A postás csak egyszer csenget

A postás csak egyszer csenget

Nem reklám, nem promo – ezt fontos leszögeznem már az elején. Amúgy a mai napig fel sem bontottam a bort, így egy árva betűt nem tudok írni róla. Egyébként a napjára sem emlékszem, mikor kóstoltam utoljára a csaknem 200 hektáron gazdálkodó vállalkozástól, azaz a Twickel Szőlőbirtoktól bort. Pedig az elmúlt két évben legalább vagy négyszer kaptam tőlük meghívást… A mai cikk apropója nem más, mint az, hogy karácsony előtt becsöngetett egy ajándékdobozzal a postás, benne pedig ez a bor, egy névre szóló karácsonyi üdvözlőlap, illetve a borítóképen látható kis füzetecske, amiben Böröcz Zsófia a Twickel Szőlőbirtok borokhoz komponált receptjei olvashatók. Ha hozzám hasonlóan ti sem néztétek A Konyhafőnök című, RTL Klubon futó műsort, akkor talán ti sem tudjátok kicsoda Zsófia, így google segítségével kinyomoztam nektek, hogy ő nyerte meg a főzőverseny 2018-as szériáját, illetve dolgozott Gordon Ramsay Maze Grill nevű éttermében, gyakorlati hónapjait pedig a 3 Michelin csillagos Martin Berasategui azonos nevű éttermében töltötte a konyhán és a pályán.

Szóval, nem tudom, hogy ki a felelős a Twickel Szőlőbirtoknál a PR-munkáért, de az ötletért és a kivitelezésért jár a gratuláció. Aki esetleg szeretné kipróbálni a Kajmád 2016-os évjáratú merlot-jához a füzetben ajánlott desszertet, most megosztom a receptet. Amint lesz egy kis szabadidőm, majd én is elkészítem és felbontom hozzá az ajánlott bort.

Fehércsokoládé mousse

Hozzávalók:

  • 200 gramm fehércsokoládé
  • 200 gramm tejszín

Crumble:

  • 100 gramm mandulaliszt
  • 100 gramm finomliszt
  • 100 gramm kristálycukor
  • 100 gramm vaj
  • 15 gramm só
  • 1 csipet fahéj

Szilvaragu:

  • 0,8 kg szilva
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 csipet kardamom
  • Vanília ½ kikapart magja
  • 1 db csillagánizs
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

A felmelegített tejszínnel leöntjük a csokoládét, hagyjuk pár percig, majd simára keverjük. Egy tálban hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűl, habverővel felverjük, majd habzsákba töltjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a hideg, kockázott vajat hozzámorzsoljuk. Ügyeljünk, hogy ne melegedjen fel a vaj. Egy kicsit száraz, de azért nagyjából összeálló tésztát kell kapnunk. Hűtőbe tesszük, majd, amikor teljesen „kifagyott”, egy sütőpapírra reszeljük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük körülbelül 8-10 perc alatt.
A szilvákat kimagozzuk, majd egyforma cikkekre vágjuk. Leszórjuk a cukorral és a fűszerekkel, majd pihenni hagyjuk egy 10-15 percet. Ráfacsarjuk a citrom levét, majd lassú lángon tesszük fel melegedni. Addig főzzük, amíg a szilvák összeesnek, a kiengedett lében elolvad a cukor és egy kellemes sűrű ragút kapunk. Vegyünk egy poharat és a habzsákból nyomjuk bele a krémünket, halmozzuk rá a szilvaragut, és a legvégén szórjuk meg a morzsával.

Néhány szó a Twickel Szőlőbirtokról:

A közel 200 hektáron gazdálkodó vállalkozás tulajdonosa Báró Twickel György. A tulajdonos édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő, aki magyar nemesi családban született, 1956-ban Németországba menekült, ahol megismerkedett majdani férjével, Clemens Twickel báróval. A rendszerváltás után hazatért, és férjével együtt kutatni kezdték a magyarországi befektetési lehetőségeket a régi Zichy-birtokok környékén. Mivel a család több generáción keresztül is kötődött a mezőgazdasághoz, a Szekszárdi borvidék adta lehetőségek arra ösztönözték őket, hogy bortermeléssel foglalkozzanak. A Twickel család 1993-ban vásárolta meg a Szekszárdi Borkombinátot, majd Liszt pincészet néven vezette be a piacra. A névadással Zichy Mária Terézia grófnő a család Liszt Ferenccel való barátsága előtt tisztelgett. A grófnő halála után fia, Báró Twickel György a borászatot a tulajdonosról nevezte el, 2010-ben kiválva a Szekszárd Zrt-ből Twickel Szőlőbirtok Kft. néven vitte tovább a céget. Négy borcsaláddal rendelkeznek: a Twickel Liszt a mainstream, a Twickel Kajmád a prémium, a Twickel Zichy a szuperprémium, a Twickel Baronesse pedig a legkülönlegesebb borokat foglalja magába. (forrás: Twickel Szőlőbirtok)  


Related Posts

Szerethető balatoni vörösbor

Szerethető balatoni vörösbor

A 115 év óta családi gondozásban lévő Folly Arborétum és Borászat 2011-ben palackozott első alkalommal borokat. A szőlőtermesztés felvirágoztatása viszont a jelenlegi tulajdonosa Folly Réka dédnagypapájához, Dr. Folly Gyula pécsi orvoshoz köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló […]

Mit tud egy 20 ezer forintos villányi bor?

Mit tud egy 20 ezer forintos villányi bor?

Günzer Tamás, az ismert villányi borász története egy 0,3 hektáros területtel kezdődött Villány városához legközelebbi területen, a kiváló adottságokkal rendelkező Jammertál-dűlőben, amit édesapjától kapott ajándékba diplomaosztójára. Jelenleg 70 hektáron gazdálkodik, de ezen felül még vásárol szőlőt is, így évente nagyjából 700 ezer palack bort készít, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .