Ujvári Vivien: A Szent György-hegy egy csodás hely

Ujvári Vivien: A Szent György-hegy egy csodás hely

Ujvári Vivien családja közel 170 éve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Szent György-hegyen, ahol egy öreg tőkékből álló szőlőterületet művelnek. A Barta Pince főborászaként is ismert Ujvári Vivien bejárta a világot Amerikától Ausztráliáig, s bár a családi örökségnek köszönhetően a szőlő és a természet már kiskora óta meghatározó szerepet játszott az életében, fiatalon nem borász pályafutásról álmodozott. A mini sorozat újabb részében most Vivient kértem meg arra, hogy foglalja röviden össze milyen volt a 2021-es év az UJVÁRI pincészet számára.

„A Szent György-hegy egy csodás hely olaszrizling és szürkebarát művelésére. Családunk szüretről szüretre hisz benne, hogy az ükapám nem választhatott volna jobb helyet szőlőművelésre. Köszönhetően neki, lehetőségünk van a Csendár-dűlőből olyan bort készíteni, ami hűen tükrözi az évjáratok sajátosságait.” – mondta Ujvári Vivien.

Vivien szerint a legfontosabb mindig az anyatermészet. Folytatva gondolatait elmondta, hogy 2021 kezdetét a csapadékmentes hónapok jellemezték, a tél enyhe volt. A kíméletes tőkénként átgondolt metszést február közepére fejezték be. A tavasz eleje didergősen indult, a hideg miatt a rügyfakadás hetekkel csúszott el. A talaj mindvégig száraz maradt, kezdett kiszikkadni, a hajtásnövekedés nagyon lassan kezdődött. 65 évnél is idősebb tőkék sorai alkotják a szőlőterületeiket, ezért minden évben tőkepótlás van. Májusban rakták el az ültetvényben az előző évben ‘kiment’ tőkéket, pontosabban 120 szál oltványt. Céljaik közé tartozott ebben a tenyészidőszakban is egy jó szüret alapjainak megteremtése mellett a szőlőterület állapotának megőrzése.

A szárazság folytatódott, május végén kaszálták először a sorközt. A szőlő ugyan egész évben tartotta a természet három hetes tavaszi csúszását, mégis szerencsésnek érezték magukat, hiszen a talaj szárazsága ellenére a fürtök később szépen fejlődtek. Az idős szőlőnövénynek elég mélyen volt a gyökere ahhoz, hogy fel tudja venni a számára szükséges tápanyagot és ne csak az egész tenyészidőszakban lehulló összesen kétheti csapadékot használja. „Szeptember 16-án szüreteltük a szürkebarát, 30-án pedig az olaszrizling tőkéket. Gyönyörű, egészséges, magas mustfokú szőlőfürtöket adott nekünk idén a természet, szép savgerinccel. Hálásak vagyunk a borok fineszességéért és a hosszú érlelhetőségért.” – zárta gondolatait Ujvári Vivien.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotó: UJVÁRI Pince Facebook


Related Posts

Barta Pince – Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

Barta Pince – Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

Barta Károly és testvére Sándor, akivel üzlettársak a borászati vállalkozásban, azzal a céllal alapították 2003-ban a Barta Pincét, hogy a kiváló adottságú, de a tömegtermeléses időszakban elhanyagolt Öreg Király-dűlőt visszahelyezzék a térképre. A birtok 80%-a furmint, a maradékon pedig további három szőlőfajta osztozik: hárslevelű, sárgamuskotály […]

Ujvári Pincészet, a Szent György-hegy butikborászata

Ujvári Pincészet, a Szent György-hegy butikborászata

A Badacsonyi borvidéken, pontosabban a Szent György-hegyen található egy igazi butikborászat, amely az Ujvári család birtokában van. Az általuk művelt alig több mint fél hektáros terület 1850 óta bizonyíthatóan a család birtokában van, olaszrizling és szürkebarát boraikat pedig 2015 óta palackozzák. Mint a borászat (Ujvári […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .