Szinte ismeretlen pincészet bora lett Eger legjobb vörösbora

Szinte ismeretlen pincészet bora lett Eger legjobb vörösbora

Az Egri borvidéken gazdálkodó Tóth és Tóth Pincészet neve talán még a szakma számára is ismeretlen. Pedig Maledictus névre keresztelt boruk a 2020-as Egri Borvidéki Borversenyen a borvidék legjobb vörösbora lett, illetve a 2021-es VinAgorán is arany érmet szerzett.  

A családi gazdaság majd 40 hektár saját telepítésű szőlőültetvénnyel rendelkezik, mely nagyobbrészt Aldebrő, kisebb részt pedig Feldebrő községek határaiban találhatóak. A birtokukon 40 szőlőfajta 80 klónja található meg, s mint a Tóth és Tóth Pincészet oldalán is olvasható, a szőlőtermesztés egyik célja, hogy a termésből bor készüljön, a másik célja pedig az, hogy a vesszőkből, rügyekből szőlőoltvány legyen. Boraikat a Károlyiak ősi, többszintes, mintegy 500 éves kompolti pincéjükben készítik és tárolják. Zászlós boruk a Debrői Hárslevelű, de foglalkoznak olyan különleges fajtákkal is, mint például gohér és kabar is. A fehérek közül a sauvignon, szürkebarát, olaszrizling, sárgamuskotály fajtákból is rendelkeznek, vörös szőlőkből például pinot noir, blauburger, kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon. 

Most a Tóth és Tóth Pincészet zászlóstétele, a Maledictus 2018-as évjárata került a poharamba, amelynek alapanyagát a kiváló adottságú aldebrői Síkhegy-dűlőből szüretelték, érezhetően igen komoly túlérésben, majd szűretlenül került a palackba. A cabernet franc (85%) és syrah (15%) alapú házasítás eredménye pedig egy vastag, testes bor lett. Egészen mély, bíbor szín, illatát az alkohol dominálja, likőrös, konyakmeggyes, bourbon vaníliás, medvecukros, mentolos jegyekkel. Sűrű, karakteres, gazdag bor, amelynek gyümölcseit elsősorban feketeribizli és érett cseresznye teszik ki, ehhez társul szilvalekvár, feketebors, fahéj, dohány és vanília. Testes, egészen tüzes bor, alkoholos korty, ami nem meglepő, hiszen 16 feletti az alkoholja. Savai lágyabban hatnak, a tanninja sok, de krémes és bársonyos. Nem egyensúlyos, mindene sok, mégis komoly bor. Ízjegyeiben leginkább szilvalekvár, cassis, vanília, étcsoki, fahéj, füst, kávébab fedezhető fel. Hosszú és tartalmas bor, amely méltó kísérője a komolyabb húsételeknek és az érett, összetett ízvilágú sajtoknak. Aki kedveli a robusztus, vastag és magas alkoholú vörös borokat, annak jó választás lehet.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borítókép: Unsplash


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .