A hét bora: Varsányi Pincészet bikavér

A hét bora: Varsányi Pincészet bikavér

A ma már 90 hektáron gazdálkodó verpeléti Varsányi Pincészetet harminc éve egy kéthektáros területtel indította a Katona István életműdíjas Varsányi Lajos. Területeik Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas), melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent-János völgy. A borokért 2014 óta Patai István felel, de a vállalkozásban a család szinte minden tagja besegít: a szőlész-borász végzettséggel rendelkező Farkasné Varsányi Katalin a marketingért, a vendéglátásért és a minőségbiztosításért felel, férje Farkas Gedeon a cég ügyvezetője, míg Judit, a legidősebb nővére a pénzügyekkel foglalkozik, Gabi pedig az adminisztratív feladatokat látja el. A Varsányi Pincészet a 90 hektár saját terület mellett további 40 hektárról még vásárol szőlőt, így évjárattól függően közel 1,2 millió palack bort készít évente.

A családnak 2009-ben sikerült megvásárolnia Verpelét határában a tó feletti mintegy 8 hektárnyi egybefüggő területet. Az ültetvény egyik részét megújítva úgy döntöttek, hogy ez a dűlő (Cinege) fogja a prémium válogatásuk alapját adni. Az ültetvényben kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, illetve blauburger van. Azóta a vele szemben lévő 6 hektárt is megvásárolták és betelepítették ugyanezekkel a fajtákkal. A tapasztalatok alapján a 2017-es évben a Varsányi Pincészet úgy döntött, hogy a superior Egri Bikavérük kizárólag az előbb említett négy szőlőfajtából fog készülni a jövőben. Most a 2018-as évjárat, pontosabban a Varsányi Grand Selection Egri Bikavér Superior 2018 került a poharamba, melynek alapanyagát külön-külön érlelték kb 16 hónapon keresztül, majd négy hónapos együtt érlelés után palackozták 2020 szeptemberében. Koncentrált, intenzív, enyhén hűvösséget árasztó illatában karácsonyi jellegű fűszerek, fahéj, ánizs, szegfűszeg, frissen őrölt feketebors, érett cseresznyével, áfonyával, szilvahéjjal, illetve fával és édeskés nüanszokkal társítva. Nagytestű bor, kóstolva izgalmas és buja karakter, szájban szintén koncentrált ízjegyekkel, még szárító fával és karakteres, de finomszövésű tanninnal társítva. 6+ pont

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

„A legtöbb egri borász szerint a bikavérről és az egri csillagról kell szólnia Egernek, de én nem értek egyet ezzel. Mindkét márka nehezen kommunikálható, különösen a lejáratott és nehezen definiálható bikavér. Ennek újjáépítése elég kemény dió” – vallja Kovács Nimród, az év Gasztroborásza, akinek borai […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .