Úton a nagy borok felé: „ráér esni novemberben”!

Úton a nagy borok felé: „ráér esni novemberben”!

Ma kezdődött a 25. Budapest Borfesztivál a Várban. Miközben a nagyérdemű a korábbi évjáratokat szemlézi, szüreti hajrába kezdenek a bizakodó hazai termelők: ha enyhe marad az ősz, kiváló minőségű, bársonyos borok születhetnek több neves borvidéken is. Az összeállításban a bortermelők latolgatják az esélyeket.

 „Tavasszal faggyal, rengeteg esővel, több helyütt pedig a jéggel is meg kellett küzdeniük a hazai borászoknak” – magyarázza a nehéz szüreti előzményeket Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza (az Év Bortermelője, 1999). A Neszmélyi borvidéken gazdálkodó Kamocsay azonban bizakodó: bár szűkebb pátriájában a tavaszi fagy csupán közepes károkat okozott, a jég szerencsére elkerülte őket, miközben „a kórokozók elleni védelemre nagyon sok pénzt és időt fordítottunk, így mennyiségben közepes, de minőség szempontjából akár még kiváló évjárat is várható.”

Hasonló, mérsékelt optimizmus jellemzi a Kunsági borvidék termelőit is. Soltvadkerten már túlvannak az irsai olivér szüretjén, s mint Frittmann János (az Év Bortermelője, 2007) elmondta, „a szőlő mennyisége elfogadható, a minőség pedig kifejezetten jól alakul, persze csak azoknál a termelőknél, ahol „a nyári zöldmunkákat és a növényvédelmet megfelelően elvégezték”. Rossz hír azonban a magyar vörösborok kedvelőinek, hogy a faggyal, botritisszel, peronoszpórával és a lisztharmattal való hadakozás megviselte a kékfrankost, amelyből ezért viszonylag keveset lehet arrafelé szüretelni.

 

A kései fagyok a Villányi borvidéken is szedtek áldozatokat. A Siklós környékén gazdálkodó Heumann Pince vezetője, a nemzetközileg is magasan jegyzett kékfrankost és cabernet franc-t termelő Erhard Heumann elmondta, hogy – bár a jégeső elkerülte birtokait – az áprilisi kései fagyok alaposan megtizedelték rajnai rizling és kékfrankos ültetvényeit. A mindig precíz bajor Heumann részletes feljegyzéseket vezet. Ezek szerint Siklóson május-augusztus között csupán 9 nap maradt napsütés nélkül, ám 44 napon át esett az eső, ebből három napon is több mint 17 milliméter esett. Villány környékén kimondottan jó, gyümölcsös, szép savú, bársonyos tanninú évjárat várható, igaz, a végső szót majd csak októberben, a vörösbornak való szőlő leszüretelését követően lehet kimondani. Óvatosan nyilatkozik a szintén a Villányi borvidéken gazdálkodó Bock József (az Év Bortermelője, 1997) is. A rozéra már szüretelő termelő becslése szerint a friss újbor 11-es alkoholfokra fog kierjedni, így mind ő, mint a fogyasztók elégedettek lehetnek. A saját szakmáján túli érdekeket is figyelembe vevő Bock szerint minden mezőgazdásznak jót tenne, ha az elkövetkező 6-8 hétben nem lenne csapadék, mint mondja „ráér esni novemberben”.

Egerben is kifejezetten jónak ígérkezik a 2016-os évjárat. Ha tényleg kedvező ősz lesz, ahogyan az előrejelzések szólnak – mondja Kovács Nimród (az Év gasztro-borásza, 2015) –, akkor mind minőségben, mind mennyiségben elégedettek lehetünk. „Eger legjobb termőhelyeit, ahol a KNW ültetvényei találhatók, elkerülték a fagyok és a jégkár, a Nagy-Eged-hegyen termett szőlőkből csodálatos fehér- és vörösborok fognak születni.”

Ezt az előrejelzést erősíti az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok vezetője, Dr. Lőrincz György (az Év Bortermelője, 2009) is. Mint mondja, „a hozamok a tervezettnek megfelelően alakulnak”, igaz, kihívásokból is akadt az Egri borvidéken. „Bár a komolyabb jég minket elkerült – amiért igen hálásak vagyunk – azonban izgalmas növényegészségügyi helyzetek bőven adódtak!” Végső helyzetértékelésével pedig Magyarország valamennyi borásza egyetérthet: „szeretettel várom a végjátékot, a Gondviselő akaratát”.

 

 


Related Posts

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

„A legtöbb egri borász szerint a bikavérről és az egri csillagról kell szólnia Egernek, de én nem értek egyet ezzel. Mindkét márka nehezen kommunikálható, különösen a lejáratott és nehezen definiálható bikavér. Ennek újjáépítése elég kemény dió” – vallja Kovács Nimród, az év Gasztroborásza, akinek borai […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .