Ujvári Vivien: A Szent György-hegy egy csodás hely

Ujvári Vivien: A Szent György-hegy egy csodás hely

Ujvári Vivien családja közel 170 éve foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Szent György-hegyen, ahol egy öreg tőkékből álló szőlőterületet művelnek. A Barta Pince főborászaként is ismert Ujvári Vivien bejárta a világot Amerikától Ausztráliáig, s bár a családi örökségnek köszönhetően a szőlő és a természet már kiskora óta meghatározó szerepet játszott az életében, fiatalon nem borász pályafutásról álmodozott. A mini sorozat újabb részében most Vivient kértem meg arra, hogy foglalja röviden össze milyen volt a 2021-es év az UJVÁRI pincészet számára.

„A Szent György-hegy egy csodás hely olaszrizling és szürkebarát művelésére. Családunk szüretről szüretre hisz benne, hogy az ükapám nem választhatott volna jobb helyet szőlőművelésre. Köszönhetően neki, lehetőségünk van a Csendár-dűlőből olyan bort készíteni, ami hűen tükrözi az évjáratok sajátosságait.” – mondta Ujvári Vivien.

Vivien szerint a legfontosabb mindig az anyatermészet. Folytatva gondolatait elmondta, hogy 2021 kezdetét a csapadékmentes hónapok jellemezték, a tél enyhe volt. A kíméletes tőkénként átgondolt metszést február közepére fejezték be. A tavasz eleje didergősen indult, a hideg miatt a rügyfakadás hetekkel csúszott el. A talaj mindvégig száraz maradt, kezdett kiszikkadni, a hajtásnövekedés nagyon lassan kezdődött. 65 évnél is idősebb tőkék sorai alkotják a szőlőterületeiket, ezért minden évben tőkepótlás van. Májusban rakták el az ültetvényben az előző évben ‘kiment’ tőkéket, pontosabban 120 szál oltványt. Céljaik közé tartozott ebben a tenyészidőszakban is egy jó szüret alapjainak megteremtése mellett a szőlőterület állapotának megőrzése.

A szárazság folytatódott, május végén kaszálták először a sorközt. A szőlő ugyan egész évben tartotta a természet három hetes tavaszi csúszását, mégis szerencsésnek érezték magukat, hiszen a talaj szárazsága ellenére a fürtök később szépen fejlődtek. Az idős szőlőnövénynek elég mélyen volt a gyökere ahhoz, hogy fel tudja venni a számára szükséges tápanyagot és ne csak az egész tenyészidőszakban lehulló összesen kétheti csapadékot használja. „Szeptember 16-án szüreteltük a szürkebarát, 30-án pedig az olaszrizling tőkéket. Gyönyörű, egészséges, magas mustfokú szőlőfürtöket adott nekünk idén a természet, szép savgerinccel. Hálásak vagyunk a borok fineszességéért és a hosszú érlelhetőségért.” – zárta gondolatait Ujvári Vivien.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotó: UJVÁRI Pince Facebook


Related Posts

Húsvéti borajánló tavaszi újdonságokkal

Húsvéti borajánló tavaszi újdonságokkal

Minden évben nagy kérdés, hogy az ünnepi ételek mellé milyen bor kerüljön az asztalra. Ezúttal négy hazai borvidék pincészetének legújabb tételei között szemezgettem. Például vannak köztük olyanok is, melyek csak néhány hete elérhetők a piacon. Minden évjárat különböző, valóban nincs két egyforma, mindez garantálja a […]

Barta Pince – Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

Barta Pince – Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

Barta Károly és testvére Sándor, akivel üzlettársak a borászati vállalkozásban, azzal a céllal alapították 2003-ban a Barta Pincét, hogy a kiváló adottságú, de a tömegtermeléses időszakban elhanyagolt Öreg Király-dűlőt visszahelyezzék a térképre. A birtok 80%-a furmint, a maradékon pedig további három szőlőfajta osztozik: hárslevelű, sárgamuskotály […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .