Egy bor, egy gondolat: Tóth Ferenc Pincészet Bikavér

Egy bor, egy gondolat: Tóth Ferenc Pincészet Bikavér

Gyakran bontok fel borokat, de mélyebb lélegzetű írásokhoz viszont már sajnos se energiám, se időm nincs. Az „Egy bor, egy gondolat” sorozat lényege, hogy röviden, de mégis beszámoljak egyes borokról.

A 30 hektáron gazdálkodó egri Tóth Ferenc Pincészetről egy korábbi bejegyzésben már esett néhány szó, most viszont egy online kóstoló alkalmával a borászat 2018-as évjáratú classicus bikavére került a poharamba. Mindenképpen érdemes megemlítenem, hogy ők voltak az elsők között, akik az új, egri palackba töltötték a boraikat.

Tóth Ferenc Pincészet Bikavér Classic 2018

A Tóth Ferenc Pincészet bikavére hat szőlőfajta házasítását rejti magában: kékfrankos, cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot és kadarka. Arányokról nem sokat tudni, annyit viszont igen, hogy zúzás és bogyózás után 150 hl-es kórtartályokban erjesztették az alapanyagokat 24-30 napon keresztül. Az egyes alapborokat pedig különböző méretű hordókba fejtették, majd 15 hónapig érlelték. A bort 2020 március elején házasították és szeptember közepén palackozták.

Kicsit zárkózottan kezd, de ha hagyunk neki kevés időt, szépen kiteljesedik az illata. Benne meggy és fekete cseresznye, kiegészülve földességgel, fekete olívával, erdei gyümölcsökkel, szilvával, amihez társulnak édes jellegű fűszerek és fás jegyek is. A fát nem vitték túlzásba, s bár érezhető, mégis inkább egyfajta kontúrt ad a szerkezetének. Kóstolva friss savak, lendületes, korrekt bor, megfelelő gyümölcsösséggel és az árához képest meglepően jó komplexitással. Az alkohol magas, de jelen esetben mégsem zavaró. Első és második nap szépen tartja magát, de harmadik nap már kezd üresedni a korty. Jó ivású, viszonylag tartalmas bor, melynek az ára is barátságos: 2500 forint. Egyébként a címke letisztultsága is elnyerte a tetszésemet. Ihatjuk önmagában, de hozzá egy klasszikus csülök pékné módra is tökéletes választás. 5+ pont

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .