Syrah, Vámos Attila módra

Syrah, Vámos Attila módra

Vámos Attila boraival kapcsolatban megszokhattuk, hogy valami formabontó, különlegességgel találkozunk. Nincs ez másképpen most sem. Álljon itt egy rövid idézet egy korábbi, az oldalon megjelent vele készített interjúból: „Akinek nincs múltja, annak se jelene, se jövője nincs. Sajnos azt veszem észre, hogy jelenleg egy olyan gyökértelen generáció nő fel, aki sok mindent akar, de keveset tesz érte. A bor pedig olyan, mint a politika: minél többször ismétli az ember a hazugságait, egy idő után ő maga is elhiszi.” A „magyar borászat fenegyereke” – ahogyan Németi Sándor, a WineArtCulture oldal tulajdonosa jellemezte egy korábbi írásában – 2006-ban hozta létre az Egri borvidék kis falucskájában, Szomolyán a saját kis borászatát, Attila pince néven. Vámos Attila egészen különleges figura, aki már járt nála Szomolyán, vagy találkozott vele személyesen tudja, hogy mire is céloztam. Most viszont két izgalmas évjárat syrah bora került a poharamba, erről írnék néhány szót…

Attila Pince Syrah 2016

Már a színe is jelzi, hogy atipikus borral van dolgunk. Egészen világos, halvány rubint árnyalatú, mondhatjuk, hogy pinot színnel találkozunk. Illata nem lehengerlő, de nagyon kedves fűszerkészlet teszi izgalmassá, amely mellett elsősorban piros szilva, cseresznye, málna és piros ribizli érezhető. Kóstolva egy könnyedebb stílusú borral találkozunk, tanninja visszafogott és az alkohol is beépült a testbe. Ízében izgalmas fűszerek és inkább a piros bogyós gyümölcsök kapnak fontosabb szerepet. Savai lendületesek, lecsengése megfelelő.  86 pont

Attila Pince Syrah 2013

A 2016-os évjáratú syrah-oz képest mélyebb árnyalatú, klasszikus vörösboros színt mutat. Illata sokrétűbb, és nagyobb mélységeket is mutat. Érett szilva, szeder, feketeribizli, fahéj, kakaóbab, szegfűszeg, bors, keleti fűszerek jellemzik. Szájban tömörebb, húsosabb textúrájú bor, érett, magas minőségű, de nem kevés csersavtartalmú, kerek savakkal. Jól strukturált, egyensúlyos, hosszú utóízű bor, amelynek nehéz ellenállni. Még mindig van benne érlelési potenciál. 89 pont

Szerző: dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Borítókép: Vámos Attila


Related Posts

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Hat borász, tizenkét bor – második rész

Azzal a kéréssel fordultam különböző borvidékeken tevékenykedő hat borász ismerősömhöz, hogy ajánljon egy bort a saját pincészetétől, illetve egy másik bort is, egy másik borászattól. A két részes sorozat befejező részében a Badacsonyi borvidékről Janosh Von Beőthy, a Bükki borvidékről Borbély Roland, illetve a Tokaji […]

Vámos Attila: Kilépni a komfortzónából

Vámos Attila: Kilépni a komfortzónából

Vámos Attilát, a magyar borászat „fenegyerekét” gondolatai miatt lehet kedvelni vagy sem, de a boraira érdemes figyelni. Igaz, nem csak a személye, hanem a borai is megosztóak a szakmában – ezt még múlt évben írtam róla itt az oldalon. Azóta természetesen – vagy szerencsére – […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .