Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2020. március 08.

Tóth Ferenc Pincészet: superior fehérek és vörösök

post

A ma már több mint 60 szüretet maga mögött tudó pincealapító Tóth Ferenc és családja jelenleg 30 hektáron gazdálkodik. A széles szőlőfajta választékkal és borsorral rendelkező pincészetnél egyre inkább a fiatalabb generáció veszi át a kormányrudat, de Feri Bácsi is aktív részese a munkáknak. A Tóth Ferenc Pincészet elsők között volt, aki az új, egri palackba töltötte a borait. Legutóbb négy bor került a poharamba a pincészettől, egy egri csillag, egy kadarka, egy kékfrankos, illetve egy bikavér.  

Tóth Ferenc Pincészet Egri Csillag Superior 2018

A házasítás gerincét az olaszrizling (33%) adja, a többit pedig a rizling (13%), hárslevelű (25%), leányka (11%), illetve 17%-ban a királyleányka. Ezek acéltartályban erjedtek külön, a leányka, királyleányka nem is kapott hordót. A másik három szőlőfajta bora másodtöltésű, 500 literes hordóban pihent 5 hónapon keresztül. Közepesnél intenzívebb illatában szőlőlé, fehér virágok, lédús őszibarack, körte, érett alma, narancshéj és mangó fedezhető fel. Ízben is fajsúlyosabb arcát mutatja a regionális márkának. A bort közepesnél nagyobb test, kifejezetten élénk savak és némileg melegítő alkohol jellemzi, de kis tannin is érezhető benne. 87 pont

Tóth Ferenc Pincészet Kadarka Superior 2018

Tihamér tetőről származik az alapanyag, amely tartályban erjedt, majd 11 hónapig 2000 literes hordóban pihent. A fűszerek (fahéj, szegfűszeg, keleti fűszerek) dominanciája egyértelmű, de gyümölcsök (meggy, cseresznye, piros bogyós gyümölcsök) is felsorakoznak mögöttük. Élénk savú, könnyed szerkezetű, mégsem komolytalan bor. Jó struktúrájú, arányos felépítésű bor, amelynek lecsengése viszonylag hosszú. Ízében mineralitás, füst, pörkölési aromák és édes fűszerek. 88 pont

Tóth Ferenc Pincészet Kékfrankos Superior 2016

A bor acéltartályban erjedt, majd 24 hónapot töltött új, 500 literes hordóban. Intenzív gyümölcsösséggel indít, illatjegyeiben cseresznye, éret meggy, piros ribizli és szeder. Jó kézzel használt hordó aromái sorakoznak fel illatban és ízben is: kakaópor, kávébab, vanília, pörkölt fa, füst. Itt is tetten érhető némi ásványosság, elsősorban a lecsengésben. Finomszerkezetű bor, integrált tanninszerkezettel, és finom savakkal. Kifejezetten fajtajelleges. 88 pont

Tóth Ferenc Pincészet Egri Bikavér Superior 2017

A házasítás közel felét a kékfrankos (43%) adja, a többit pedig pinot noir (14%), merlot (13%,) kadarka (10%), cabernet franc (13%) és cabernet sauvignon (7%). A négy dűlő (Síkhegy, Almagyar, Steiner, Tihamér-tető) termését acélban erjesztették, majd 20 hónapot pihent hordóban: mindegyik alapanyag 5, illetve 20 hektós hordóban. Mély és sokrétű illatában fekete bogyós gyümölcsök, fekete oliva, fekete bors, sonka, steak és bőrösség fedezhető fel. A korty intenzitására sem lehet panasz. Karakteres tannin, közepes savak és melegító alkohol jellemzi kóstolva. Nagy érlelési potenciállal bír és szüksége is van az időre, hogy a harmónia magasabb szintjére lépjen. 87 pont

Borítókép: Tóth Ferenc Pincészet

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Recept
Bor teszt-értékelés

Pezsgés

2021. december 27.
Gasztroturizmus
Gasztronómia

Spenótkrémleves

2024. február 06.

Küldj egy üzenetet!