Új „rókák” a piacon

Új „rókák” a piacon

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Talán nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó. A Fuxli igazi jolly joker bor a gasztronómiában: jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol, legyen az pizza vagy tészta. De természetesen érdemes mással is bátran kísérletezni.

Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain. Először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok a közös sillerüket. A Fuxli elnevezés a német Fuchs – róka szóból ered, ugyanis a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte.

Idén hat pincészettől várhatunk Fuxlit: az Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok. A friss évjárat egybehangzóan jól sikerült, lendületesek, gyümölcsösek lettek a 2016-os borok, pont olyanok, amilyennek a sillert szeretjük.

Takler András fontosnak tartja a Fuxlit egy olyan nagy pince kínálatában is, mint a Takler Borbirtok. „Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős.”

Garai Zoltán még új szereplőnek számít a borvidéken, tavaly ősszel kapcsolódott be a közösség életébe. Véleménye szerint a siller nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között, hiszen a Fuxli akkor jó, ha a tartalom mellett friss és ropogós savai is vannak.

A borokat keressétek a boltokban.

(Készült a sajtóközlemény alapján, fotó Kiss Albert.)

 


Related Posts

Ezek lettek az Országház borai

Ezek lettek az Országház borai

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében került sor. Az eseményen én is hivatalos voltam. Az Országház Bora 2021 megtisztelő cím elnyeréséért folytatott versenyen összesen 19 magyar borvidék 93 […]

Bio siller a Mátrából

Bio siller a Mátrából

Juhász Renéről, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven pincészet fiatal borászáról és tulajdonosáról egy korábbi vele készített interjúmban ITT találtok több információt. A kertész mérnök, szőlész-borász René egy félbeszakadt futballkarrier után fordult a borkészítés irányába és 2012-ben a Fiatal Gazda Pályázaton nyert támogatásból indította […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .