Új „rókák” a piacon

Új „rókák” a piacon

Még csak néhány éve készítettek először közös márkanév alatt sillert a szekszárdi borászok, az elmúlt években azonban sokan megismerték és megszerették a Fuxlit. Talán nem véletlen, hiszen univerzális borról van szó. A Fuxli igazi jolly joker bor a gasztronómiában: jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol, legyen az pizza vagy tészta. De természetesen érdemes mással is bátran kísérletezni.

Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain. Először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok a közös sillerüket. A Fuxli elnevezés a német Fuchs – róka szóból ered, ugyanis a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte.

Idén hat pincészettől várhatunk Fuxlit: az Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok. A friss évjárat egybehangzóan jól sikerült, lendületesek, gyümölcsösek lettek a 2016-os borok, pont olyanok, amilyennek a sillert szeretjük.

Takler András fontosnak tartja a Fuxlit egy olyan nagy pince kínálatában is, mint a Takler Borbirtok. „Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős.”

Garai Zoltán még új szereplőnek számít a borvidéken, tavaly ősszel kapcsolódott be a közösség életébe. Véleménye szerint a siller nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között, hiszen a Fuxli akkor jó, ha a tartalom mellett friss és ropogós savai is vannak.

A borokat keressétek a boltokban.

(Készült a sajtóközlemény alapján, fotó Kiss Albert.)

 


Related Posts

Takler András: „Egy fecske nem csinál nyarat”

Takler András: „Egy fecske nem csinál nyarat”

„Egy borvidék presztízsét és jövőjét csak közösen, egyetértésben, valamint egymást ajánlva lehet felépíteni” – mondta legújabb interjúmban Takler András, akivel az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban beszélgettem, többek között Szekszárdról, a magyar bor helyzetéről, a Takler borbirtok körüli újdonságokról, valamint a James Suckling pontokról. […]

Az egyik legjobb magyar kékfrankos

Az egyik legjobb magyar kékfrankos

Takler Borbirtok – Szekszárd és Magyarország egyik legismertebb pincészetét, valamint a Takler borokat talán senkinek sem kell bemutatni, viszont azt már kevesebben tudják – ahogyan egy korábban Takler Andrással a Figyelő számára készített interjúmban is írtam –, hogy a közel háromszáz éves múltú családot a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .