Már többször leírtam, de néha nem árt ismételni: sem a pezsgő, sem pedig az aszú nem kizárólag csak az ünnepek itala. Ettől függetlenül, mint már egy korábbi interjúmban a Majoros Birtok tulajdonosa és borásza, Majoros László is megemlítette, a tokaji aszúval kapcsolatban sajnos a mai napig élnek azon régi beidegződések, hogy ezeket csak ajándékba vásároljuk, ha pedig a birtokunkban vannak, akkor a szekrény tetejére helyezzük, és őrizzük, mint valami nagy kincset. Márpedig a világ egyik legjobb és legegyedibb édes bora, a tokaji aszú, képes megkoronázni a legegyszerűbb napokat is. Arról nem beszélve, hogy ételek vagy desszertek mellé is nagyon jól harmonizál. Éppen ezért, most egy nagyon könnyen elkészíthető receptet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, hozzá borpárosításként egy finom 6 puttonyos aszút Majoros Lászlótól.
Körte Tarte Tatin
Hozzávalók
-
125 g cukor
-
40 g hideg vaj
-
6 csillagánizs
-
3 nagyméretű körte
-
6 kicsi vagy 1 nagy leveles tészta
-
tejszínhab
-
kardamom
Elkészítés
A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd a közepükbe belehelyezzük a csillagánizst. (Megjegyzés: ha nem rendelkezünk kisméretű, 25 cm átmérőjű lábassal, akkor készíthetünk nagy tarte tatin-t, ebben az esetben a körtéket nem félbe vágjuk, hanem szeletekre.)
A tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, ráhelyezzük a körtét és kicsivel nagyobb méretűt vágunk a tésztából, mint amekkora a körte. (Megjegyzés: ha nagy tarte tatin-t készítünk, akkor a formának megegyező méretű korongot vágunk a tésztából.)
Egy kisméretű (25 cm átmérőjű), előremelegített lábasba tesszük a cukrot, majd magas hőmérsékleten folyamatosan kevergetve főzzük, míg aranysárgára karamellizálódik. Ha elkészült a karamell, hozzáadjuk a vajat. Belehelyezzük a körtéket és meglocsoljuk a forró karamellel, figyelve arra, hogy a körte minél nagyobb felületen érintkezzen a karamellel. Ha végeztünk, lekapcsoljuk a tüzet és további 5-10 percig bent tartjuk a körtéket, míg elkészülnek. Ez után a lábast eltávolítjuk a tűzhelyről, és hagyjuk lassan kihűlni.
A tésztát rátesszük a karamellás körtére, a széleit óvatosan a körte alá gyűrjük, a lelógó részeket pedig levágjuk. Behelyezzük az előmelegített sütőbe, és 200 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a tésztának a színe. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk 10 percet pihenni. A süteményre ráteszünk egy nagy tányért, és hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Kardamomos tejszínhabbal tálaljuk a képen látható módon.
