A postás csak egyszer csenget

A postás csak egyszer csenget

Nem reklám, nem promo – ezt fontos leszögeznem már az elején. Amúgy a mai napig fel sem bontottam a bort, így egy árva betűt nem tudok írni róla. Egyébként a napjára sem emlékszem, mikor kóstoltam utoljára a csaknem 200 hektáron gazdálkodó vállalkozástól, azaz a Twickel Szőlőbirtoktól bort. Pedig az elmúlt két évben legalább vagy négyszer kaptam tőlük meghívást… A mai cikk apropója nem más, mint az, hogy karácsony előtt becsöngetett egy ajándékdobozzal a postás, benne pedig ez a bor, egy névre szóló karácsonyi üdvözlőlap, illetve a borítóképen látható kis füzetecske, amiben Böröcz Zsófia a Twickel Szőlőbirtok borokhoz komponált receptjei olvashatók. Ha hozzám hasonlóan ti sem néztétek A Konyhafőnök című, RTL Klubon futó műsort, akkor talán ti sem tudjátok kicsoda Zsófia, így google segítségével kinyomoztam nektek, hogy ő nyerte meg a főzőverseny 2018-as szériáját, illetve dolgozott Gordon Ramsay Maze Grill nevű éttermében, gyakorlati hónapjait pedig a 3 Michelin csillagos Martin Berasategui azonos nevű éttermében töltötte a konyhán és a pályán.

Szóval, nem tudom, hogy ki a felelős a Twickel Szőlőbirtoknál a PR-munkáért, de az ötletért és a kivitelezésért jár a gratuláció. Aki esetleg szeretné kipróbálni a Kajmád 2016-os évjáratú merlot-jához a füzetben ajánlott desszertet, most megosztom a receptet. Amint lesz egy kis szabadidőm, majd én is elkészítem és felbontom hozzá az ajánlott bort.

Fehércsokoládé mousse

Hozzávalók:

  • 200 gramm fehércsokoládé
  • 200 gramm tejszín

Crumble:

  • 100 gramm mandulaliszt
  • 100 gramm finomliszt
  • 100 gramm kristálycukor
  • 100 gramm vaj
  • 15 gramm só
  • 1 csipet fahéj

Szilvaragu:

  • 0,8 kg szilva
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 csipet kardamom
  • Vanília ½ kikapart magja
  • 1 db csillagánizs
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

A felmelegített tejszínnel leöntjük a csokoládét, hagyjuk pár percig, majd simára keverjük. Egy tálban hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűl, habverővel felverjük, majd habzsákba töltjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a hideg, kockázott vajat hozzámorzsoljuk. Ügyeljünk, hogy ne melegedjen fel a vaj. Egy kicsit száraz, de azért nagyjából összeálló tésztát kell kapnunk. Hűtőbe tesszük, majd, amikor teljesen „kifagyott”, egy sütőpapírra reszeljük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük körülbelül 8-10 perc alatt.
A szilvákat kimagozzuk, majd egyforma cikkekre vágjuk. Leszórjuk a cukorral és a fűszerekkel, majd pihenni hagyjuk egy 10-15 percet. Ráfacsarjuk a citrom levét, majd lassú lángon tesszük fel melegedni. Addig főzzük, amíg a szilvák összeesnek, a kiengedett lében elolvad a cukor és egy kellemes sűrű ragút kapunk. Vegyünk egy poharat és a habzsákból nyomjuk bele a krémünket, halmozzuk rá a szilvaragut, és a legvégén szórjuk meg a morzsával.

Néhány szó a Twickel Szőlőbirtokról:

A közel 200 hektáron gazdálkodó vállalkozás tulajdonosa Báró Twickel György. A tulajdonos édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő, aki magyar nemesi családban született, 1956-ban Németországba menekült, ahol megismerkedett majdani férjével, Clemens Twickel báróval. A rendszerváltás után hazatért, és férjével együtt kutatni kezdték a magyarországi befektetési lehetőségeket a régi Zichy-birtokok környékén. Mivel a család több generáción keresztül is kötődött a mezőgazdasághoz, a Szekszárdi borvidék adta lehetőségek arra ösztönözték őket, hogy bortermeléssel foglalkozzanak. A Twickel család 1993-ban vásárolta meg a Szekszárdi Borkombinátot, majd Liszt pincészet néven vezette be a piacra. A névadással Zichy Mária Terézia grófnő a család Liszt Ferenccel való barátsága előtt tisztelgett. A grófnő halála után fia, Báró Twickel György a borászatot a tulajdonosról nevezte el, 2010-ben kiválva a Szekszárd Zrt-ből Twickel Szőlőbirtok Kft. néven vitte tovább a céget. Négy borcsaláddal rendelkeznek: a Twickel Liszt a mainstream, a Twickel Kajmád a prémium, a Twickel Zichy a szuperprémium, a Twickel Baronesse pedig a legkülönlegesebb borokat foglalja magába. (forrás: Twickel Szőlőbirtok)  


Related Posts

Ne ítélkezz elsőre! – Kvassay Merlot 2017

Ne ítélkezz elsőre! – Kvassay Merlot 2017

Hogy finoman fejezzem ki magam, a 2002-ben Kvassay István által Villányban alapított Kvassay Pincézetnek nem erőssége sem a marketing sem pedig a kommunikáció. Honlapjuk nincs, a Facebook oldalukról semmi lényegi adathoz nem jut az ember, legfrissebb bejegyzésük múlt év októberében keletkezett, de az is csak […]

Egy nem mindennapi ausztrál artizan kóstoló

Egy nem mindennapi ausztrál artizan kóstoló

2019-ben sem maradhatott el a Halász Attila féle ausztrál borbemutató. A szombathelyi születésű, de több mint két évtizede Sydneyben borszakértősködő Attila idén a megszokottól kicsit rövidebb sorral tért vissza Magyarországra, ugyanakkor ebben az évben az artizan ausztrál gyöngyszemek közül válogatott. Ami azt illeti, idén sem […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..