Vajban sült lazac

Vajban sült lazac

Gyerekkori barátom a színpad rivaldafényét cserélte le a gasztronómia világára, és úgy tűnik, ebben a szintén sok áldozattal járó szakmában is megtalálta a számításait. Hosszú évek óta, pontosabban 15 éve tevékenykedik Angliában, és most a WineArtCulture oldal vendégséfjeként is olvashatóak lesznek a receptjei, több alkalommal is a jövőben. Elsőként egy lazacfilé recepttel mutatkozik be.

Vajban sült lazac, polippal, sárgatökkel és citromos ikrás szósszal

Hozzávalók és elkészítési mód:

Lazac

  • 180 gr skót lazacfilé
  • 15 gr vaj
  • 40 gr sárgatök
  • 1 db édeskömény
  • 1 db pagodakarfiol
  • 1 db sárgarépa (a végső tálaláshoz)
  • só és bors, ízlés szerint
  • olaj

A lazacfilét sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben, kis olajban 2-2 percig sütjük. Először a bőrével lefelé, utána a másik oldalán. Ha végeztünk, hozzáadunk 10 gr vajat és a 200 fokra előmelegített sütőben további 6-8 percig sütjük.

Közben a zöldségeket egy edényben 2 percig forraljuk a tűzhelyen, majd jeges vízben gyorsan átöblítjük. Tálalás előtt a serpenyőben 5 gr vajban átforgatjuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.   

Polip

  • 100 gr polip (lehetőség szerint Kanada, Nova Scotia)
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fehér hagyma
  • 1 db zeller

A polipot nagyjából 2 órán keresztül főzzük a zöldségekkel együtt.

Szósz

  • 1 db kezeletlen citrom
  • 5 gr lazac ikra
  • 10 gr vaj

Kifacsarjuk a citrom levét abba a serpenyőbe, amiben elkészítettük a lazacfilét, a tűzhelyre helyezzük, hozzáadjuk a vajat és az ikrát és homogenizáljuk.

Recept és ételfotó: Papara Lucian


Related Posts

Lazac sashimi recept karfiol variációval

Lazac sashimi recept karfiol variációval

Ha a rántott ponty és társai, például busa valamint nyáron a hekk által nyújtott komfortzónából szeretnétek kilépni, és valami izgalmas és változatos, mégis könnyed halas fogáson gondolkodtok, akkor most Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfjének jóvoltából hoztam egy jó kis lazac sashimi receptet karfiollal, rozskenyérrel és […]

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .