Konklúzió az „Egymás hegyén – Somló a Gellértben” rendezvényről: 

Az esemény színvonalán még van mit csiszolni: megfelelő méretű köpőcsészék, programfüzet, kóstolói füzetek, víz, gasztrokiállítók, és sorolhatnám még. Ezzel együtt egy nagyon jó ötletnek tartom, hogy a somlói borok is időnként Budapestre „költözzenek”.

A teljesség igénye nélkül, szép borokat kóstoltam még a Kolonics Pincészetnél is. A 2012-es olaszrizling és 2013-as furmint (tölgyfahordó érlelésű) telt és sűrű szövésű, érett alapanyag van a háttérben, még nagyon érezhető hordóval kombinálva. Sokkal jobban tetszett az akáchordóban érlelt 2013-as furmint.

 


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .