Vajban sült lazac

Vajban sült lazac

Gyerekkori barátom a színpad rivaldafényét cserélte le a gasztronómia világára, és úgy tűnik, ebben a szintén sok áldozattal járó szakmában is megtalálta a számításait. Hosszú évek óta, pontosabban 15 éve tevékenykedik Angliában, és most a WineArtCulture oldal vendégséfjeként is olvashatóak lesznek a receptjei, több alkalommal is a jövőben. Elsőként egy lazacfilé recepttel mutatkozik be.

Vajban sült lazac, polippal, sárgatökkel és citromos ikrás szósszal

Hozzávalók és elkészítési mód:

Lazac

  • 180 gr skót lazacfilé
  • 15 gr vaj
  • 40 gr sárgatök
  • 1 db édeskömény
  • 1 db pagodakarfiol
  • 1 db sárgarépa (a végső tálaláshoz)
  • só és bors, ízlés szerint
  • olaj

A lazacfilét sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben, kis olajban 2-2 percig sütjük. Először a bőrével lefelé, utána a másik oldalán. Ha végeztünk, hozzáadunk 10 gr vajat és a 200 fokra előmelegített sütőben további 6-8 percig sütjük.

Közben a zöldségeket egy edényben 2 percig forraljuk a tűzhelyen, majd jeges vízben gyorsan átöblítjük. Tálalás előtt a serpenyőben 5 gr vajban átforgatjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.   

Polip

  • 100 gr polip (lehetőség szerint Kanada, Nova Scotia)
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fehér hagyma
  • 1 db zeller

A polipot nagyjából 2 órán keresztül főzzük a zöldségekkel együtt.

Szósz

  • 1 db kezeletlen citrom
  • 5 gr lazac ikra
  • 10 gr vaj

Kifacsarjuk a citrom levét abba a serpenyőbe, amiben elkészítettük a lazacfilét, a tűzhelyre helyezzük, hozzáadjuk a vajat és az ikrát és homogenizáljuk.

Recept és ételfotó: Papara Lucian



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..