Vámos Attila: Kilépni a komfortzónából

Vámos Attila: Kilépni a komfortzónából

Vámos Attilát, a magyar borászat „fenegyerekét” gondolatai miatt lehet kedvelni vagy sem, de a boraira érdemes figyelni. Igaz, nem csak a személye, hanem a borai is megosztóak a szakmában – ezt még múlt évben írtam róla itt az oldalon. Azóta természetesen – vagy szerencsére – semmi sem változott, sem a véleményem, sem Vámos Attila személye. Meghívásának köszönhetően augusztus közepén jártam nála, ahol az éjszakába nyúló közel öt órás borkóstoló alkalmával olyan féltve őrzött tételek is felbontásra kerültek a Szomolyán lévő bázisán, mint például a 2008-as pinot noir vagy chardonnay. Most, hogy rohamosan közeleg az év vége, Vámos Attilát is megkértem, hogy foglalja össze röviden, milyen volt számára a 2021-es év.

„Szeptember közepén még éretlen volt minden és kérdéses volt, hogy be fog-e egyáltalán érni megfelelő módon. Ahhoz, hogy nyugalmat teremtsek magamban, a lehetséges szüret megkezdéséig egy hat napos (Ulm-Bécs 700 km) biciklitúrára indultam el. Hazaérve, hihetetlen gyorsasággal minden beérett: a természet behozta lemaradását, mi pedig magunkhoz képest nagyon gyorsan behoztunk minden szőlőt a pincébe. A szüreti időszak összezsugorodott, normál esetben elkezdünk szüretelni szeptember legelején, mely elhúzódik november végéig. Most szeptember 23-án kezdtük a szüretet és november 9-én már be is befejeztük 16 szüreti nappal, amely sok esetben a duplája is lehet. Idén a későbbi szüreteknél sem szabadultak el a cukorfokok, úgy hogy minden szépen beérett. Csodás ízek mellett viszont a savtartalmuk jóval magasabb lett, mint sok más évjáratban.” – mondta érdeklődésemre Vámos Attila.  

Véleménye és érzése szerint is, harmonikus borok fognak születni, mérsékelt alkohollal. Izgatottan várják, hogy megkóstolhassák a borokat. Jelenleg a borok 99 %-a még héjon erjed a hideg pincében, s mire a hordókba kerülnek, még eltel némi idő. A pincére jellemző módon szintén hosszú idő telik el, míg palackba kerülnek a hordókból a borok.  Mindeközben az évek alatt felépített gasztropiacuk, a HORECA szektor megváltozása sok fejtörést okozott. Másokhoz hasonlóan, sok év után ők is kiléptek a komfort zónából, hogy mind belföldön, mind pedig külföldön új kapcsolatokat is építsenek a megmaradt régiek mellé. A külföldi megrendelőik szerencsére bővültek, így Párizstól kezdve, Londonon át egészen Koppenhágáig, Malmőig, új helyekre, éttermekbe, borbárokba jutottak el a boraikkal. „Sok érdekes és értékes emberrel hozott össze a sors, rengeteg boldog pillanatot teremtve mind magunknak, mind másoknak. A régi mondás szerint minden rosszban van valami jó – ez most is igaz, és teljes mértékben bebizonyosodott számunkra.” – foglalta össze a 2021-es évet Vámos Attila.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Rétegműfaj

Rétegműfaj

Valahogy pont ez a benyomásom Vámos Attila spontán erjesztésű 2015-ös évjáratú rozéjáról, mely erjedés után közel másfél évig pihent 1300 literes másodtöltésű hordóban. A végeredmény egy megosztó bor lett, amelyről bármilyen véleményt el tudok fogadni: azt is, ha valaki messziről elkerüli, de azt is, ha […]

Vámos Attila: Lehetőségeink korlátlanok, mert mindegyik év más

Vámos Attila: Lehetőségeink korlátlanok, mert mindegyik év más

Vámos Attilát, a magyar borászat „fenegyerekét” gondolatai miatt lehet kedvelni vagy sem, de a boraira érdemes figyelni. Igaz, nem csak a személye, hanem a borai is megosztóak a szakmában. Aki esetleg bővebben is kíváncsi Vámos Attila gondolataira, olvassa el a vele készített interjúmat ITT. Már […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .